HELSINKI. HJK tiedotti viime viikolla palkanneensa Ossi Virran uudeksi päävalmentajakseen. 

Viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla Toni Korkeakunnaksen apuvalmentajana HJK:ssa työskennellyt Virta, 35, nousi joukkueen päävalmentajaksi, sillä kyseiseen tehtävään palkattu Ferran Sibila ei ole suorittanut UEFA Pro -kurssia. Sibila ei voi siten työskennellä päävalmentajana Veikkausliigassa. 

HJK:n tiedotteen mukaan Sibila vastaa joukkueen pelillisen prosessin kehittämisestä. Sibila nousee HJK:n päävalmentajaksi päästessään mukaan UEFA Pro -kurssille.

HJK järjesti maanantaiaamuna lehdistötilaisuuden Töölössä. Paikan päällä olivat Virran lisäksi seuran toimitusjohtaja Aki Riihilahti ja viime syksynä urheilutoimenjohtajaksi palkattu Vesa Mäki.

Virta kävi lehdistötilaisuudessa läpi muun muassa HJK:n uutta pelitapaa ja työnkuvaansa joukkueen päävalmentajana. Virran mukaan hänen, Sibilan ja Óscar García Rodríguezin muodostamassa valmennustiimissä on selvät sävelet siitä, että kaikki ratkaisut tehdään yhdessä.

– Hienoa, kun rooli kasvaa. Teemme vahvasti tiiminä suunnitellusti töitä, mutta ilman muuta olen onnellinen tästä. Heti, kun Ferranin pesti loppukaudesta julkistettiin ja talven mittaan ensimmäisiä palavereja pidettiin, niin aloimme suunnittelemaan pelitapaa ja siihen liittyviä pelaamisen periaatteita. 

– Jaettiin jo silloin erilaisia vastuualueita. Kartoitettiin yhdessä, mitkä ovat jokaisen valmennustiimin jäsenen erikoisominaisuudet ja vahvuudet, mutta meillä ei tule tänä vuonna olemaan sellaista työnjakoa, että jokaisella valmentajalla olisi yksi osa-alue, mihin hän pelkästään keskittyy. Meillä on muutama pääperiaate, mihin me tullaan keskittymään.

HJK:n tavoite on nuorentaa joukkuettaan ensi kaudeksi. Lisäksi oleellinen osa strategiaa on nostaa nuoria pelaajia edustusjoukkueeseen. Valmennusjohdon tavoite on antaa seuran omille akatemiapelaajille todellinen mahdollisuus edustusjoukkueen riveissä.

– Luotamme nykyisiin pelaajiimme. Meillä on erittäin hyvä ja laadukas joukkue täynnä hyviä pelaajia. Meillä on lisäksi noin 4000 junioripelaajaa HJK:ssa ja haluamme vuosittain nostaa akatemiasta pelaajia edustusjoukkueeseen. Haluamme antaa heille reilun mahdollisuuden.

– Kolmas ja tärkein asia on se, että kun me rekrytoimme uusia pelaajia, niin heidän on oltava todellisia vahvistuksia, ja erittäin laadukkaita pelaajia, jotka tuovat meille lisäarvoa. Sanomattakin on selvää, että lukumäärällisesti jokaiseen linjaan pyritään tuomaan joku vahvistava pelaaja, joka vahvistaa joukkuetta ja sopii pelitapaamme. Laatu korvaa määrän.

”Mitään radikaaleja muutoksia ei tule”

Virta on toistaiseksi HJK:n päävalmentaja, mutta se ei muuta sen suuremmin valmentajan roolia joukkueen sisällä. Kenttävalmennusta rakastava Virta haluaa jatkossakin työskennellä aktiivisesti pelaajien kanssa niin kentällä kuin videopalavereissakin.

– Olen tällä hetkellä virkaa tekevä päävalmentaja. Arjessa teemme tietenkin tiimityönä asioita ja valmennustiimin kesken mietimme, ketkä muodostavat tulevissa otteluissa parhaan avauksen. Tällä hetkellä minulla on viimeinen sana, mutta yhteistyössä teemme kaikki päätökset. Kuten seura julkaisi tiedotteessaan, Ferranin rooli on tällä hetkellä on pelillisen prosessin johtaja ja itse olen päävalmentajana vastuussa kokonaisuudesta.

– Roolin muutos liittyy tietenkin tähän tilanteeseen. Kun kuulimme, ettei Ferran päässyt vielä aloittamaan kurssia, jonka kuitenkin tulee pääsemään aloittamaan mahdollisimman pian, niin totta kai olimme valmiudessa siihen, että käytännössä teemme tarvittavat muutokset. Minulla on Pro-lisenssi ja olen virkaa tekevä päävalmentaja, mutta yhteistyössä teemme asiat joka tapauksessa.

– Arjen rooli on ollut minulle aina tärkeä. Pidän siitä, että minulla on vastuuta kentällä. Tykkään vetää treenejä ja pitää videopalavereita ja käydä taktisia asioita läpi yksilölle, pienryhmälle tai joukkueelle. Mitään radikaaleja muutoksia tässä ei tule.

