Jalkapalloharrastuksen suosio on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti. Niin pienempiä kuin isompiakin harrastajia on kirmannut kentille pallon perään, ja luonnollisesti tämän myötä myös varustejahti käy kuumana. Jalkapalloharrastus ei ehkä ole edullisin laji ja hinta usein mietityttää, etenkin pienempien pelaajalupausten vanhempia.

Kustannuksiin pystyy kuitenkin vaikuttamaan monilla valinnoilla, ja juuri varusteet ovat yksi varmin tapa, jolla säästöjä pystyy kerryttää. Niin aikuisten kuin lasten jalkapallovarusteita löytyy monessa hintaluokassa, useammastakin paikasta, ja tarjouksia on saatavilla runsaasti, kunhan osaa vain etsiä. Alla listattuna muutamia säästäjän vinkkejä.

Nettikirpparit ja -ryhmät

Etenkään juuri lajin pariin ponnistavan ei välttämättä alkuun kannata satsata parhaita päälle. Jos käytetty on vaihtoehto, netistä löytyy lukuisia eri sivuja, joista löytää helposti jalkapallotarvikkeita ja -varusteita. Ja vaikka kirpparit eivät olisikaan entuudestaan tuttuja, kannattaa ehdottomasti antaa niille mahdollisuus.

Varsinkin kasvavien lasten ja nuorten kokoja voi löytää miltei uudenveroisena, joten parhaassa lykyssä voit säästää isojakin summia, laadusta tinkimättä. Myös aikuisten parissa lajia aktiivisemmin harrastavat saattavat olla kokeilunhaluisia ja ostaa uusimpia varusteita, jotka päätyvät nopeasti uudelleenmyyntiin.

Netistä löytyy urheiluvälineisiin erikoistuneita second hand -sivuja, mutta myös perinteisemmiltä nettikirpputoreilta löytyy laaja valikoima nappiksia, pelivaatteita ja muita tarvikkeita. Parhaimmillaan voit tallentaa nettikirpparille hakuvahdin, joka sopivan varusteen tullessa myyntiin välittää tiedon sähköpostiisi. Näin pääset ensimmäisten joukossa tarkastelemaan tuotetta ja tekemään kauppoja.

Somen käyttäjälle erinomainen kauppapaikka on myös Facebook. Sivuilta löytyy oma kauppapaikka, johon voi tallentaa hakusanan, jonka mukaan saat ilmoituksia. Sivusto on täynnä myös erilaisia kierrätysryhmiä, joissa varusteita tarjotaan jopa ilmaiseksi. Hakusanana ryhmille voit käyttää ”futiskamat kiertoon” tai ihan vain perinteisemmin ”jalkapallovarusteet” ja saat listan sopivista ryhmistä. Ja jos postikuluissa haluat säästää, kannattaa liittyä oman asuinkunnan tai -alueen ryhmiin, jolloin kaupat pystytään yleensä sopimaan kasvotusten.

Perinteiset nettikaupat

Yksittäisen pelivarusteen, kuten vaikka pelishortsien, löytäminen edullisesti ei ole kikka eikä mikään. Yleisimpiä pelitarvikkeita löytyy niin suurimpien urheiluliikkeiden kuin ihan perusmarkettienkin valikoimasta, joissa hinnat ovat lähtöjään yleensä hieman huokeammat, eivät kuitenkaan aina. Usein varustehankintoja kannattaakin tehdä sesonkien ulkopuolella, jolloin alennustuotteita on runsaammin saatavilla.

Useimmilta urheilusivuilta löytyy myös erikseen ale- tai outlet-kategoria, joista voi tehdä löytöjä vaatteista suojuksiin. Urheilun outlet-myymälöitäkin löytyy netissä ja niissä nappaat edulliset tuotteet itsellesi varmasti alennettuun hintaan. Erikseen ovat vielä täysin aktiiviharrastajien tarvikkeisiin ja varusteisiin keskittyneet sivustot, joista löytyy varmasti kaikki, mitä harrastajat tasoon katsomatta voivat löytää.

Helposti voisi ajatella, että mitä spesifimmästä varustekaupasta on kyse, sitä kalliimmiksi hinnat nousevat. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä harrastelajien erikoisliikkeistäkin löytyy usein tarjousosio, josta tehdä edullisia löytöjä.

Ja jos alan johtavista nettikaupoista ei Suomesta löydy tarpeeksi hyviä tarjouksia, kannattaa tsekata myös ulkomainen nettitarjonta. Usein kimppatilaaja hyötyy parhaiten ulkomaan tilauksista välttääkseen korkeammat toimitusmaksut. Myös tullimaksuihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos tekee tilauksia kauempaa.

Jäsenyys- & muut edut

Teetpä sitten futisostoksia mistä tahansa, kaikilta sivuilta kannattaa heti alkuun tarkistaa, onko mahdollisuutta liittyä kyseisen liikkeen jäseneksi tai luoda sivustolle henkilökohtainen tili. Tämä tarkoittaa usein henkilökohtaisen pistepörssin avaamista eli ostaessasi futistuotteita enemmän, saat kerrytettyä bonuspisteitä, jotka voit muuttaa euroiksi seuraavia ostokertoja varten.

Jäsenetuina voit saada myös jatkuvia tarjouksia, kuten toimituskulut huokeampaan hintaan tai esimerkiksi tarjouksia yhteistyökumppaneilta. Nämä kaikki suoraan sähköpostiisi toimitettuina. Jos ei kumpaakaan edellisistä vaihtoehdoista löydy, uutiskirje on nykyisin vähintä mitä useimmat nettisivut tarjoavat. Tilaamalla sivuston uutiskirjeen saat ajankohtaisimmat edut ja varustetarjoukset tietoosi ensimmäisten joukossa.

Futaajan alennuskoodit

Pelkästään alennuksiin keskittyneitä sivustoja löytyy netistä pitkä lista, yksi näistä sivustoista on BonusPanda.com. Sivustojen paras puoli on se, että ne pyrkivät tarjoamaan monipuolisesti alennuksia useille eri sivustoille. Jalkapallovarusteita etsivä voi siis löytää tarjouksia esimerkiksi erilaisille pelivarusteita myyville sivustoille tai johtavien jalkapallobrändien omille sivuille.

Alennuskoodeja on saatavilla ympäri vuoden eli ne eivät ole sesonkeihin sidottuja. Voit hyödyntää kooditarjouksia vaikkapa toimituskuluihin, lisäalennusprosentteina jo alennetuille hinnoille tai esimerkiksi merkkikohtaisina etuina. Yhtä kaikki, alennuksia näillä sivuilla on luvassa, kunhan vain osaat hyödyntää ne. Muista siis tarkastaa koodit ennen seuraavaa varustehankintaa.