Haastattelussa JJK-pomo Joni Vesalainen: ”HJK:n panostus kehittää kaikkia”

JJK lähti edelliseen Veikkausliiga-kauteen kovin odotuksin. Kausi 2011 päättyi mahtavasti kolmanteen sijaan ja jyväskyläläiset saivat palkinnoksi paikan Eurooppa-liigan karsintaan. Viime kauden kohokohta oli Eurooppa-liigassa Norjalaisen Stabaekin pudottaminen ensimmäisellä karsintakierroksella, kun liigassa joukkue jäi yhdeksänneksi.

Tulevaan kauteen JJK pyrkii valmistautumaan entistä paremmin. Joukkue on jo lähes kasassa tammikuun alussa ja organisaatio vahvistuu. Seura tiedottaa kolmesta uudesta sopimuksesta Loppiaisen jälkeen, minkä jälkeen lähes koko ensi kauden ryhmä on kasassa.

JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen, mitä osastoa vahvistatte uusilla sopimuksilla ja mihin tarvitsette vielä vahvistusta?

Kolme uutta sopimusta julkistetaan. Yksi pelaaja keskikentälle ja taustalle pari huomattavaa muutosta organisaatioon, mistä homma jäi viime kaudella kiikastamaan. Kaksi päätoimista tulee lisää organisaation puolelle.

Tämän jälkeen haetaan vielä vasenta pakkia ja seurataan, miten Tamas Gruborovicsin tilanne kehittyy ulkomaiden suhteen. Näin hänet äskettäin ja hänen suhteen mikään ei ole varmaa. Hän yrittää tammikuun etsiä pelipaikkaa ulkomailta, mutta tällä hetkellä ei ole mitään konkreettista.

Eli joukkue on käytännössä jo kesän vaatimassa kokoonpanossa?

Valmentaja halusi, että joukkue on valmiina tammikuun alussa. Yksi pelaaja puuttuu, mutta ei tämä hirveän huono tilanne ole. Helmikuussa joukkue pelaa yhden kansainvälisen ottelun OrsaSport Tournament Vantaassa, minkä jälkeen lähtee kymmeneksi päiväksi leirille Kyprokselle. Siihen mennessä pyritään se pakkikin saamaan.

Suomesta ei tunnu oikein siihen löytyvän miestä ja odotetaan, että ulkomailta menee siirtoikkuna kiinni. Helmikuun alussa on tilanne sellainen, kun seuraavan kerran Euroopassa on mahdollisuus päästä pelaamana vasta elokuussa, että voi olla hyviäkin pelaajia liikkeellä.

Tällä hetkellä pelaajia on 20 ja siihen tarvitaan se vasen pakki päälle. Omia junnuja tulee muutama niin, että sopimuspelaajien määräksi tulee 23-25.

JJK:kin piti pelata Liigacupin kotiottelut sekä vierasottelu Lahtea vastaan Mukkulan hallissa Lahdessa, mitä ei kuitenkaan ole saatu ylös. Miten tähän on varauduttu?

Meillehän tuo on arkea. Me harjoitellaan tuollaisessa taskun kokoisessa sisähallissa. Me pelataan pelit sitten Seinäjoella tai Tampereella. Asiaa tutkitaan vielä. En ole joukkueenjohtoa nähnyt ja en ihan viimeistä tilannetta tiedä onko asiasta jo päätetty. Viime vuonnakin pelattiin kaikki kotipelit Seinäjoella.

Jalkapallokaupungissa, kuten Lahti, halliongelmat ovat mullistavia, mutta Jyväskylässä olosuhdeongelmat ovat arkea.

HJK kasaa sarjaan todellista huippuryhmää. Mitä ajatuksia se herättää?

Loistava homma. Kun he tulevat täällä käymään muutaman kerran, niin yleisöäkin tulee. Olen ollut kokoajan sellaisella kannalla, että toivottavasti tulee yksi huippujoukkue, joka raivaisi tien euroturnauksen lohkovaiheeseen. Sitä kautta muutkin hyödytään ja se kehittäisi kaikkien toimintaa.

Tämä auttaa silläkin tavalla, että sieltä on saatu muutama nuori pelaaja meillekin. Kun he hankkivat kokeneita maajoukkueratsuja sinne, niin heidän omia kasvatteja tulee tänne maalle.

Muutama vuosi sitten ei ollut mitään mahdollisuutta saada nuoria poikia tänne edes vuokralle. Nyt meillä on muutama heiltä lähtenyt pelaaja. Tämä on yksi vaihtoehto saada tännekin hyviä pelimiehiä.

Kuten tämä meidän uusi keskikenttäpelaajakin, kenen sopimus julkistetaan ensi viikolla, mieluummin suomalainen kuin ulkomailta. Hän vakuutti meidät ja oltiin tosi tyytyväisiä, että saatiin Suomesta nuori ja lahjakas kaveri.

Lainasitte HJK:sta Janne Sakselan viime kaudella ja mies siirtyikin teille lopulta pysyvästi ensi kaudeksi. Uskotko, että hänen esimerkki on auttanut tässä?

Kaverit asuvat keskenään ja muiden kuulleessa, että tämä on hyvä paikka ja kaikki on ihan jees, niin kyllähän se auttaa. Mitä kovempi ryhmä tulee heidän omaan seuraansa, niin tietävät minuuttien olevan vähissä ja laatupelaajiakin siirtyy muualle.

Uskotko, että muut joukkueet pystyvät haastamaan HJK:ta ensi kaudella?

Sarjaan ei kannata lähteä, jos ei usko pystyvänsä haastamaan. Se, että pärjää, on toinen juttu. Mielenkiintoinen tilanne tämä on kaiken kaikkiaan. Kaikilla muilla nousee näyttämisen halu juuri HJK:ta vastaan, mitä kovempi ryhmä siellä on. Tuo yleisöä katsomoon ja nostattaa entisestään fiilistä. Kaikki hyötyvät tästä.

Toivotaan, että se nivoutuu kansainväliseen menestykseen, mikä on HJK:llekin nyt tärkeää. Siten, että he saisivat lohkopaikan Mestarien liigaan tai Eurooppa-liigaan.

Kai Lintinen (@kailintinen), Helsinki