Bayer Leverkusenin hyökkääjä Sardar Azmoun on kutsuttu Iranin MM-kisaryhmään, vaikka maajoukkueen päävalmentajaa Carlos Quierozia painostettiin jättämään tähtipelaajansa sivuun.

Azmoun, 27, on yksi Iranin tärkeimmistä pelaajista, mutta hänen kisavalintansa ympärillä liikkui paljon spekulaatioita sen jälkeen, kun hän osoitti julkisesti tukensa Mahsa Aminin kuolemasta seuranneille mielenosoituksille.

Amini kuoli syyskuussa 22-vuotiaana jouduttuaan Iranin siveyspoliisin kiinniottamaksi ”väärin puetun” hijabin takia. Hänen kuolemansa jälkeen Iranissa on nähty mittavia mielenosoituksia.

– En voi vaieta siitä, mitä Mahsa Aminille tapahtui. Jos rangaistuksena on potkut maajoukkueesta, se on pieni hinta edes yhdestä iranilaisen naisen hiuskiehkurasta, kommentoi Azmoun Instagram-tilillään viime kuussa.

IranWiren lähteiden mukaan Iranin urheiluministeriö ja maan jalkapalloliitto painostivat Quierozia pudottamaan Azmounin maajoukkueesta. Portugalilaisvalmentaja valitsi kuitenkin tähtihyökkääjänsä Qatarin kisoihin, vaikka Azmoun on lisäksi kärsinyt pohjevammasta.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA olisi saattanut rangaista Iranin jalkapalloliittoa, jos Queiroz olisi pakotettu jättämään Azmoun ulos joukkueestaan. FIFA:n säännöt määräävät, että minkään maan hallitus ei saa puuttua maan jalkapalloliiton toimintaan, vaan kansallisten jalkapalloliittojen on toimittava itsenäisinä tahoina.

Gol Bezan

@GolBezan
🚨 𝗢𝗙𝗙𝗜𝗖𝗜𝗔𝗟: 🇮🇷 #TeamMelli squad called up by @Carlos_Queiroz for #Qatar2022 @FIFAWorldCup

📷 @mativsh