Suomen A-maajoukkueen EM-karsintataival päättyi maalittomaan tasapeliin Unkarissa. SuomiFutis.com-sivusto analysoi tulevien päivien aikana pienessä juttusarjassa Huuhkajien karsintarupeamaa mitä erinäisimpien numeroiden kautta.

Ensimmäisenä käymme läpi maajoukkueen nuorennusleikkausta, josta on ehditty puhua jo vuosien ajan. Tilastomme osoittavat kuitenkin, että pitkään kyse oli ainoastaan silmänlumeesta. Vasta nykyluotsi Mixu Paatelainen on laittanut kunnolla tuulemaan.

Stuart Baxterin alibiratkaisut

Suomi veti edelliset MM-karsinnat Stuart Baxterin alaisuudessa ennätysvanhalla porukalla. Huuhkajien avauskokoonpanon ikä oli kesäkuussa 2009 kotiottelussa Venäjää vastaan yli 31 vuotta! Alle 30 vuoden keski-ikään Baxterin miehistö pääsi vain aniharvoin.

Jo Baxterin astuttua peräsimeen alkoivat puheet nuorennusleikkauksen aloittamisesta. Baxter kutsuikin uusia nuoria mukaan A-maajoukkueen leireille ja jopa karsintamiehistöihin, mutta numeroiden valossa kyseessä oli varsin alibinomainen ratkaisu: tosipaikan tullen vanhat tutut naamat nostettiin avauskokoonpanoon ja keski-ikä jopa nousu Roy Hodgsonin ajoista.

Kun EM-karsinnat alkoivat vierasottelulla Moldovaa vastaan, marssitti Baxter kentälle yksitoista avauksen miestä, joiden keski-ikä oli liki 30 vuotta. Kyseessä oli Suomen A-maajoukkueen historian kuudenneksi vanhin aloituskokoonpano EM-karsintaottelussa (vrt. alla oleva taulukko)!

Se siitä nuorennusleikkauksesta Baxterin aikana.

Kohti Mixu Paatelaisen aikaa


//

Baxterin potkujen jälkeen Olli Huttunen johdatti Suomen yhteen EM-karsintataistoon San Marinoa vastaan. Suuria muutoksia ei äkkiseltään ollut tietenkään luvassa, mutta avausmiehistön keski-ikä oli tällä kertaa alle 28 vuotta lähinnä vapaaehtoisesti maajoukkueuransa lopettaneiden myötä.

Alkuvuonna 2011 puikoissa ollut Markku Kanerva ei saanut kontolleen karsintapelejä. Perinteisesti talvimaaotteluissa käytetään nuorempia pelaajia, joten tuon porukan ikä ei ole verrannollinen karsintaryhmiin nähden.

Mixu Paatelaisen aika alkoi kesäkuisella vieraspelillä San Marinoa vastaan. Avauskokoonpanosta löytyi tuolloin kolme yli 30-vuotiasta pelaajaa, kun heitä karsintojen alussa oli ollut viisi. Tosin suurin ero tuli yli 35-vuotiaissa, joita Baxter peluutti kolmin kappalein ja jotka Paatelaiselta puuttuivat kokonaan. Keski-ikä Paatelaisen debyytin avauksella oli aika tarkalleen 27 vuotta.

Paatelaisen todellinen nuorennusleikkaus

Syksyn otteluihin nähtiin Paatelaiselta vihdoin se, mistä oli edelliset vuodet puhuttu: todellinen nuorennusleikkaus. Vaikka Mixun aikana A-maajoukkuedebyyttinsä ovat toistaiseksi tehneet ainoastaan maalivahti Anssi Jaakkola sekä keskikenttämies Alexander Ring, on nuori ja nälkäinen miehistö silti alkanut löytää muotoaan.

Lokakuisessa kotipelissä Ruotsia vastaan nähtiin Huuhkajien karsintahistorian nuorin porukka 25 vuoteen, kun avauskokoonpanon keski-ikä oli alle 24,5 vuotta! Kyseessä on maajoukkueemme kaikkien aikojen kymmenenneksi nuorin avaus EM-karsinnoissa (vrt. alla oleva taulukko).

Kaikissa syksyn 2011 EM-karsintapeleissä vanhin aloitusmiehistö oli keski-iältään 26 vuotta, mikä sekin on neljä vuotta vähemmän kuin samaisten karsintojen alussa.

Tilasto: Huuhkajien historian nuorimmat ja vanhimmat avaukset EM-karsinnoissa//