– On se rooli mikä tahansa, niin käytännössä tehtäväni kentällä on se, mikä ratkaisee. Se, mistä nautin ja mitä rakastan on käytännön valmentaminen. Koen sen vain positiivisena, että roolini etenee ja kasvaa laadukkaan seuran sisällä.

Tällaista jalkapalloa HJK pelaa ensi kaudella

Virta saapui HJK:hon kesken viime kauden kehittämään nimenomaan joukkueen hyökkäyspeliä. Se tuotti tulosta, sillä loppukaudella HJK oli huomattavasti tehokkaampi kuin kesän suvantovaiheessa.

Virran mukaan HJK:n nykyinen valmennustiimi haluaa peluuttaa hyökkäämiseen perustuvaa jalkapalloa.

– Haluamme ehdottomasti olla hyökkäävä joukkue ja pelata hyökkäysvoittoista jalkapalloa, mutta haluamme myös terävoittää sitä, että olisimme todella hyviä prässipelissä ja vastahyökkäyksissä. Hyökkäyspelaamisessa haluamme luoda erilaisia ylivoimia ja etuja, ja edetä kontrolloidusti loogisten toimintaketjujen avulla. Haluamme rakentaa maalintekotilanteita monipuolisesti keskeltä ja laidoista harjoiteltujen kombinaatioiden kautta.

– Haluamme myös tuoda yksittäisten pelaajien yksittäiset vahvuudet vahvemmin mukaan. Jokainen pelaaja pääsee loistamaan kentällä omilla erityisominaisuuksillaan ja tuo sitä kautta lisäarvoa meidän pelaamiseen.

HJK:n peli ei kuitenkaan perustu pelkästään hyökkäämiseen. Pallonmenetyksen jälkeen luvassa on hyvin aktiivista prässipelaamista, jonka tavoitteena on saada pallo mahdollisimman nopeasti takaisin.

– Itse koin, että meidän luodut maalipaikat, maalimäärät ja hyökkäyspelaaminen kasvoi ja kehittyi loppukaudesta todella hyvin. Sen kustannuksella tai siitä johtumattomista syistä päästimme kuitenkin vähän liikaa maaleja. Puolustussuuntaan haluamme olla vielä parempia, ja puolustaa yhdessä vielä tehokkaammin ja paremmin. Haluamme voittaa palloja korkeammalta ja vastahyökätä terävämmin kuin aikaisemmin.

– Meillä on isoja pelaamisen perusperiaatteita, joista olemme valmennustiimin kesken puhuneet. Tämä on tietenkin vain teoriaa. Siihen vaikuttaa myös se, millaisia pelaajia saamme ja millainen joukkueemme tulee lopulta olemaan. Pelijärjestelmään tulee vaikuttamaan pelaajaprofiilit ja yksittäiset pelaajat.

Hankintojen on sovittava joukkueen pelitapaan

HJK on menettänyt viime kauden jälkeen lukuisia profiilipelaajiaan. Muun muassa Miro Tenho, Pyry Soiri, Matti Peltola, Jukka Raitala ja Bojan Radulović ovat jo ehtineet vaihtaa maisemaa. Ensi kaudella nuorille annetaan mahdollisuus, mutta seura luonnollisesti etsii korvaajia lähteneille avainpelaajille. Virran mukaan on hyvin tärkeää, että vahvistukset kykenevät pelaamaan juuri sellaista jalkapalloa, mitä joukkue haluaa pelata.

– Tulevat nuoret pelaajamme ovat sellaisia, joista me tykätään ja haluamme antaa heille aidon mahdollisuuden. Totta kai pelaajaprofiileja peilataan niihin pelaajiin, jotka meiltä ovat lähteneet. Puhumme muun muassa Miro Tenhon kaltaisesta keskuspuolustajasta ja Matti Peltolan kaltaisesta keskikenttäpelaajasta. Pelaajan pitää pystyä pelaamaan sitä pelitapaa, jota haluamme edustaa HJK:ssa.

Virta muistuttaa, että pelitapa voi elää hieman sen mukaan, millaisia vahvistuksia joukkueeseen lopulta hankitaan. Kaikkea ei voi aina saada.

– On kuitenkin muistettava, ettei jalkapallo toimi aina kuin unelma. Aina et saa juuri niitä pelaajia, joita haluat, joten tietyllä tavalla on oltava joustavuutta pelitavan sisällä, jotta siihen pystytään tekemään tiettyjä pieniä muutoksia. Etsimme pelaajia, jotka pystyvät toteuttamaan tätä pelitapaa, jotta voitetaan ja pelataan hyvää viihdyttävää jalkapalloa. Meidän on pystyttävä nostamaan omia nuoria pelaajia, jotka ovat pelanneet samantyyppistä jalkapalloa akatemiassamme.

HJK pelaa alkavan kauden ensimmäisen virallisen ottelunsa perjantaina 26.1., kun se kohtaa IFK Mariehamnin liigacupissa. Ottelu pelataan Talin hallissa.

Tuukka Ikkeläjärvi