Qatar vähentää MM-stadionien määrää

© Kuva: Getty Images

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja isännöivä Qatar on päättänyt vähentää kisoja varten rakentamiensa stadionien määrää. Alun perin stadioneita oli määrä olla 12, mutta nyt niitä on päätetty rakentaa vain kahdeksan.

12 stadionista yhdeksän piti olla täysin uusia ja kolmen paranneltuja. Syynä määrän vähentämiseen ovat nousevat kustannukset sekä viivästykset rakennustöissä.

Gulf News -sivuston mukaan vauras Qatar on budjetoinut n. 145 miljardia euroa kisojen vaatimaa infrastruktuuria varten. 25 miljardia on varattu raideliikenteeseen, 5 miljardia satamiin ja 12 miljardia lentokenttään. Stadionbudjetti on 2,9 miljardia euroa.

– Päätös stadionien määrän vähentämisestä perustuu kulujen leikkaamiseen stadionien todellisen tarpeen arvioinnin seurauksena. Tällaisten valtavien etupainotteisten projektien kulujenleikkausarviointi on aina järkevää, sijoitusyhtiö Masicin johtava strategi John Sfakianakis analysoi tehtyä päätöstä.

Rakennustöissä valtavasti kuolonuhreja

Qatarin metron rakennustöiden alku viivästyi ja uuden lentokentän avaaminen on jo kuusi vuotta alkuperäistä aikataulua jäljessä.

Stadionien lisäksi Qatar rakentaa MM-kisoja varten 92 harjoituskenttää. Kaikki stadionit ja harjoituskentän varustetaan ilmastoinnilla, sillä mikäli kisat järjestetään totuttuun tapaan kesäkuussa, voivat lämpötilat nousta jopa yli 50 asteeseen.

Qatarin MM-kisoja on arvosteltu ankarasti korruptioepäilyjen ja ”moderniksi orjuudeksi” luonnehdittujen rakennustöiden takia. Smithsonian-sivuston mukaan kisojen rakennustöissä on menehtynyt jo yli 900 ulkomaista, lähinnä Nepalista ja Intiasta kotoisin olevaa rakennusmiestä.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on arvioinut kuolonuhrien määrän nousevan yli 4 000:een, mikäli merkittäviä muutoksia rakennustöissä ei tehdä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.