Bayern München kukisti Barcelonan tiistaina Mestarien liigan välierän ensimmäisessä osassa maalein 4-0. Barcelonan ylivoimaa pallonhallintajoukkueena se ei silti onnistunut tuhoamaan.

Barcelonalla on takanaan käsittämätön tilasto: Joukkue on pelannut reilut 300 peliä niin, että ryhmä on pitänyt vastustajaa enemmän palloa. Katalonialaiset ovat hävinneet espanjalaisen Marca-lehden mukaan viimeksi taistelun pelivälineestä toukokuun 7. päivä vuonna 2008, jolloin Real Madrid voitti niukasti kilvan.

Bayern München on pitänyt tällä kaudella Mestarien liigassa toiseksi eniten palloa juuri Barcelonan jälkeen. Ennen tiistai-iltaista koitosta oli syytä olettaa, että – nyt jos koskaan – Barcelonan putki saattaisi katketa Münchenissä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Vaikka kaikki muut tilastot olivat tiistaina bundesliigaseuran hyväksi, peliväline pysyi suuremman osan ajasta vierasjoukkueella.

Vallanväline, vai onko?

Vaikka Barcelona piti totutusti tiistaina palloa yli 60-prosenttisesti, ei joukkue missään nimessä hallinnut peliä. Pallonhallinta on toisinaan hämäävä tilasto – se ei kerro maalipaikkojen määrästä tai välttämättä anna edes osviittaa siitä. Toisin kuin yleisesti joskus luullaan pallon pitämisellä ei ole välttämättä mitään tekemistä pelin lopputuloksen kanssa.

Toisinaan pelivälinettä ihastellaan liiaksi. Todiste tästä nähtiin tiistaina, jolloin Barcelonan pallonhallintaprosentti oli pelkkä tilastokummajainen tulostaululla.

Bayernin ja Barcelonan kohtaaminen osoitti, että merkitystä on lähinnä sillä, missä kohtaa kenttäaluetta palloa pidetään. Pallon kierrättäminen puolustajalta toiselle ei ole samanarvoista kuin pelivälineen pitäminen viimeisellä hyökkäyskolmanneksella.

Pallonhallinta voi olla valtaa, tai se voi olla pelkkä illuusio siitä. Pallollinen joukkue voi näyttää kuninkaalta, mutta kruunua saattaa yhtä hyvin kantaa se, joka juoksee pelivälineen perässä.

Tiistaina Barcelona oli tällainen näennäinen kuningas ilman kruunua.

Miksi Barcelona pitää palloa?

Sekä Barcelona että Bayern München nauttivat pallon pitämisestä. Ajattelumaailmassa on kuitenkin yksi suuri ero: müncheniläiset haluavat pallon tehdäkseen sillä jotakin, kun taas Barcelona nauttii kärjistetysti sanoen pelkästään nahkakuulan omistamisesta.

Kun Barcelona menettää pallon, se haluaa sen mahdollisimman nopeasti takaisin itselleen. Puhutaan esimerkiksi niin sanotusta kuuden sekunnin säännöstä. Tuon ajan sisällä pallo on määrä voittaa takaisin omalle joukkueelle. Katalonialaisten kaikki tekeminen on tarkasti kontrolloitua.

Pallo on Barcelonalle elinehto, pelaajat ja pallo ovat vahvemmassa symbioosissa kuin mikään muu ryhmä. Pallo on joukkueelle paitsi tapa hyökätä myös puolustusase. Peliväline kulkee Barcelonan mukana, kuin kahleet vangin jaloissa. Pallonhallinta pitää Barcelonan koneiston vakaana, ja sen tehtävänä on varmistaa, ettei ikäviä yllätyksiä pääse syntymään.

Müncheniläisten ylivoimaa

Bayernin voiton avaimet tiistaina eivät liity suoraan pallonhallintaan. 22 miehen höynässä Barcelona on edelleen maailman paras. Vallanvaihtoa ei ole tässä suhteessa tapahtunut. Bayern oli Münchenin illassa parempi muilla saroilla.

Bayern osasi iskeä oikeisiin kohtiin. Bayern prässäsi paikoittain syvältä Barcan puoliskolta ja laittoi painetta joukkueen pelinrakenteluun. Katalonialaisten syöttömylly ei tuottanut tiistai-iltana muuta kuin tuskaa oman joukkueen faneille.

Bayern osasi myös hyödyntää pääpeliylivoimaansa, ja näin syntyi muutama maalikin. Toisella puoliajalla Bayern taas näytti aseensa vastaiskuissaan. Saksalaisjätti onnistui katkomaan Barcelonan pelin avaimet ja murtamaan vastustajan lukot.

Bayern ei kuitenkaan voittanut Barcelonaa omassa pelissään. Barcelona on edelleen mestari pallonhallinnassa. Jos Bayern ei pystynyt murtamaan Barcelonaa pallonhallintapelissä, pystyykö siihen mikään ryhmä?

Toisaalta, kuka välittää vastata tuohon kysymykseen, kun taululla komeilevat lukemat 4-0.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)