Torstainen veikkausliigaottelu FC Honka-MYPA houkutteli paikan päälle ainoastaan 604 katsojaa. Hongan hallituksen puheenjohtaja Jouko Harjunpään mukaan koko liigan on uusiuduttava katsojien kiinnostuksen herättämiseksi.

– Sarjajärjestelmä ei toimi. Katsojille on saatava lisää mielenkiintoisia pelejä, Harjunpää toteaa SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Honka-pomon mielestä kehnot yleisömäärät eivät mene puhtaasti espoolaisseuran piikkiin:

– Me olemme tehneet ja yrittäneet aivan kaikkemme.

Mallia SM-liigasta

Harjunpää haluaisi sulkea Veikkausliigan samaan tapaan kuin jääkiekon SM-liigan kohdalla toimittiin joitain vuosia sitten.

– Se tervehdyttäisi liigaa, kun ei tarvitsisi pelätä putoamista. Tuolloin voisimme ajaa omia junioreita rauhassa ja tervehdyttää taloutta.

– En ymmärrä ketkä huutavat niin innokkaasti nykyisen järjestelmän perään. Sarja pitäisi ehdottomasti sulkea, Harjunpää laukoo.

Tällä hetkellä liigapaikastaan taistelee esimerkiksi perinteikäs Haka. Harjunpään mukaan koskilaisseura kuuluu liigakartalle.

– Jos Haka putoaa liigasta, meillä ei ole Hämeessä joukkuetta. Ja putoaminen tapahtuisi juuri kun joukkue on saamassa asiansa kuntoon.

Maxino tarjoaa 50 ILMAISKIERROSTA suosittuun Starburst-peliin!
Ei vaadi omaa talletusta! Kampanja on ajallisesti rajoitettu, joten toimi heti!

”Tarvitsemme lisää kiinnostavia otteluita”

Harjunpään mukaan derbyt vetävät jalkapalloihmiset lehtereille. Hän jopa spekuloi Kakkoseen putoavan HIFK:n ja Ykkösessä pelaavien SJK:n ja PK-35 Vantaan nostamisella pääsarjaan.

– Nykyinen järjestelmä on auttamattomasti vanhanaikainen. Tarvitsemme enemmän paikallisotteluita. Ne pelit vetävät yleisöä, Harjunpää linjaa ja viittaa esimerkiksi Turussa pelattavien derbyjen yleisömääriin.

Harjunpään mukaan ihmiset löytävät jalkapallokatsomoihin, kun tarjolla on mielenkiintoisia pelejä.

– Meidän pitäisi ehdottomasti pelata enemmän paikallispelejä, esimerkiksi neljä derbyä kaudessa. Tarvitsemme lisää kiinnostavia otteluita.

”Ulkomaalaispelaajat vääristävät kilpailua”

FC Honka on viime vuosina, osittain taloudellisen pakon sanelemana, nostanut paljon nuoria pelaajia liigajoukkueeseensa. Harjunpäällä on voimakas näkemys junioripelaajien roolista seurassa.

– Jos ei ole omia junioreita, paikka ei ole liigassa.

Harjunpää kannattaa liigaan ulkomaalaiskiintiötä. Hänen mielestään ulkomaalaispelaajat eivät avita suomalaista jalkapalloa eteenpäin.

– Tässä asiassa on turha kopioida joitain kansainvälisiä suurliigoja.

– Ulkomaalaispelaajat vääristävät kilpailua. Joukkueet, joilla on rahaa, raahaavat pelaajia ulkomailta. Se ei kehitä kotimaista futista. Tämä tarkoittaa sitä, että omat juniorit joutuvat penkille istumaan.

Seuroille liigaosake?

Harjunpää alleviivaa, että jokaisen seuran tulisi osaltaan huolehtia siitä, että kotimainen liiga voi hyvin. Yksi ratkaisu olisi ottaa jälleen jääkiekosta mallia:

– Jokainen seura omistaisi yhden osakkeen. Näin jokainen seura kantaisi huolta liigan hyvinvoinnista ja taloudesta.

Harjunpää kyseenalaistaa nykyisessä systeemissä joidenkin liigaseurojen sitoutumisen sarjaa kohtaan.

– Kiinnostaako tiettyjä seuroja, joita en halua nimetä, todellisuudessa se miten liiga voi?

”Jotain on tehtävä”

Harjunpää korostaa, että liigahallitukselta ja Suomen Palloliitolta vaaditaan rohkeutta. Hän on itse valmis suuriin muutoksiin. Harjunpää ei poissulje edes pudotuspelejä tai välisarjaa.

– Jotain on tehtävä. Näin tämä ei voi jatkua. Puhutaan aina siirtymästä. Se on sama kuin aloittaisit laihduttamisen, mutta rupeisit hommiin vasta kolmen vuoden päästä.

– Muutoksen pitää alkaa nyt, Harjunpää paaluttaa.

Jaakko Käyhkö

Maxino tarjoaa 50 ILMAISKIERROSTA suosittuun Starburst-peliin!
Ei vaadi omaa talletusta! Kampanja on ajallisesti rajoitettu, joten toimi heti!