Portugalin MM-lopputurnaus päättyi tylysti, kun Marokko eteni välieriin sensaatiomaisen 1-0-voiton myötä. Samalla päättyi hyvin todennäköisesti Cristiano Ronaldon ura MM-näyttämöllä.

Ronaldo, 37, jää kiistatta jalkapallon historiaan yhtenä suurista. Vaikka ura ei vielä ole tiettävästi loppumassa, bensa tankissa on väistämättä käymässä vähiin. Maajoukkueura saattoi hyvinkin päättyä Marokko-peliin.

Jalkapallon suurin näyttämö on menettänyt yhden suurimmista tähdistään ikuisiksi ajoiksi.

Ronaldon osalta Qatarin MM-kisat jäävät historiankirjoihin melko synkkänä näytelmänä. Ronaldo lähti turnaukseen kohun saattelemana. Turnauksen alla Ronaldo haukkui silloisen seuransa, Manchester Unitedin, maanrakoon. Seuran, joka teki hänestä aikanaan tähden.

Piers Morganille annettu haastattelu oli monin tavoin poikkeuksellinen. Ronaldo antoi itsestään kuvan jonkinlaisena kaikkitietävänä messiaana. Morgan pumppasi Ronaldon renkaita ja antoi Ronaldon puhua, ja supertähtihän puhui.

Ronaldo astui ensimmäisen kerran Portugalin koppiin, kun ensimmäiset osat haastattelusta olivat julkaistu. Seurakaveri Bruno Fernandes katsoi idoliaan jäätävällä tavalla, vaikka mediaan myöhemmin vakuuteltiin kaiken olevan kunnossa. Kisojen aikana Manchester United sanoi lopulliset hyvästit Ronaldolle.

Lopulta viisinkertainen Ballon d’Or -voittaja koki maajoukkueessa täysin saman, mitä tapahtui turnausta ennen Manchesterissa. Ronaldo ei ollut enää riittävän hyvä, jotta hänet kannattaisi laittaa avauskokoonpanoon.

Taas syntyi kohu. Ronaldon kerrottiin uhanneen häipyä MM-turnauksesta, koska ei saanut pelata avauksessa. Lopulta kaikki kiistivät hymyissä suin väitteet ja Ronaldo vakuutti olevansa täysin sitoutunut joukkueeseen.

Puolivälierässä Ronaldo aloitti jälleen vaihtopenkiltä. Marokko meni johtoon ja pysyi johdossa aina loppuun saakka. Ronaldo tuli kentälle jo 51. minuutilla. Kansakunnan suuri sankari ei pystynyt auttamaan joukkuettaan. Portugali oli ulkona.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Portugalin pelaajat tuskailivat nurmen pinnassa tappion jälkeen. Yksi mies häipyi suorinta tietä pukukoppiin. Joukkueen kapteeni Cristiano Ronaldo.

Kapteeni on yleensä se pelaaja, joka nostaa itkevän joukkuetoverinsa pystyyn. Ronaldo ei koskaan ollut se pelaaja, mutta on turha väittää, etteikö tappio olisi hänestäkin tuntunut karmealta. Tuska välittyi tv-kuvista aina kotisohvalle saakka.

Suurta johtajaa Ronaldosta ei ikinä kasvanut, mutta yksilönä hän on aina ollut yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista.

Ikävä kyllä viimeisen puolen vuoden aikana Ronaldon sädekehä on kokenut kovia kolauksia. Peliajasta kitiseminen, epäkapteenimainen toiminta Unitedissa ja Portugalissa sekä kohusta toiseen ajautuminen eivät suoranaisesti muuttaneet Ronaldon egoistista kuvaa. Vihaajat vain saivat entistä enemmän bensaa liekkeihinsä.

Ronaldo on voittanut jalkapallossa käytännössä kaiken mahdollisen, mutta MM-kultaa hän ei koskaan tule voittamaan. Kun Ronaldo käveli kyynelehtien pukukoppiin, ei voinut välttyä empatian tunteilta, vaikka teko itsessään oli ronaldomaisen egoistinen.

Ronaldo on elänyt maailmassa, jossa hän on ollut maailman paras (tai toiseksi paras) lähes koko uransa. Hän on kantanut läpi uransa valtavia paineita ja taakkaa. Taakkaa olla maailman paras. Siitäkin huolimatta Ronaldo voitti lähes kaiken ollen ajoittain varmasti myös maailman paras yksilö.

Ronaldoa ei koskaan tulla muistamaan johtajuudestaan. Mutta muistamaan hänet tullaan. Yhtenä kaikkien aikojen pelaajista. Sääli, että uran loppu uhkaa olla traaginen näytelmä, jossa supertähden huonot puolet varastavat kohuotsikot.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS