Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on vahvistanut, että Ecuador saa osallistua parin viikon päästä alkaviin MM-kilpailuihin. Paikka turnauksessa oli hiuskarvan varassa, koska Chile ja Peru olivat valittaneet, ettei Ecuadorin maajoukkuepelaaja Byron Castillolla ollut ollut asianmukaista lupaa pelata Etelä-Amerikan karsinnoissa.

Chile ja Peru vaativat, että Ecuadorille tulisi kirjauttaa luovutushäviö niistä otteluista, joissa Castillo oli pelannut. Väitteiden pohjana oli Castillon passi ja se, että se oli hankittu väärennetyin asiakirjoin. Toisin kuin passissa esitettiin, Castillo ei ole syntynyt Ecuadorissa.

Jos valitus olisi mennyt läpi, Peru olisi korvannut Ecuadorin MM-kilpailuissa ja avannut turnauksen Qataria vastaan Al Bayt Stadiumin ”hornankattilassa”. Näin ei tapahdu, sillä CAS jakoi FIFAn näkemyksen, jonka mukaan Castillolla oli lupa pelata, hänellä kun oli Ecuadorin passi.

CAS ei halunnut puuttua asioihin, jotka se uskoo kuuluvan paikallisille viranomaisille. Castillon passi oli autenttinen, vaikka se sisälsi väärää tietoa. Castillo on tosi asiassa syntynyt Kolumbiassa.

Tuomioistuin päätti kuitenkin antaa Ecuadorin jalkapalloliitolle yli sadan tuhannen euron suuruisen sakkorangaistuksen sekä kolmen pisteen vähennyksen seuraaviin MM-karsintoihin.