Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n puheenjohtaja Michel Platini on arvostellut kovin sanoin FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatteria. Platini vaati Blatterilta toimia hämärien pelaajasiirtojen rajoittamiseksi puhuessaan UEFA:n Kazakstanin Astanassa aloittaman kongressin avajaispuheessaan.

– Joskus komissioiden, alakomissioiden, asiantuntijaryhmien raporttien ja tieteellisten tutkimusten takana piileskelyn on loputtava, Platini jyrähteli Sport1:n mukaan.

– Blatterilta tulisi löytyä poliittista rohkeutta poistaa hämäriin siirtoihin liittyvä epäkohta maailmasta. Rahasumma, joka häviää yhdessä yksittäisessä pelaajasiirrossa, on suurempi kuin Blatterin maailmanlaajuisen solidaarisuusohjelma Goalin vuosibudjetti.

Platini sanoo pitävänsä epänormaalina sitä, ettei FIFA tee asialle mitään ja kertoo aktivoituvansa itse, mikäli maailmanjärjestö katsoo asiaa jatkossakin sormiensa läpi. UEFA:lla on ranskalaisen mukaan jo peruslinjaukset tätä taistelua varten valmiina.

Kolmannen osapuolen omistajuus ongelman keskiössä

Erityisesti takavuosien maalitykki kritisoi ”kolmannen osapuolen omistajuutta” pelaajia ja näiden siirto-oikeuksia koskien.

– Pelaajaoikeudet kuuluvat yhä useammin hämärille yhteisöille, jotka pitävät tilejä veroparatiiseissa. On hyvin epäselvää, keitä agentteja tai mitä sijoitusrahastoja näiden takana on.

– Jotkut pelaajat eivät ole enää oman uransa herroja, vaan heidät myydään vuosi toisensa jälkeen eteenpäin. Vain siten tyydytetään näiden tuntemattomien toimijoiden rahanhimo, Platini pamauttaa.

Platini kiitteli Englannin jalkapalloliittoa, joka on ensimmäisenä kieltänyt kolmannen osapuolen omistajuuden.

– He toimivat nopeasti ja päättäväisesti. Voin vain kehua heitä. Kyseessä on kuitenkin maailmanlaajuinen ongelma, joka pitäisi ratkaista globaalilla tasolla.