HELSINKI. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva julkisti tänään, keskiviikkona, joukkueensa tuleviin Nations Leaguen otteluihin. HJK:ssa melko vähäisellä vastuulla olleen Pyry Soirin valinta herättää ihmetystä.

Soiri on pelannut tällä kaudella HJK:n riveissä Veikkausliigaa yhteensä vain 484 minuuttia kymmenessä ottelussa. Lisäksi vastuuta tuli viime torstaina Eurooppa-liigan ottelussa Real Betisiä vastaan, kun HJK selvästi kierrätti miehistöään ennen Veikkausliigan runkosarjan päätösottelua Honkaa vastaan.

Vastuu on ollut vähäistä, eivätkä otteet ole olleet millään tapaa edes HJK:n parhaimmistoa, vaikka peliaika onkin viime aikoina hieman kasvanut. Soiri on pelkästään HJK:n sisällä kerännyt vasta 20:nneksi eniten minuutteja. Jo pelkästään HJK:n riveissä laidalla Soirin kanssa peliajasta kilpaileva Santeri Hostikka on ollut huomattavasti vaarallisempi kuin Soiri ja pelannut huomattavasti enemmän. Veikkausliigassa Soiria enemmän on pelannut yli 200 pelaajaa.

Kanervan papereissa Soiri on ollut tietynlainen luottopelaaja aina vuoden 2017 maajoukkuedebyytistään Kroatiaa vastaan saakka. On silti perusteltua kysyä, mitkä asiat todella nostavat Soirin tällä hetkellä Huuhkajiin.

Yksi puoltava tekijä on ehkäpä se, että Soiri on monikäyttöinen laitapelaaja, joka pystyy pelaamaan laidalla hyökkäävämmässä roolissa wingbackina. Huuhkajissa Soirin edellä nokkimisjärjestyksessä ovat silti ainakin Nikolai Alho, Jere Uronen sekä Ilmari Niskanen. Myös Mikael Soisalo on ollut hyökkäyssuuntaan vaarallisempi viime aikoina Suomen paidassa.

Käytännössä Soirin rooli tulee olemaan tulevissa Nations Leaguen ottleuissa Romaniaa ja Montenegroa vastaan pieni. Uronen on vasemmalla laidalla avauksen wingback ja Alho oikealla. Niskasta peluutettiin viime kesänä vasemmalla, vaikka hän melko umpioikeajalkainen onkin. Seurajoukkueessaan Dundee Unitedissa Niskanen on pelannut tällä kaudella pääosin hyökkäävänä laiturina, mutta on varmasti Kanervan papereissa nimenomaan wingback.

Hyökkääviin rooleihin Soirin edellä on useita pelimiehiä, kuten Robin Lod, Fredrik Jensen ja Robert Taylor, joista jokainen pystyy pelaamaan myös laidalla. Luultavasti Soirin valintaa puoltaa se, että Kanerva pyrkii tappioasemassa tuomaan laidoille hyökkäävämmät vaihtoehdot, jotka pyrkivät haastamaan laidalla ja saamaan keskityksiä boksiin. Tässä roolissa Soiri on usein Huuhkajissa nähty, mutta näytöt ovat jääneet varsinkin viime vuosina melko ohuiksi.

Olisiko Oliver Antman ansainnut jo mahdollisuuden Huuhkajissa? Kuva: Kalevi Hämäläinen, Palloliitto.

Huuhkajien laitaosasto on tällä hetkellä valitettavan ohut. Silti Kanervalla oli varaa jättää joukkueesta ulos QPR:ssä muutamia minuutteja pelannut vasen wingback/laitapuolustaja Niko Hämäläinen. Vasempana topparina HJK:ssa pelannut Jukka Raitala jäi myös joukkueesta sivuun, mutta se saattoi johtua myös henkilökohtaisista syistä (lue lisää).

Nyt valitussa joukkueessa Suomella on laidalle viisi eri vaihtoehtoa, joista Soiri on luultavasti nokkimisjärjestyksessä neljäntenä tai viidentenä. Kanerva painotti keskiviikon lehdistötilaisuudessa sitä, ettei nyt ole oikea aika kokeiluille. Se varmasti vaikutti paljon myös Soirin valintaan, sillä Soiri on Kanervalle todella tuttu pelaaja.

[readmore from=huuhkajat]

Omissa papereissani Soirin edelle valinnoissa olisi silti noussut esimerkiksi Oliver Antman, joka on saanut mukavasti vastuuta Tanskan Superliigaa johtavan Nordsjællandin hyökkäävän keskikentän eri rooleissa. Antman ei ole suora korvaaja Soirille, koska häntä ei voi peluuttaa wingbackina, mutta hyökkäyssuuntaan Antmanilla olisi luultavasti enemmän annettavaa kuin nykykuntoisella Soirilla.

Joukkuetta tullaan Kanervan mukaan vielä täydentämään luultavasti yhdellä topparilla, sillä Sauli Väisänen jäi viime metreillä sivuun loukkaantumisen takia. Veikkausliigasta Kanervan syyskuun joukkueeseen mahtui neljä pelaajaa, kaikki sarjakärkeen runkosarjan päätteeksi nousseesta HJK:sta.

On mielenkiintoista nähdä, kuka on Väisäsen korvaaja. Olisiko esimerkiksi jo aika antaa mahdollisuus vahvasti KuPSin alakerrassa pelanneelle Diogo Tomasille?

Muokkaus 15.9. klo 13.55: Huuhkajiin valittiin Väisäsen tilalle nimenomaan Diogo Tomas.

LUE MYÖS: