Diego Maradonan voittama Kultainen pallo huutokaupataan Ranskassa 6. kesäkuuta.

Kultainen pallo on palkinto, joka annetaan MM-kisojen parhaalle pelaajalle. Maradona sai kyseisen kunnian vuonna 1986 johdatettuaan Argentiinan maailmanmestariksi.

Finaalissa Argentiina kaatoi Länsi-Saksan 3-2. Turnaus muistetaan erityisesti myös Argentiinan ja Englannin välisestä välierästä, jossa Maradona teki kaksi kenties jalkapallohistorian tunnetuinta maalia.

Ensimmäisen osumansa hän ohjasi kädellään sisään ja toisessa maalissaan Maradona pujotteli käytännössä koko puolustuksen ohi ennen viimeistelyään. Ensimmäinen tunnetaan ”Jumalan kätenä” ja toinen ”vuosisadan maalina”.

Turnauksen jälkeen Maradonan Kultainen pallo katosi, ja sen kohtalosta levisi useita eri tarinoita. Joidenkin huhujen mukaan palkinto menetettiin villissä pokeripelissä tai myytiin velkojen takia. Yksi tarina taas kertoo, että Maradona säilytti sitä kassakaapissa napolilaisessa pankissa, jonka paikalliset gangsterit ryöstivät vuonna 1989.

Huutokauppatalo Aguttesin mukaan Kultainen pallo ilmestyi uudelleen vuonna 2016 muiden esineiden joukossa, jotka nimetön myyjä osti yksityisestä kokoelmasta pariisilaisessa huutokaupassa.

– Hän osti sen monien muiden tavaroiden kanssa. Aluksi hän ei tiennyt, että se oli jokin tärkeä esine, kertoi Aguttesin urheiluasiantuntija Francois Thierry BBC:lle.

– Hänen ostamassaan laatikossa oli paljon pokaaleja. Sitten hän selvitti asiaa internetistä ja sai selville, että se voisi olla Kultainen pallo.

– Me teimme kaikki tarvittavat tarkastukset ja soitimme asiasta poliisille.

– Pallo on ollut meillä noin vuoden ajan. Teimme siitä paljon tutkimusta, koska valmistajan kommenttien osalta on paljon yksityiskohtia, kunnes pystyimme sanomaan, että se oli aito.

Aguttes uskoo, että Kultaisen pallo myyntihinta tulee olemaan ”miljoonissa”. Tarjoajia pyydetään tallettamaan 150 000 euron käsiraha, jotta he voivat osallistua huutokauppaan.

Maradona menehtyi 60-vuotiaana marraskuussa 2020. Kuoleman seurauksena Argentiinaan julistettiin kolmen päivän suruaika, ja hänelle järjestettiin kunnianosoituksia ympäri maailmaa. Napoli, jossa Maradona tunnetaan seurahistorian suurimpana legendana, nimesi stadioninsa hänen mukaansa.

Linkki twiittiin.

LUE MYÖS!