Jalkapallon MM-karsintojen lohkovaihe saatiin Euroopassa tiistai-iltana päätökseensä. Yhdeksästä lohkovoittajasta ja suoraan MM-kisoihin selvinneestä maasta koko karsinnan parhaita olivat Hollanti ja Saksa, jotka saavuttivat 28 pistettä 30 mahdollisesta.

Ainoan tahran Saksan saldoon aiheutti Ruotsi legendaarisessa ottelussa lähes päivälleen vuosi sitten. Tällöin länsinaapurimme nousi 0-4-tappioasemasta 4-4-tasapeliin. Hollannille ainoan pistemenetyksen tuotti toinen naapurimme Viro, joka venyi oranssipaitoja vastaan 2-2-tasapeliin tämän vuoden syyskuussa.

Bosnia ja Hertsegovina tekee MM-debyyttinsä Brasiliassa

Saksan ja Hollannin lisäksi karsinnan selvittivät tappioitta Belgia, Italia, Sveitsi, Englanti ja Espanja. Lohkovoittajina Brasilian MM-kisoihin selvinneiden maiden joukon täydentävät Venäjä sekä arvokisojen ensikertalainen Bosnia ja Hertsegovina.

Englannin ja Venäjän piste-ero lohkokakkoseen oli vain yksi piste. Bosnia ja Hertsegovina puolestaan jätti Kreikan taakseen vain maalieron turvin. Sveitsin, Bosnia ja Hertsegovinan sekä Belgian saavutus oli sikälikin komea, että maat olivat taannoisessa lohkoarvonnassa vasta kolmoskorissa.

Islanti sensaatiomaisesti jatkokarsintaan

Vielä komeampaa oli Islannin meno. Islanti oli arvonnoissa heikoimmaksi arvioitujen maiden joukossa kuudennessa arvontakorissa, mutta sen erinomaiset otteet veivät saarivaltion ensimmäistä kertaa historiansa aikana playoff-vaiheeseen. Lohkovaiheen pahin floppi oli puolestaan Norja, joka ykköskorin maana jäi omassa lohkossaan neljänneksi.

Yhdeksän lohkovoittajan lisäksi MM-kisoihin pääsee Euroopasta vielä neljä lohkossaan toiseksi sijoittunutta maata. Huonoimpana lohkokakkosena Tanskalla oli karu kohtalo jäädä jatkokarsintavaiheesta ulos. Islannin ohella marraskuussa pelattavaan kaksiosaiseen jatkokarsintaan voivat valmistautua Kroatia, Ruotsi, Romania, Portugali, Kreikka, Ukraina ja Ranska.

 

Euroopasta MM-kisoihin jo selviytyneet maat: Belgia, Italia, Saksa, Hollanti, Sveitsi, Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Englanti sekä Espanja

Marraskuisessa jatkokarsinnassa pelaavat: Kroatia, Ruotsi, Romania, Islanti, Portugali, Kreikka, Ukraina ja Ranska