Iso-Britannian pääministeri David Cameron sanoo uskovansa, että vuoden 2018 jalkapallon MM-kisojen isännyys oli päätetty myöntää Venäjälle jo ennen asiasta äänestämistä. Cameronin mukaan Iso-Britannian kisa-anomus sai etukäteiskeskusteluissa runsaasti tukea äänioikeutetuilta, mutta lopulta maa jäi äänestyksessä lähes tyhjin käsin.

– Minä, David Beckham ja Prinssi William teimme intensiivistä lobbausta yhdessä ja tunsimme edistyvämme hyvin. Luulen, että koko juttu oli… minun täytyy valita sanani tarkasti. Sanoisin ”järjestetty” ennen kuin menimme äänestykseen.

– Paikalla oli useita ihmisiä, jotka lupasivat äänensä meille. Ja lopulta taisimme saada vain yhden äänen (2, toim. huom.), pääministeri toteaa Guardianissa.

FIFA valitsi vuosien 2018 ja 2022 MM-kisaisännät joulukuussa 2010. Sekä Venäjän että Qatarin valintaa on kritisoitu ankarasti. FIFA ilmoittikin torstaina haastattelevansa perjantaisen kokouksensa yhteydessä kaikkia yhä valintakomiteassa istuvia jäseniään taannoista äänestystä koskien.

Australia toivoo kampanjointirahojen palautusta

Vain puolet äänestykseen osallistuneesta 24 päättäjästä on yhä toimessaan, FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter mukaanluettuna. Muut jäsenet ovat joko jättäytyneet eläkkeelle tai eronneet tehtävistään korruptioepäilyistä johtuen. Tunnetuin tapaus on Trinidad & Tobagosta kotoisin oleva Jack Warner, jota syytetään miljoonalahjusten vastaanottamisesta.

Myös Australian vuoden 2022 kisahanketta ajanut Frank Lowy toivoo FIFA:n haastattelujen johtavan tuloksiin. Lowy toivoo FIFA:n palauttava Australian verorahoistaan käyttämät 25 miljoonaa puntaa, mikäli Qatarin kisat päätetään siirtää talvikuukausille.

– On yleisessä tiedossa, ettei prosessi ollut aivan puhdas. En käyttäisi välttämättä sanaa ”korruptio”, mutta joillekin osapuolille prosessi oli epäselvä ja päätöksen tehnyt miehistö on osin yhä vallassa. Valinta ei ollut oikeudenmukainen ja sanoin jo tuolloin, että emme ole kuulleet vielä viimeistä sanaa prosessista, Lowy muotoilee Guardianissa.