Kommentti: Diego Simeone, maailman paras valmentaja

© Kuva: Getty Images
Honka ja KuPS Veikkausliigan huippuottelussa! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

Jalkapallovuosi on ehtinyt vanheta vasta reilun neljänneksen, mutta jos vuoden 2014 paras valmentaja pitäisi valita nyt, ei Atlético Madridin käskyttäjälle Diego Simeonelle pitäisi löytyä yhtään haastajaa.

Simeonen valmentamat puna-valko-raidat nollasivat keskiviikkoiltana Mestarien liigan puolivälierissä kuusi kertaa peräkkäin välierävaiheeseen yltäneen FC Barcelonan täydellisesti. Ja tämä, vaikka joukkue joutui kentälle ilman kenties kahta parasta pelaajaansa, Diego Costaa ja Arda Turania.

Sokkialku lamaannutti Barcelonan

Atléticolle paikka välierissä on sen seurahistorian ensimmäinen. Voitto ei perustunut taivaankappaleiden sopivaan asentoon eikä Atléticon rimpuiluun Daavidina Goljatia vastaan. Todelliseen paniikkiin joukkue ei missään vaiheessa joutunut, vaan voittolukemat olisivat pikemminkin voineet olla suuremmatkin.

Erityisesti Atléticon alkurynnistys läpsi Barcelonaa kasvoille. Kesti parikymmentä minuuttia ennen kuin katalaanit kunnolla heräsivät otteluun. Jos tolppien jumalat olisivat olleet vähänkään armollisempia, olisi Atlético käärinyt koko homman pakettiin jo ennen avausjakson puoliväliä.

Atlético Madrid on Mestarien liigan välieräjoukkueista ainoa, joka ei ole voittanut kilpailua vielä koskaan. Silti on vaikea kuvitella, että sitä yksikään joukkue toivoisi vastaansa huomisessa arvonnassa. Diego Simeonen ryhmää voisi pitää miltei suosikkina paikallisvastus Realia tai Chelseaa vastaan näiden nykykunnon huomioiden.

Ja puolustava mestari Bayernkin voi olla helisemässä, sillä yhtään näin energistä ja aktiivista ryhmää se ei ole tämän kauden Bundesliigassa kohdannut. Pelityyliltään lähimpänä sitä Bundesliigassa on kenties FC Augsburg – joukkue, joka aiheutti Bayernille sen ainoan tappion Saksan pääsarjassa tällä kaudella.

Pienen profiilin hankinnoista hiotaan Atléticossa jalokiviä

Atlético Madrid menetti viime kauden jälkeen joukkueen ylivoimaisen ykkösnimen ja pelastajan Radamel Falcaon, joka siirtyi 60 miljoonan euron siirtosummalla AS Monacoon. Velkoja oli lyhennetty samalla tavalla jo aiempina kesinä Diego Forlanin ja Sergio Agüeron myynneillä, mutta nyt syömähampaan poistaminen purukalustosta oli sellainen isku, josta moni ei uskonut Atléticon toipuvan. He erehtyivät.

Atléticon pelaajabudjetti on valovuoden päässä siitä, mitä muilla neljännesvälieräjoukkueilla. Paris Saint-Germain eteni neljännesvälierävaiheeseen puhtaasti sheikkirahan turvin eikä Barcelonan, Bayernin tai Chelseankaan tarvitse siirtomarkkinoilla hikisenä pennosiaan laskea.

Joukkuella on kuitenkin rahaakin tärkeämpiä tekijöitä: mahtava yhteishenki, selkeä identiteetti, kitkattomasti toimiva taktiikka ja taktiikan laatijana sekä hengenluojana voittajatyyppi Diego Simeone.

Gabi, Koke tai Juanfran olivat vielä ennen tätä kautta monelle jalkapallon kuluttajalle tuntemattomia nimiä, mutta joukkueen keskiviikkoisen taistelun nähneille miesten taso on nyt tuttu. Ikääntyvää David Villa lukuun ottamatta silti yksikään pelaaja ei ole saapunut Vicente Calderon –stadionin pukukoppiin tähtipelaajan statuksella.

Simeonen lyhyellä valmentajauralla jo kosolti menestystä

106 A-maaottelua ja kolmet MM-kisat pelannut Diego Simeone muistetaan pelaajaurallaan ehkä parhaiten siitä, kuinka hän filmasi David Beckhamille ulosajon vuoden 1998 MM-kisoissa. Olkoonkin, että terrierimäisen ja sisukkaan Simeonen merkitys Argentiinan maajoukkueelle oli aina erittäin tärkeä ja mies myös hommissaan erinomaisesti onnistui.

