Näin menehtynyttä Barca-valmentajaa muisteltiin – katso video

© Kuva: Getty Images

Perjantaina menehtynyttä Barcelonan entistä valmentajaa Tito Vilanovaa muisteltiin viikonloppuna eri puolilla Espanjaa ja Eurooppaa kauniin seremonioin. Vilanova kuoli 45 vuoden iässä sylkirauhassyöpään. Syöpä todettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2011.

Sunnuntai-iltaan mennessä jo yli 53 000 ihmistä oli käynyt jättämässä jäähyväiset Vilanovalle Barcelonan kotistadionilla Camp Noulla. Paikka täyttyi kukkaseppeleistä ja sanallisista tervehdyksistä.

Hiljainen hetki pidettiin mm. Futsalin Euroopan Cupin loppuottelussa Azerbaidzhanin Bakussa, jossa toisena osapuolena oli Barcelonan joukkue. Myös Barcelonan koripallo-ottelussa pidettin hiljainen hetki Vilanovalle. Sama toistui myös jokaisessa La Ligan ottelussa sekä Bayern Münchenin ottelussa Saksan Bundesliigassa.

Kova paikka Guardiolalle

Koskettavin hiljainen hetki oli luonnollisesti Villarrealin ja Barcelonan välisessä pelissä myöhään sunnuntai-iltana. Kauniin tuokion päättyessä ainakin Sergio Busquets ja Javier Mascherano puhkesivat kyyneliin. Katso tästä video ottelussa pidetystä koskettavasta hiljaisesta hetkestä.

– Meidän piti tulla, tehdä työmme ja taistella loppuun asti. Aivan kuten hänkin teki. Ottelu oli kuin Titon elämä: taistelua loppuun asti, argentiinalaispeluri Mascherano kommentoi pelin jälkeen Marcan mukaan.

– Viikonloppu on ollut äärettömän surullinen Barcelonalle ja koko jalkapalloilulle. Jalkapallosta puhuminen tuntuu täysin toissijaiselta. Haluan vain välittää voimakkaan halauksen Titon perheelle, Vilanovaa Barcelonan peräsimessä seurannut Gerardo ”Tata” Martino totesi Sportin sivuilla.

Vilanovan entinen työtoveri Pep Guardiola pukeutui kokonaan mustiin Bayern Münchenin kotiottelussa Werder Bremeniä vastaan. Guardiola oli vahvasti liikuttunut hiljaisen hetken aikana eikä juhlinut ainuttakaan valmentamansa joukkueen Bayernin viidestä maalista (lopputulos 5-2).

– Haluan lähettää osanottoni hänen koko perheelleen minulta ja perheeltäni. Olimme hyvin nuoria, kun tutustuimme. Halusimme valloittaa koko maailman ja teimmekin niin. Voin vain sanoa, että suru, jota tunnen, seuraa minua koko loppuelämäni ajan, murheen murtama Guardiola totesi pelin jälkeen.

– Koimme niin paljon yhdessä. Hävisimme yhdessä ja voitimme yhdessä. Tilanne on vaikea.

Vilanovan poika pelaa Barcan organisaatiossa

Vilanova pelasi juniorivuosinaan Barcelonan organisaatiossa ja eteni seuran reservijoukkueeseen asti. Pääosan urastaan hän pelasi eri seuroissa Espanjan toisella sarjatasolla.

Vilanova toimi eri valmennustehtävissä Barcelonassa vuosina 2007-2013. Hän oli Pep Guardiolan kakkosvalmentajana usean kauden ajan ja peri tältä päävalmentajapestin kaudelle 2012-2013. Ainoalla päävalmentajakaudellaan Vilanova valmensi Barcelonan Espanjan liigan mestaruuteen.

Tito Vilanovan poika 17-vuotias Adriá pelaa topparina Barcelonan juniorijoukkueessa. Tito Vilanovaa jäivät kaipaamaan myös vaimo Montse ja tytär Carlota.