Huuhkaja-luotsi: ”Toivon futisjunnujen harrastavan myös muita lajeja”

© Kuva: Ilari Isotalo

Suomen olympiakomitea järjesti keskiviiikkona keskustelutilaisuuden, missä paikalla oli kuuden eri palloilulajin maajoukkuepäävalmentajat.

Paikalla olivat Henrik Dettmann (koripallo), Petri Kettunen (salibandy), Mixu Paatelainen (jalkapallo), Tuomas Sammelvuo (lentopallo) ja Erkka Westerlund (jääkiekko).

Mukana keskustelemassa oli myös Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.
Keskustelun johtoajatukseksi nousi monipuolisuus nuorten urheilijoiden harjoittelussa. Mixu Paatelainen otti voimakkaasti kantaa monipuolisen lajivalikoiman puolesta.

– Toivon, että nuoret jalkapalloilijat harrastavat paljon kaikkia lajeja. Suuri kysymys on se, missä vaiheessa erikoistutaan. Mutta oli se laji mikä tahansa, aina tarvitaan monipuolisuutta, Paatelainen kommentoi Basket.fi-sivuston mukaan.

– Taito on opittava varhaisessa vaiheessa. Palloa on alettava kesyttämään jo viiden-kuuden vuoden iässä. Mutta ei se tarkoita sitä, ettei siinä jäisi muille lajeille aikaa, Paatelainen korosti.

Perusaatokset samassa linjassa myös muilla

Susijengi-luotsi Dettmann ja suuren juniorilajin Salibandyn maajoukkueluotsi Kettunen olivat Paatelaisen kanssa samoilla linjoilla.

– Lapsella on oltava paljon vaihtoehtoja. Lapsella on oikeus valita mitä lajia hän haluaa harrastaa, Dettmann linjasi.

– Monipuolisuuden ylläpito on koko suomalaisen urheilun etu. Pallopelit eivät ole mikään muusta urheilusta irrallinen saareke. Lapsen pakottaminen johonkin tiettyyn lajiin on jopa kehitykselle haitallista, Kettunen muistutti.