Viime kaudella Ykkösessä Pargas IF:n riveissä pelannut Matias Lahti, 23, on näillä näkymin jalkapallopelinsä pelannut. Sen päätöksen teki Suomen antidopingasioiden kurinpitolautakunta, joka määräsi Lahdelle neljän vuoden urheilun toimintakiellon doping-rikkomuksesta.

Lahti antoi positiivisen dopingnäytteen kesäkuussa. Hänen näytteestään löytyi WADA:n listalla kiellettyä hormonia. Sitä hän sai lääkkeestä, jonka lääkäri oli hänelle määrännyt nostamaan laskeneet testosteronitasot normaaliksi. Lahti kertoi itse asiasta yksityiskohtaisesti.

– Aloitin lääkkeen käytön samana päivänä (kun lääkäri antoi määräyksen) ja tein samalla erivapaushakemuksen SUEK:lle, jotta saisin käyttää lääkettä urheillessani, kun selvitin, että lääke luetaan dopingaineeksi. SUEK ei kuitenkaan hyväksynyt erivapaushakemustani, koska tila tulkittiin funktionaaliseksi eli toiminnalliseksi. Heidän mukaansa vain, jos kyseessä olisi elimellinen sairaus, olisi minulla oikeus saada erivapaus lääkkeeseen, Lahti kertoi elokuussa.

Lyhykäisyydessään jutun juju oli seuraava: Lahti teki väärin aloittaessaan lääkityksen ennen SUEK:n lupaa, jota ei lopulta koskaan tullutkaan. Hän lopetti lääkkeen käytön heti, kun lupaa ei virallisesti tullutkaan. ”Ehdin syödä lääkettä kolmen viikon ajan”, Lahti itse kertoi.

SUEK:n julkaisemassa tiedotteessa määriteltiin selvästi se, ettei Lahti tehnyt dopingrikkomusta sen takia, että hän olisi parempi jalkapalloilija.

– Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksessä todetaan, että urheilija ei ollut käyttänyt ainetta suorituskyvyn parantamiseen vaan sairautensa hoitoon.

Tällaisesta rikkomuksesta Lahden jalkapalloura laitettiin pakettiin neljän vuoden pelikiellolla. Pelikiellolla, joka koskee kaikkea jalkapalloa aina alasarjoihin saakka. Lahti ei voi neljään vuoteen pelata jalkapalloa esimerkiksi harrastusmielessä vaikkapa Suomen kuudenneksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Pelaaminen ja harrastaminen jatkossakin alemmilla tasoilla olisi ollut mieluisaa, ja sen mahdollisuuden menettäminen harmittaa vielä erityisen paljon, Lahti kommentoi tylyä rangaistusta MTV Urheilulle.

Eihän tässä ole mitään järkeä! Päätös on mielivaltainen, kohtuuton ja niin monella tapaa uskomaton. Kyseessä on 23-vuotias amatöörijalkapalloilija, joka pelasi joukkueessa, joka putosi kauden päätteeksi Kakkoseen. Tämä nuori mies käytti lääkärin määräämää lääkettä sairauden hoitoon. Ja tämän takia hän ei voi harrastaa jalkapalloa NELJÄÄN vuoteen.

Absurdia.

Kaiken kukkuraksi SUEK itsekin myönsi, ettei Lahti käyttänyt kiellettyä ainetta hyötyäkseen urheilijana. Huomionarvoista on myös se, että jalkapallon kaltaisessa joukkuelajissa hyöty yhden pelaajan parantuneesta hormonitasosta on luokkaa pyöreä nolla. Tuskin Lahti sairauttaan lääkkeen avulla hoitamalla tavoitteli tuhansien eurojen pelaajasopimusta.

Lahti halusi lääkkeen avulla hoitaa sairauttansa.

Twitterissä moni ihmetteli kovaan ääneen Lahden saamaa rangaistusta. Yhtenä esimerkkinä nostettiin esiin nykyisin Internazionalea edustavan maalivahti André Onanan saama yhdeksän kuukauden pelikielto dopingrikkomuksesta viime vuonna. Ja Onana pelaa sentään maailman huipulla. Matias Lahti pelasi Suomen Ykkösen putoajaseurassa käytännössä rakkaudesta lajiin.

Esimerkkitapauksista puheen ollen. Huuhkajien tähtipelaaja Roman Eremenkolle määrättiin kahden vuoden pelikielto hänen kärähdettyä kokaiinista. Samir Nasri sai kuuden kuukauden pelikiellon suonensisäisestä nesteytyksestä.

Miten ihmeessä amatöörin dopingrikkomusta voidaan pitää niin paljon vakavampana, että siitä voidaan määrätä tuplasti pidempi pelikielto kuin mitä UEFA langetti Eremenkolle tai yli viisi kertaa pidempi pelikielto kuin Onanalle, tai KAHDEKSAN kertaa pidempi pelikielto kuin Nasrille. Siksikö, että käyttö oli lääkärin määräämänä tahallista?

Kohtuutonta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Antti Halm 🪣

@Antti_Halm

Suomen Palloliitto

@Palloliitto
Miesten Ykkösen pelaajalle neljän vuoden urheilun toimintakielto dopingrikkomuksesta @SUEK_FINCIS

Suomen Palloliitto on asettanut pelaajan toimintakieltoon jalkapallossa 6.11.2026 asti. Urheilijan joukkueelle ei vaadittu seuraamuksia.

Lue lisää⤵️

palloliitto.fi/ajankohtaista/…
palloliitto.fi

Ykkösen pelaajalle 4 vuoden toimintakielto dopingrikkeestä

Ykkösen pelaajalle neljän vuoden toimintakielto dopingrikkomuksesta.

Andre Onana sai nesteenpoitajasta viime vuonna 9kk pelikiellon. Kyseessä täysin suunnitelmallinen doping-rikkomus. Samoin näköjään valjussa voi vetää roinaa ilman seuraamuksia. Mutta Suomen Ykkönen .... ura ohi kun syö lääkkeitä sairauteen. marca.com/en/football/pr…
marca.com

British football's drug problem: 88 players return positive test samples, 15 in the Premier...

Fifteen Premier League players failed drug tests between 2015 and 2020 and faced no ban of any kind. The number could be higher, too. Of the 15, 12 returned positive results for b

Oikeus kenties toteutui, mutta kohtuus ei todellakaan. Usein sanotaan, että johonkin raja pitää vetää, mutta tähän sitä ei pidä.

On vaikea löytää yhtäkään puoltavaa argumenttia sille, miksi Matias Lahti ei saisi pelata jalkapalloa kutosdivarissa kavereidensa kanssa neljään vuoteen. Jos ainoa argumentti löytyy sääntöpykälistä, jonkun tulisi tuoda pykälien rinnalle edes ripaus kohtuutta.

Toivottavasti kuulitte Urheilun oikeusturvalautakunta.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!