Kun pelaajaura loppui vuonna 2006, sai Simeone saman tien lentävän lähdön valmentajanuralleen. Vain 10 kuukautta peliuran päättymisen jälkeen mies nosteli Estudiantesin valmentajana Argentiinan liigan mestaruuskannua ja jo debyyttikaudellaan hänet valitttiin maan sarjan parhaaksi valmentajaksi.

Ennen muuttoaan Eurooppaan vuonna 2011 Simeone juhli mestaruutta toistamiseen, mutta todelliseen lentoon mies pääsi otettuaan valmennusvastuun Atléticossa kesken kauden joulukuussa 2011. Simeone johdattu seuran, jossa hän itse pelasi viiden kauden aikana, jo ensimmäisenä vuonnaan Eurooppa-liigan mestariksi.

Sen jälkeen menestys seurasi toistaan ja ”uusi Atlético” tuli tutuksi niin Espanjalle kuin koko Euroopallekin. Super Cupin loppuottelussa elokuussa 2012 Chelsea sai nöyrtyä Atléticolle maalein 1-4 ja seuraavana kevänä Atlético valtasi Espanjan Cup-mestaruuden Real Madridin nenän edestä.

Viime kauden sijoitus La Ligan kolmanneksi heti giganttikaksikon taakse oli Atléticon paras sitten edellisen mestaruusvuoden 1996. Tuona vuonna Simeone oli juhlinut pelaajana Atléticon paidassa tuplamestaruutta.

Älykäs ja taisteleva pelityyli huippuunsa trimmattu

Atléticon pelityyliin on helppo ihastua. Barcelonaa vastaan joukkue raatoi, repi ja voitti kaksinkamppailuja. Se tukki tehokkaasti keskialueen, pakotti vastustajansa laidoille ja voitti pääpalloja keskustassa. Barcelonaa vastaan joukkueen topparit voittivat ilmataistelustaan jokaisen ja koko joukkueenkin pääpallokaksinkamppailutilasto kirjattiin suvereenisti prosentein 71-29.

Hyökkäyksessä joukkue osoitti luovuutta, joka piti jatkuvasti Barcelonan pakit kiireisenä ja jota vain ani harvalta kokoonpanolta tämän kauden Mestarien liigassa on nähty. Näin raikkaan tuulahduksen mammuttien sekaan on viime aikoina tarjonnut vain Borussia Dortmund ja senkin budjetti on yli kaksinkertainen Atléticoon verrattuna.

Seurassa tiedetään, että yksilöinä sen pelaajat eivät yllä Barcan, Bayernin tai Realin suurimpien tähtien tasolle, mutta joukkueena pelaajien summa voi olla näitä suurempi. Simeone uskoo järkkymättömästi työnteon ja nöyryyden voimaan ja siksi Atlético kasvaa kentällä senttejä silmissä ja aiheuttaa jättiläisille yllättäviäkin tappioita.

Jopa tuplamestaruus mahdollinen

Espanjan jalkapallopiireissä Atléticon menestys ei tule yllätyksenä enää kenellekään, sillä kuusi kierrosta ennen La Ligan päättymistä Atlético on sarjakärjessä ja sen päästettyjen maalien määrä on koko sarjan alhaisin.

Joukkue tietää, että sillä on elämänsä tilaisuus päättää Barcelonan ja Real Madridin yhdeksän kautta kestänyt kaksinapainen dominanssi. Etenkin Barcelonalle Simeonen poppoosta on kasvamassa melkoinen painajainen, sillä ”culet” eivät ole juhlineet kertaakaan voittoa kauden viidessä kohtaamisessa.

Nyt on Euroopan vuoro yllättyä, sillä Atléticon ei tarvitse pelata enää ketään. Hieno futisilta keskiviikkona näytti, että juuri se on joukkue, jota muiden on syytä pelätä. Viimeistä sanaansa joukkue ei ole sanonut ja mikä komeinta, on sen kotiyleisö tällä hetkellä enemmän se kuuluisa kahdestoista kenttäpelaaja kuin yksikään toinen yleisö.

Juuri ennen Mestarien liigan ratkaisevaa toista välieräottelua 44 vuotta täyttävästä Diego Simeonesta kuullaan vielä paljon. Hän on juuri tällä hetkellä maailman paras valmentaja.

Heikki Kuparinen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Honka ja KuPS Veikkausliigan huippuottelussa! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!