Syöpään sairastunut ex-huippupelaaja valmentaa pyörätuolissa istuen: ”Haluan minua arvioitavan työni perusteella”

© Kuva: Getty Images

Ruotsin Allsvenskan-liiga on alkanut surullisissa merkeissä. Jo avauskierroksella kannattaja kuoli huligaanien yhteenotoissa ja nyt AIK-hyökkääjää epäillään törkeästä naisiin kohdistuvasta rikoksesta.

Murheellisen alkukauden sympaattisin hahmo on ollut Elfsborgin valmentaja Klas Ingesson. Sisukas keskikenttäpelaaja oli voittamassa Ruotsin paidassa MM-pronssia vuonna 1994, mutta suurimpia taisteluitaan hän käy vasta peliuran jälkeen.

45-vuotiaalla Ingessonilla todettiin plasmasolusyöpä reilut viisi vuotta sitten joulukuussa 2008. Kuntoutuksen jälkeen, kaksi vuotta myöhemmin hän pääsi töihin Elfsborgin seuraorganisaatioon. Vuosi sitten syöpä kuitenkin uusiutui ja hän joutui läpikäymään pitkällisen kantasolusiirtoprosessin.

Seurajohto ei epäröinyt palkata syöpäsairasta miestä

Vaikka Ingessonin fyysinen kunto on rapistunut, ei Ruotsin mestaruuden vuonna 2012 voittanut Elfsborg epäröinyt palkata miestä seuran ykkösjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi Jörgen Lennartssonin saatua potkut viime syyskuussa. Seura oli vakuuttunut Ingessonin johtajankyvyistä ja motivointitaidoista.

– En halunnut tehtävään, mutta kysymys vain toistui toistumistaan. Mietin hetken ja tajusin, että tätä tilaisuutta en tule saamaan toiste, Ingesson totesi äskettäisessä haastattelussa espanjalaislehti Marcan mukaan.

Pitkän peliuran Euroopan eri suurliigoissa tehneen Ingessonin kunto on silmin nähden heikentynyt. Osteoporoosin takia hän joutuu kävelemään erityisen kävelytuen avustamana.

Tilanne vain paheni valmentajan kaaduttua pukukopissa avauskierroksen tappiollisen Åtvidaberg-ottelun jälkeen. Ingessonin käsivarsi murtui, joten nyt hän valmentaa joukkuettaan pyörätuolista.

Yleisön suosio valtavaa kotona ja vieraissa

Pyörätuoli ei miestä hidastanut, vaan perjantaina Elfsborg nappasi Häckenistä kauden ensimmäisen voittonsa maalein 3-1. Joukkue työnsi valmentajansa tuolissaan keskelle kenttää, jossa hän osallistui joukkueen kanssa aaltoihin yleisöä kiittääkseen. Vastaavat suosionosoitukset olivat kohdanneet Ingessonia jo vieraskentällä Åtvidabergissä.

– On hienoa, kuinka kannattajat luottavat minuun valmentajana ja ovat kanssani, Ingesson totesi.

Ylimääräistä huomiota valmentaja ei kuitenkaan kaipaa. Ingesson julkaisi ennen perjantain ottelua seuran kotisivuilla avoimen kirjeen, jossa hän toivoi kannattajien kohtelevan häntä kuin ketä tahansa muutakin ja olemaan kiinnittämättä huomiota hänen syöpäsairauteensa.

– Fyysisesti ja psyykkisesti mikään ei estä minua tekemästä työtäni. Minun työni tuloksia ja pätevyyttäni tulisi arvostella kuin kenen tahansa muunkin, riippumatta fyysisestä kuunnostani, Ingesson kirjoitti.

Lyhytjänteisyys ei kuulu Elfsborgin toimintatapoihin

Vaikka pelko syövän uusiutumisesta onkin realistinen, Elfsborgin seurajohto ei epäröi luottaa 57 A-maaottelua pelanneeseen Ingessoniin.

– Hänen johtajuutensa ja persoonansa merkitsee meille paljon, Elfsborgin puheenjohtaja Bosse Johansson kommentoi ja lisäsi seurajohdon ymmärtäneen Ingessonin taistelun myötä, että lyhytjänteinen tulosajattelu ei ole aina paras tie menestykseen.