Veikkausliigaseura FC Hongan hallituksen puheenjohtaja Jouko Harjunpää ottaa SuomiFutis-sivuston erikoishaastattelun ensimmäisessä osassa kantaa espoolaiseen huippu-urheiluun. Usean espoolaisseuran kohtaloksi on koitunut viime vuosina pyyhkiytyminen suomalaiselta urheilukartalta.

Harjunpää itse uskoo Espooseen ja espoolaisiin. Seurapomo katsoo vahvasti tulevaisuuteen – sekä seuran että joukkueen tasolla.

Maanantaina ottelua FC Honka – FC Lahti seurasi ainoastaan 602 katsojaa. Miten yleisömäärät saadaan nostettua ylöspäin?

Me olemme tehneet kaikkemme. Olemme tehneet kaiken mahdollisen mitä voi tehdä. Ihmiset voi myös katsoa peiliin. Haluavatko he, että Espoossa on huippujoukkueurheilua?

Sanon että koko Suomi saa katsoa peiliin jalkapallon piiristä. Haluavatko ihmiset, että Suomessa säilyy huippufutis? Ei ole mitään järkeä, että yksittäiset mesenaatit maksavat toiminnan.

Moni seura Espoossa on kaatunut talousvaikeuksien ja muiden ongelmien alle. Onko kaupunki otollinen ympäristö kotimaiselle huippu-urheilulle?

Kyllä, uskon siihen. Kaupunki on parhaimmasta päästä, koska täällä on rikkaita yrityksiä ja myös rikas väestöpohja.

Uskon myös, että espoolaiset ovat vaativa yleisö. Kun uusi stadion tulee, espoolaiset löytävät sinne. Kun sanoin kaiken olevan tehty taholtamme, niin ehkä stadion vielä puuttuu.

Moni espoolainen tunnustaa kannattavansa Helsingin alueen seuroja. Kuinka nämä ihmiset saadaan kiinnostumaan oman kaupungin joukkueista?

Espoossa huippuseuran tunnustaminen on uutta ja tuoretta. Aikanaan ihminen on kiinnittänyt esimerkiksi Helsingissä itsensä johonkin seuraan – ja sitä on vaikea muuttaa.

Ymmärrän, ettei seuraa lähdetä vaihtamaan – eikä pidäkään. Tämä vaatii oman sukupolven kasvattamisen. Onhan Espoossa 9000 lisenssipelaajaa. Miten saamme nämä ihmiset aktivoitua ja löytämään espoolaisen huippu-urheilun? Meillä on myös omasta takaa 1800 pelaajaa junioreissa. Jos saamme aktivoitua heidät ja heidän perheensä, niin se tekisi jo yksistään paljon.

Lisäksi yhtään junioripeliä ei pitäisi olla samaan aikaan kun on liigakierros. Se on outoa, että niitä järjestetään päällekkäin. Toivoisin, että seurat laittaisivat edustusjoukkueen pelit junioreiden harjoitusohjelmaan.

Miksi otteluohjelmia ei sitten rukata yhdessä Palloliiton kanssa?

Ei ole tahtoa? Ei ole halua? En tiedä mistä johtuu, ettei asiaa voida järjestää.

Espoossa on tosiaan laajaa ja hyvää junioritoimintaa. Miten ihmiset saadaan sitoutettua myös edustusjoukkueen tasolla?

Se on hyvä kysymys. Jos tuohon olisi selkeä vastaus, kumartaisin kolme kertaa ja syvään.

Miten me saataisiin aktivoitua entisiä pelaajia, ylipäätänsä lisenssin omaavia pelaajia? En tiedä.

Naapurissa asuu kaveri, joka kulkee Arsenal-paita päällä ja on kannattaja henkeen ja vereen. Ei ole kymmeneen vuoteen käynytkään Veikkausliiga-pelissä. Ei hän edes tiedä, minkälainen on Veikkausliigan taso.

Honka on joutunut viime vuosina tinkimään urheilullisesta menestyksestä talouskurimuksen keskellä. Oletko huolissasi tästä suuntauksesta?

Totta kai olen huolissani. Mihin suuntaan maailmantalous ja Suomen talous menee? Mitä tapahtuu katsojaluvuille? Entä pelaajamyynnit?

Tässä johtuu pohtimaan, mistä sitä rahaa tulee. Ainoa tie on tällä hetkellä, että pitää leikata kuluja. Meillä ei ole mesenaattia. Meillä ei ole sellaista rahoittajaa. Interin takaa löytyy Stefan Håkans, A-lehtien Olli-Pekka Lyytikäinen on HJK:n ja Ari Lahti KuPSin tukena. Meidän on vaan tultava toimeen tulorahoituksella ja yritysyhteistyökumppaneilla. Jos meillä olisi 2500 – 3500 maksavaa katsojaa, tämä olisi kannattavaa.

Toisaalta: Mitä on satsaaminen? Me panostamme kasvatustyöhön. Meillä tulee koko ajan uusia junioreita. Ei meidän linjamme ole ollutkaan ostaa pelaajia. Paluumuuttajien motivointi on huomattavasti vaikeampaa kuin uuden juniorin kasvattaminen liigarinkiin. Heillä on suunnattoman suuri halu näyttää.

Olemme antaneet nuorille lupauksille mahdollisuuksia. Ja kyllähän meillä on nytkin loistava joukkue.

Miten näet FC Hongan tulevaisuuden? Missä seura ja joukkue majailee viiden vuoden päästä?

Vuonna 2014 kun meillä on stadion, niin silloin meillä on tavoitteena voittaa Suomen mestaruus. Kehitämme pelaajia siihen suuntaan, että otamme mestaruuden silloin. Vielä ei ole meidän aika.

Ehkä ulkopuolelta tulee enemmän paineita, mutta olemme saavuttaneet nyt jo hyviä sijoja. Ykkösen nousun jälkeen olemme nousseet nopeasti Veikkausliigan eliittiin. Vuodesta toiseen olemme olleet neljän joukossa.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö

Julkaisemme erikoishaastattelun jälkimmäisen osan torstaina. Pysy siis kuulolla!

Luotettava peliyhtiö bet-at-home on yksi Alexander Ringin seuran pääsponsoreista.
Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!