HELSINKI.

Markku Kanerva jatkaa Huuhkajien päävalmentajana. ”Riven” uusi sopimus kattaa tulevan syksyn Kansojen liigan B-divisioonan lohkon ja tulevat MM-karsinnat kesän 2026 turnaukseen.

Kanervan valmennustiimi tulevalle jatkopestille uudistuu merkittävästi. Uusina niminä ryhmään liittyvät KuPS:in päävalmentaja Jani Honkavaara ja entiset Huuhkajat-pelaajat Teemu Tainio ja Tim Sparv. Sparv nähdään A-maajoukkueessa ennennäkemättömässä pelaajamanagerin roolissa.

Sen sijaan Mika Nurmela ja HJK:n päävalmentajaksi siirtynyt Toni Korkeakunnas eivät jatka tehtävissään valmennustiimissä.

Palloliitolla oli puheenjohtaja Ari Lahden mukaan kolme vaihtoehtoa edetä. Joko jatkaa täysin samalla valmennustiimillä, palkata uusi päävalmentaja tai jatkaa Kanervan kanssa, mutta uudistaa muuta valmennusryhmää.

Kolmanteen ratkaisuun päädyttiin kahdesta syystä. Palloliiton päätöksessä painoi erityisesti se seikka, että muutosta tarvittiin. Päätavoitteena on saavuttaa Suomelle historiallinen MM-kisapaikka vuonna 2026 Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa pelattavassa turnauksessa.

– Nelivuotistrategiassa on tavoitteena, että Suomi saavuttaa neljä arvokisapaikkaa seuraavan neljän vuoden aikana (Huuhkajat, Helmarit, U21-maajoukkue ja Futsal). Toinen tärkeä tekijä valinnassa oli keskinäinen tavoite kasvattaa pelaajia kansainväliselle huipulle. Riven kanssa jatketaan nyt ainakin puolitoista vuotta, Lahti perusteli Kanervan jatkoa Huuhkajien mediatilaisuudessa Helsingin Olympiastadionilla.

Lahden mukaan Palloliitolla ehdokaslistalla 25 vaihtoehtoa, joista päädyttiin 15 ehdokkaan listaan. Ehdokkaista kymmenen oli kansainvälisiä ja loput kotimaisia valmentajia.

Lopulta Kanervan katsottiin olevan sopivin jatkamaan pestissä.

– Markku Kanerva on Suomen menestyksekkäin A-maajoukkuevalmentaja. Hän on vienyt Huuhkajat eurolopputurnaukseen ja lähelle päästiin nytkin. Kanervalla on voimakas pelaajiston ja kapteeniston tuki. Hänellä on myös erittäin hyvä suomalaisen pelaajamateriaalin tuntemus ja hyvät johtamistaidot, Lahti arvioi.

Kanerva allekirjoittaa tarpeen muutokselle

Kanerva nimitettiin Huuhkajien päävalmentajaksi joulukuussa 2016. Kokenut luotsi on saavuttanut tänä aikana suurimpana saavutuksenaan Suomen historian ensimmäisen arvokisapaikan vuoden 2021 EM-turnauksessa,

Suomi oli lähellä kisapaikkaa nytkin, mutta hävisi jatkokarsintojen ensimmäisellä kierroksella vieraskentällä Walesille.

Kanerva kertoi tuntevansa suurta ylpeyttä saadessaan jatkaa kunniatehtävässään.

– Kiitokset Palloliitolle luottamuksesta. Intohimo ei ole kadonnut mihinkään ja olen nauttinut joka päivästä tehdä hommia Huuhkajien kanssa. Tavoitteet ovat kovat. Pyritään saavuttamaan uusi etappi ja mennään MM-kisoihin, Kanerva kommentoi tuntemuksiaan jatkosta.

Yli seitsemän vuotta kestäneen pestin jälkeen Kanerva oli yhtä mieltä Palloliiton kanssa, että valmennustiimiin tarvittiin uusia virikkeitä. Honkavaara, Tainio ja Sparv tarjoavat Rivelle tutun kolmikon tuoreilla näkemyksillä varustettuna.

Honkavaaran kohdalla Kanerva valmensi häntä pelaajana Viikingeissä vuonna 2003 ja koulutti myöhemmin UEFA:n valmentajalisensseihin 2010-luvun alussa. Aiemmin Veikkausliigassa FC Hakan päävalmentajana toimineen Tainion kohdalla painoivat pelaajakokemuksen hyödyntäminen ja huima ura ammattilaiskentillä muun muassa Valioliigassa Tottenhamin riveissä.

Uudessa pelaajamanagerin roolissa aloittava Sparv kantoi Huuhkajien kapteenin vastuuta historialliseen EM-turnaukseen saakka. Kuva: All Over Press

Sparv kantoi puolestaan Kanervan alaisuudessa Huuhkajien kapteenin nauhaa vuodesta 2018 vuoden 2021 EM-turnaukseen saakka. Pelaajamanagerin roolissa hänestä ajatellaan erityisesti läheistä linkkiä pelaajien ja valmennuksen välillä.

– Hänellä on tuoretta pelaajakokemusta ja hän tuntee paljon Huuhkajien pelaajia. Hän pystyy olemaan läheisempi linkki pelaajien ja valmennustiimin välillä. Uskon pestin kehittävän häntä valmentajana.

Huuhkajat pelaa tulevassa Kansojen Liigassa B-divisioonassa. Suomi kohtaa lohkossaan Englannin, Kreikan ja Irlannin.

Avauspeli Kreikkaa vastaan pelataan vieraissa lauantaina seitsemäs päivä syyskuuta.

Kanerva ottaa Kansojen liigan vakavissaan vaihtoehtoisena porttina saavuttaa historiallisen MM-unelman. Huuhkajien päävalmentajalla riittää edelleen nälkää kehittyä lisää.

– Olen ollut pitkään jo ammatisssa ja lähtökohtana on kehittyä. Koko ajan täytyy olla intohimo tulla paremmaksi, vaikka menestystä välillä tulisi, Kanerva kommentoi innokkaasti.

Joni Ahokas
X: AhokasJoni

LUE MYÖS!