FC Hongan hallituksen puheenjohtaja Jouko Harjunpää ottaa SuomiFutis-sivuston erikoishaastattelun toisessa osassa kantaa suomalaisen jalkapallon hallintorakenteisiin sekä yhteistyön toimintaan eri instanssien välillä.

Kysyimme innokkaalta futismieheltä myös Espoon stadionhankkeen etenemisestä.

Kotimainen huippufutis ei aina nauti kansan syvässä rivissä suurta arvostusta. Mistä tämä mielestäsi kumpuaa?

Minkälaisen arvostuksen kaupunki, valtio, Veikkaus ja muut vastaavat tahot antavat? Välillä on sellainen tunne, että halutaanko tässä pitää nöyränä ja kyykyssä.

Olen aiemmin verrannut tilannetta korkeakulttuuriin, mutta sekin on kielletty aihe. Miksi siihen laitetaan niin paljon rahaa? Jokaisessa kaupungissa on teatterinsa ja orkesterinsa – mutta miksei ole jalkapalloseuraa?

Meiltä puuttuvat todelliset urheilujohtajat. Tässä on se suurin ongelma. Jos Ruotsi päättää ottaa 10 mitalia, urheilujohtaja menee valtiovallan luokse ja sanoo: ”Tarvitsemme näin paljon rahaa.”

Kuka saman tekee Suomessa? Meiltä puuttuvat todelliset urheilujohtajat. Mielenkiinnolla odotan huippu-urheilukomitean lausuntoja ja mitä he ovat saaneet aikaiseksi.

Miten yhteistyö seurojen ja päättäjien välillä on toiminut?

Yritimme kaksi vuotta päästä keskustelemaan Risto Niemisen (Veikkauksen entinen toimitusjohtaja) kanssa. Ei ottanut vastaan. Samalla peräänkuulutetaan avointa ja arvopohjaista keskustelua – mutta kenen kanssa? Ne jotka tekevät töitä seura- ja ruohonjuuritasolla, heidän kanssaan ei keskustella ollenkaan.

Olisin odottanut, että huippu-urheilukomitea keskustelisi enemmän meidän kanssa.

Meidän täytyy kerätä 150 000 euroa kuukaudessa. Monella lurahtaisi Suomessa housuun siinä vaiheessa, kun pitäisi keräillä tällaisia summia.

Ketkä kasvattavat maajoukkuepelaajat? Ketkä tuo ne pelaajat? Meilläkin on yli 40 maajoukkuepelaajaa eri ikäluokissa. Tänä vuonna alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa parhaimmillaan kuusi meidän jätkää on ollut avauksessa. Luulisi, että joku olisi meihinkin yhteydessä.

Ja sitten jos puhutaan olosuhteista: Kuka on julkisesti tullut Tapiolan stadionhankkeen taakse?

Mistä luulet, että tämä johtuu? Miksi hankkeen taakse ei ole asetuttu toivotulla tavalla?

Juuri näin. Mistä tämä johtuu? Onko jääkiekon mafia liian suuri? Onko riski kannattaa jalkapallostadionia? Odotan tähän vastausta.

Se mitä me täällä tehdään, se ei ole mikään helppo homma. Sitten tulee vielä kettuilua, että ettekö te yritä tehdä mitään asioiden hyväksi.

Otetaan esiin Ruotsin ja Norjan malli verrattuna Suomeen. Paljon siellä jaetaan rahaa jalkapalloon?

Mikä on stadionin tilanne tällä hetkellä?

Valtuusto on hyväksynyt kaavan huhtikuun 21. päivä. Valituksia tuli ainoastaan yksi. Yksityinen ihminen valitti asiasta, ja tässä oli kyse lähinnä mielipidekysymyksistä.

Tässä nähdään demokratian voima: voiko yksi ihminen omilla mielipiteillään vaikuttaa asiaan vai onko tämä pelkästään yksinvaltaa?

Aikatauluun tämä valitus ei vaikuta. Keväällä 2013 on tarkoitus aloittaa rakennustyöt.

Kuinka Palloliitto on stadionhankkeen takana?

Kyllä he ovat takana, 100-prosenttisesti takana. Tietysti heidän rahavaransa ovat myös rajalliset. Kyllä sieltä tahtoa löytyy.

Tässä täytyy miettiä myös sitä, että Palloliitolla palaa vuoden aikana matkustamisesta aiheutuviin kustannuksiin noin 2,5 miljoonaa euroa.

Toisaalta julkisuudessa annettavan tuen pitäisi olla vahvempi: loistava ja tunnettu johtaja Sauli Niinistö (Palloliiton entinen puheenjohtaja); Lasse Lehtinen (Veikkausliigan puheenjohtaja); Kari Uotila (Palloliiton liittohallituksen 2.varapuheenjohtaja, Espoon kaupunginvaltuutettu). Kuinka hyvät mahdollisuudet heillä olisikaan tuoda tällaisia asioita esiin.

Ovatko he tuoneet mielipidettään esiin? Onko se häpeä tulla julkisesti hankkeen taakse? Mielestäni pitäisi saada enemmän jalkapalloilevia päättäjiä tuomaan mielipiteensä esiin.

Voisiko Veikkausliiga tai Suomen Palloliitto jollain tavalla omalla toiminnallaan helpottaa seurojen toimintaa?

Jalkapalloliiga ry. perustettiin nimenomaan sitä varten, että se olisi seurojen takana. Että seurat saisivat enemmän rahaa.

Liiga ry:n tehtävänä tehtävä on markkinoida liigaa ja toimia niin, että seurat saisivat enemmän rahaa. Ja jos taas miettii sen kuluja, niin voi miettiä, mikä sen todellinen merkitys on. Siellä istuu kavereita hommissa kuukausipalkalla.

Kuinka tätä toimintaa voisi tehostaa?

Seurojen pitäisi keskenään keskustella. Jokaisella seuralla on päätösvaltansa Jalkapalloliiga ry:llä.

Jos Veikkauksen sopimus kattaa tietyn määrän rahaa, olisiko se järkevämpää ohjata suoraan seuroille? Halutaanko ylläpitää tällaista kattojärjestöä, jonka tehtävänkuvana on auttaa seuroja, mutta jolla on tietyt työntekijät joilla on tasaiset kuukausiansiot?

Veikkauksen sopimus tai ylipäätänsä pääyhteistyösopimuksen neuvottelu pitäisi jättää työvaliokunnalle.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö

Luotettava peliyhtiö bet-at-home on yksi Alexander Ringin seuran pääsponsoreista.
Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!