Englannin kapteeni Harry Kane ei saa käyttää Qatarin MM-kisoissa kapteeninnauhaa, jolla on tarkoitus on ilmaista solidaarisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, kertoo Telegraph.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA kertoi Englannille sunnuntaina, että sen säännöt eivät salli OneLove-kampanjaan kuuluvan sateenkaarinauhan käyttöä.

Kampanjan tarkoituksena on ollut ”lähettää viesti kaikenlaista syrjintää vastaan, kun maailman katseet kiinnittyvät maailmanlaajuiseen peliin”.

Englanti ja muut kampanjaan osallistuvat joukkueet joutuvat nyt pohtimaan, uskaltavatko ne käyttää sateenkaarinauhaa Qatarin MM-kisoissa, sillä siitä saattaa seurata keltainen kortti nauhaa kantavalle kapteenille jo ennen aloitusvihellystä.

Guardianin mukaan Englanti ja kampanjan muut joukkueet hakevat vielä selvyyttä asiaan FIFA:lta. Ennakkotapausta vastaavasta tilanteesta ei ole.

Osa kampanjaan osallistuvista maista on suunnitellut uhmaavansa FIFA:n kieltoa sakkorangaistuksen uhalla, mutta keltaisen kortin uhka mietityttää joukkueita.

– Olemme joukkueena, henkilökuntana ja organisaationa tehneet selväksi, että haluamme käyttää nauhaa. Tiedän, että Englannin jalkapalloliitto keskustelee parhaillaan FIFA:n kanssa, ja olen varma, että huomiseen (maanantain) peliin mennessä heillä on päätöksensä. Mielestäni olemme tehneet selväksi, että haluamme käyttää sitä, kommentoi Kane.

Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Bernd Neuendorf on sanonut, että Saksa on valmis ottamaan sakot siitä, että kapteeni Manuel Neuer käyttää kisoissa sateenkaarinauhaa. Saksan jalkapalloliitto on kuitenkin huolissaan, että Neuer saattaa saada siitä keltaisen kortin.

– Aion käyttää OneLove-nauhaa. Mikään ei ole muuttunut meidän näkökulmastamme. Jos saan keltaisen kortin sen käyttämisestä, meidän on keskusteltava asiasta, koska en tykkää pelata keltaisen kortin kanssa, kommentoi Hollannin kapteeni Virgil van Dijk.

FIFA julkaisi lauantaina omat vaihtoehtoiset kapteeninnauhansa, joita se kannustaa joukkueita käyttämään. Jalkapallon kattojärjestö on suunnitellut, että kapteenit käyttäisivät jokaisessa ottelussa eri nauhoja, joissa lukisi erilaisia iskulauseita, kuten ”Jalkapallo yhdistää maailman” tai ”Jaetaan ateria”.

FIFA:n suunnittelemissa nauhoissa on tiettävästi OneLove-kampanjasta tuttu sydän, mutta ei sateenkaariväritystä, kuten kampanjan alkuperäisissä nauhoissa.

Homoseksuaalisuus on Qatarissa lailla kielletty.

Kaikki MM-kisoista TÄÄLTÄ!

 
Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.