Euroopan unionin tuomioistuin on todennut, että UEFA:n ja FIFA:n säännöt, jotka kieltävät seurojen liittymisen Euroopan Superliigan kaltaisiin erillisiin kilpailuihin, ovat laittomia.

12 Euroopan suurseuraa ilmoitti huhtikuussa 2021, että ne ovat perustamassa Superliigaa, uutta suljettua sarjaa. Hanke kuopattiin kuitenkin vain pari päivää virallisen julkistamisensa jälkeen, kun seura toisensa jälkeen vetäytyi siitä kovan ulkoisen paineen ja kritiikin alla.

Alkuperäisessä Superliiga-suunnitelmassa kilpailun vakituiset jäsenet olivat englantilaiset Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham, italialaiset Internazionale, Juventus ja AC Milan sekä espanjalaiset Atlético Madrid, Barcelona ja Real Madrid.

Hanke sai kritiikkiä niin muilta seuroilta, liigoilta, kannattajilta kuin myös poliitikoilta.

UEFA määräsi sakkoja hankkeen Valioliiga-seuroille sekä Atlético Madridille, Internazionalelle ja AC Milanille, mutta Real Madridia, Barcelonaa ja Juventusta vastaan nostetut kanteet keskeytettiin oikeusprosessin ajaksi, vaikka Juventus ilmoittikin heinäkuussa vetäytyvänsä Superliigasta.

Superliigaa ei ole kuitenkaan romutettu kokonaan, sillä Real Madrid ja Barcelona ovat edelleen kiinnostuneita jatkamaan hanketta.

Superliiga ja sen taustalla toimiva A22 Sports Management Group olivat väittäneet, että UEFA ja FIFA rikkoivat kilpailulainsäädäntöä uhkaamalla rangaista seuroja ja pelaajia, jotka liittyisivät erilliseen liigaan.

Euroopan korkeimman oikeuden torstaina antamassa tuomiossa todettiin, että jalkapallon kattojärjestöjen säännöt ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Tuomioistuimen antaman tiedotteen mukaan tällaiset säännöt ovat ”kilpailulainsäädännön ja palvelujen tarjoamisen vapauden vastaisia”.

Tuomioistuimen mukaan FIFA ja UEFA ovat ”käyttäneet hallitsevaa asemaansa väärin”. Se ei kuitenkaan ottanut tuomiossaan kantaa siihen, pitäisikö Superliigan kaltainen hanke nyt hyväksyä.

A22 Sportsin toimitusjohtaja Bernd Reichart iloitsi päätöksestä sosiaalisessa mediassa.

– Olemme saaneet oikeuden kilpailla. UEFA-monopoli on ohi. Jalkapallo on vapaa. Seurat ovat nyt vapaita sanktioiden uhasta ja vapaita päättämään omasta tulevaisuudestaan.

A22 Sports

@A22Sports
„We have won the #RightToCompete. The UEFA-monopoly is over. Football is FREE. Clubs are now free from the threat of sanction AND free to determine their own futures”, our CEO Bernd Reichart comments the CJEU decision. 1/4

Linkki twiittiin.