Kerroimme tänään perjantaina, että Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta on määrännyt HIFK:lle sakkoa 1 000 euroa kannattajien asiattoman käytöksen vuoksi. Päätös liittyy heinäkuun 28. päivä pelattuun otteluun HIFK – FC Viikingit (lue uutinen).

Kurinpitovaliokunnan mukaan HIFK:n kannattajajoukon katsomosta kuului ensimmäisellä jaksolla rasistinen huuto, joka oli kohdistettu FC Viikinkien ulkomaalaispelaajaa kohtaan. Lisäksi ottelun toisella puoliajalla kotijoukkueen kannattajakatsomosta juoksi henkilö ison lipun kanssa kenttää rajaavan kaiteen luo ja uhitteli sekä huuteli FC Viikinkien pelaajalle. Kun pelaaja heitti pallon peliin, sylkäisi henkilö pelaajaa selkään.

HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Niemistö kertoo SuomiFutis-sivuston haastattelussa tuomitsevansa kaikenlaisen ottelutapahtumassa esiintyneen asiattoman toiminnan.

– Seura tai minä eivätkä myöskään kannattajat hyväksy rasistisia huutoja. On tietysti myös selvää, että pelaajien tai tuomarin koskemattomuutta ei voi loukata. Tämä on ilman muuta tuomittavaa, Niemistö kertoo.

”Oikeusvaltioperiaatteeseen käytäntö ei sovi”

Turvallisuusmääräysten 3.7 mukaan seura on vastuussa kannattajiensa käytöksestä. Koska kannattajat syyllistyivät rikkomuksiin, on HIFK:n katsottu rikkoneen tätä sääntöä.

– Tämä toimintamalli johtuu aika pitkälti UEFA:n ja FIFA:n säännöksistä. Faktaa on kuitenkin se, että eri jäsenmaissa näitä säädöksiä sovelletaan eri lailla, ja joskus tuntuu siltä, että Suomessakin eri seuroillekin on eri säännöt.

HIFK on saanut kolmen viimeisen kauden aikana yhdeksän kertaa sakkoja turvallisuusmääräysrikkomuksista. Rangaistusta harkitessaan valiokunta piti tätä koventavana seikkana.

– Oikeusvaltioperiaatteeseen tämä käytäntö ei aivan sovi. Kun on kerran rangaistus kärsitty, niin eikö asian pitäisi olla sillä selvä? Niemistö kysyy.

Pienellä budjetilla operoiva seura menettää resurssejaan sanktioiden vuoksi.

– Seura maksaa sakot kokonaan. Palloliitto lähettää laskun ja seura maksaa.

– Viimeisin sakko on sopivasti 1000 euroa, joten seura ei edes voi valittaa siitä, Niemistö veistelee.

Järjestyksenvalvonnassa parantamisen varaa?

Niemistön mielestä seuran sakkohistoriaan mahtuu myös kyseenalaisia tikettejä.

– Esimerkiksi Kakkosen viimeisellä kaudella (vuonna 2010) olimme kurinpidon hampaissa. Silloin oli näitä ihmeellisiä turvallisuusalueloukkauksia.

– Kakkosen aikana ongelmat johtuivat paljon siitä, että pelatessamme vieraissa kotijoukkue ei ollut varautunut kannattajiin. Yleisesti tiedossa oli, että Stadin Kingeiltä lähtee matkaan ainakin yksi bussi. Ja jos järjestävän osapuolen turvallisuusjärjestelyt ovat puulaakitasoa, tulee ongelmia.

– Jos esimerkiksi näitä mystisiä turvallisuusalueita ei ole merkitty, seuraa siitä tietysti ongelmia, Niemistö tietää kertoa.

HIFK-pomo muistaa myös kiittää tähtirintojen faneja. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa pelisääntöjen perään.

– Väitän, että meillä on Suomen parhaat fanit – ihan kaikki sarjatasot huomioiden.

– Meillä on Suomen suurin faniporukka. On selvää, että porukkaan mahtuu sitten ihmisiä, jotka eivät ymmärrä pelisääntöjä. Stadin Kingejä haluan kiittää siitä, että kotipesä on pysynyt puhtaana. Harvoin silloin on sattunut mitään, Niemistö sanoo ja muistuttaa, että helsinkiläisseura on panostanut kiitettävästi järjestyksenpitoon.

Jaakko Käyhkö

Lyö futikseen NordicBetille 50 euron riskitön veto! Kuittaa myös 100 euron bonus!
Jos riskitön veto menee ohi, saat panoksesi takaisin! Lue tästä lisätietoja!