HELSINKI. Huuhkajien tuloskäyrä on huolestuttava. Romanian kanssa pelattu 1-1-tasapeli luo isot paineet Nations Leaguen viimeiseen otteluun Montenegroa vastaan.

Faktat pöytään. Suomi on voittanut viimeisestä kymmenestä pelaamastaan kilpailullisesta ottelusta vain kolme. Tappioita on tullut viisi ja tasapelejä kaksi. Jos katsotaan pidemmälle, Suomi on pelannut EM-kisojen jälkeen harjoitusottelut mukaan lukien 14 ottelua, joista se on onnistunut voittamaan vain neljä.

Tappioiden ja tasapelien takana on aina erilaisia syitä, mutta tulosurheilussa lopulta vain tulokset ratkaisevat. Huuhkajissa on osittain käynnissä sukupolven vaihdos ja uusia pelillisiä asioita on ajettu sisään. Kaikki tämä ottaa aikansa. Aika on kuitenkin huippu-urheilussa aina rajallista.

Tulosten on parannuttava nopeasti, mikäli Suomi haluaa pelata uskottavasti esimerkiksi pääsystä vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen.

Ensi maanantaina pelattava vierasottelu Montenegroa vastaan on nousemassa valtavien panosten otteluksi, vaikka Suomella ei enää ole mahdollisuutta Kansojen liigassa lohkovoittoon. Nyt pelataankin ihan muista asioista kuin lohkovoitosta.

Kyse on siitä, mihin Huuhkajat on vajoamassa, mikäli Montenegrosta ei tule voittoa. Tappio tai tasapelikin saattavat hyvin tarkoittaa sitä, että seuraavalla Nations League -kaudella Suomi pelaa jälleen C-liigassa. Sen lisäksi se putoaisi lähes varmasti EM-karsintojen korijaossa kolmoskoriin, mikä vaikeuttaisi huomattavasti pääsyä EM-kisoihin.

Käytännössä Suomi lähtisi omaan karsintalohkoonsa rankingin kolmantena maana, edellään kaksi niin sanotusti parempaa maata. EM-karsinnoista kisoihin etenevät lohkojen kaksi parasta.

Markku Kanervan voitokas aikakausi käynnistyi vuonna 2018 Kansojen liigan ensimmäisestä painoksesta, jolloin Suomi pelasi C-liigaa ja voitti lohkonsa. Hyvät tulokset jatkuivat EM-karsinnoissa, joista tuli lopulta suora paikka EM-kisoihin.

Tuloskäyrä on ikävä kyllä EM-kisojen jälkeen kääntynyt uhkaavasti laskuun. Maanantaina Huuhkajat pelaa Montenegroa vastaan siitä, palaako se Kanervan johdolla takaisin niin sanottuun lähtöruutuun. Se olisi valtava pettymys ja silloin myös Kanervan työpaikka olisi uhattuna.