HIFK:n valmennusvastuun talvella harteilleen ottanut Juha Moilanen on tehnyt uransa aikana laadukasta työtä sinivalkoisten futisjunioreiden parissa. Moilanen ei ole unohtanut kutsumustaan tähtirintojen peräsimessä vaan on antanut rohkeasti vastuuta nuorukaisille.

Moilanen kertoo SuomiFutis-sivuston haastattelussa muun muassa loppukauden menestysreseptin ja kehuu myös HIFK:n kannattajia. Tavoilleen uskollisena hän muistaa jakaa kehuja moneen suuntaan.

Olette tällä hetkellä sarjan häntäpäässä yhdessä FC Hämeenlinnan kanssa. Kuinka huolissasi olet putoamisesta?

Totta kai sitä valmentaja on aina huolissaan, mutta sehän on inhimillistä. Työnteko ja taistelu eivät kuitenkaan lopu. Pidämme kiinni sarjapaikasta kynsin ja hampain.

Millä aseilla pyritte nostamaan sijoitustanne?

Toki meidän ryhmämme tarvitsisi vähän onnea siinä mielessä, että saisimme sairastupamme inhimillisemmäksi.

Molempien kenttäpäätyjen rangaistusalueet vaativat suurta huomiota. Olemme olleet vaikeuksissa siellä pitkin kautta. Välillä asiat saatiin kuntoon, mutta poissaolot toivat ongelman takaisin esiin.

Materiaalinne on yksi sarjan heikoimmista. Tarvitseeko joukkue mielestäsi vahvistuksia?

Vahvistuksille olisi tarvetta, mutta olemme valinneet sellaisen linjan, että emme talouden kustannuksella lähde pelleilemään ja ottamaan ylimääräisiä riskejä.

Kun tulin HIFK:hon, asia juteltiin selväksi. Tiesin realiteetit. Ja on omalla tavallaan hienoa ottaa haaste vastaan näinkin. Periaatteessa en ymmärräkään sellaista lainasysteemiä suomalaisessa futiksessa. Omaa sydäntäni lähellä on kasvattaa nuoria ja antaa heille vastuuta.

Pääkaupunkiseudun joukkueilla on tällä kaudella Ykkösessä iso kasa paikallispelejä. Minkälaisen lisämausteen kauteen nuo koitokset antavat?

Onhan ne makeita. Tuollaisissa otteluissa riittää tunnetta, sillä kaikilla näillä joukkueilla on omat fanaattiset kannattajansa. Varsinkin Viikkarit-matsi oli aivan mahtava kaikin puolin.

Paikallispelit ovat myös pelaajille iso juttu. Joukkueissa on paljon tuttuja, joten pelaajien keskuudessa on selkeästi huomattavasti ylimääräistä latausta, mikä on aivan loistava juttu.

Olet meritoitunut nuorten pelaajien valmentajina. Ketä nuoria haluaisit nostaa HIFK-ryhmästä esiin tässä vaiheessa kautta?

Matias Hänninen ja Daniel Antman ovat olleet joukkueessa jo pidemmän aikaa, mutta nyt he ovat saaneet enemmän minuutteja. Nyt korkattiin toinen maalivahti Atte Ranta. Se on iso virstanpylväs, kun hän pelasi kolme peliä ja sai vastuuta Ykkösessä. Lisäksi vuonna 1994 syntyneet Santeri Hirvonen ja Matti Saari ovat vastanneet hyvin huutoon. Nämä veijarit ovat pelanneet myös viime kierroksilla täysiä minuutteja.

Kun nuoret jätkät nousevat esiin, olen aina aivan helvetin ylpeä. Kokenut kaarti pitää myös nuorista jätkistä. Onkin pakko mainita, että meillä on helvetin hyvä henki joukkueessa; pelaajat toimivat ammattimaisesti ja harjoitustapahtumat ovat laadukkaita.

HIFK:n fanit ovat tunnettuja intohimoisuudestaan. Miten itse kuvailisit kannattajaryhmää?

Se on ihan upea porukka. Kun se toiminta pysyy järkevässä mittakaavassa, meidän joukkueella on aina ylimääräinen pelaaja mukana.

Jaakko Käyhkö