Keskiviikon Mestarien liiga –otteluissa on jälleen kovat panokset, sillä kaikissa pelivuoroissa olevissa lohkoissa A:sta D:hen on vielä jatkopaikkoja auki. Vain B-lohkossa (Real Madrid) ja D-lohkossa (Borussia Dortmund) on yhdet jatkajat selvillä, muissa on vielä kaksi jatkajaa hämärän peitossa.

Ilta on sikälikin hieno, että yksikään joukkue ei ole menettänyt matemaattista mahdollisuuttaan jatkopaikkaan. Tiukin tilanne on Galatasaraylla, joka voi päästä vain tasapisteisiin lohkonsa kakkosen Arsenalin kanssa ja on maalisuhteessakin 12 maalia ”Tykkimiehiä” kehnompi. Silti sekin pelaa vähintään lohkonsa kolmossijasta ja paikasta Eurooppa-liigassa.

Markus Halstin Malmö taistelee myös jatkoon pääsystä, ja Ruotsin mestareiden vieraina on tänä iltana A-lohkossa Juventus.

”Kotietu painaa paljon”

Malmö pelasi viime viikolla harjoitusottelun HJK:ta vastaan, ja oli parempi selvin 4-0 –lukemin. Malmö lähtee lohkon viidennelle kierrokselle kolmesta pisteestä, ja eroa lohkon toiseen sijaan on vain kolme pistettä. Lohkoa johtaa yhdeksällä pisteellä Atletico Madrid. Toisena ja kolmantena ovat Olympiakos ja Juventus ovat kuudessa pisteessä.

Malmö on ottanut pisteensä kotikentällään Olympiakos-voitolla.

– Uskon, että me olemme keskiviikkonakin kotona vahvoja. Kotietu painaa paljon. Tässä lohkossa ei ole hirveästi vieraissa voitettu. Olemme olleet vahvoja koko kauden fantastisen kotiyleisömme edessä, oikeastaan viime kaudenkin, ennakoi Halsti SuomiFutis-sivustolle.

– Kotona olemme olleet aggressiivisempia. Olemme jopa vaihtaneet taktiikkaa, riippuen missä pelataan ja vieraspeleissä ollut eri taktiikka kuin kotona. Kotona se on toiminut, hän sanoo.

Juventus kaatoi viikonloppuna suvereenin esityksen jälkeen Serie A:ssa Lazion. Carlos Tevez osui 3-0 –vierasvoitossa kerran ja Paul Pogba kahdesti. Arturo Vidal tuli kentälle 77. minuutilla Andrea Pirlon tilalle ja on kunnossa aloittaakseen Malmössäkin. Patrice Evra palaa alakertaan.

Juventus on voittanut kolme viimeistä sarjaotteluaan maalierolla 12-0.

– Meidän on pelattava samalla päättäväisyydellä kuin Parmaa (7-0 –voitto 9.11.) ja Laziota vastaan. Jos pelaamme niin, meitä on vaikeaa pysäyttää, sanoi Tevez sanomalehti Tuttosportissa.

– Me olemme näyttäneet vahvuutemme europeleissä, ja uskon, että saamme pisteitä noinkin hyvää joukkuetta vastaan kuin Juventus, vakuuttaa Halsti.

Koska Liverpool herää?

B-lohkossa on jaossa enää yksi jatkopaikka, josta taistelevat kuudessa pisteessä oleva Basel ja kolmen pisteen Liverpool ja Ludogorets. Kolmen pisteen joukkueet mittelevät voimiaan Bulgariassa, ja molempien on käytännössä voitettava ottelu, koska sekä Liverpoolin että Ludogoretsin maaliero on Baselia heikompi.

Liverpool jatkoi viikonloppuna kompasteluaan Valioliigassa häviten vieraissa 1-3 Crystal Palacelle. Sijalle 12 kotimaassaan valahtanut Liverpool ei saanut maalinsa lisäksi yhtään laukausta kohti ”Kotkien” maalia. Se ei ole tehnyt tällä kaudella vielä yhtään vierasmaalia Mestarien liigassa, ja jäänyt maaleitta kolmessa viimeisessä tähtilogoliigan pelissä.

Liverpoolin ykkösvaihtoehto hyökkäyksessä lienee jälleen Palacea vastaan osunut Rickie Lambert, sillä sekä Daniel Sturridge että Mario Balotelli ovat loukkaantumisten takia sivussa. Lambert on tällä kaudella (=koko urallaan) yhdeksän minuuttia Mestarien liigassa.

– Tästä tulee yksi urani suurimmista peleistä, ellei suurin. Tulos Palacea vastaan oli pettymys, mutta esitys ottelussa oli kaikkein heikointa. Voitamme Ludogoretsin tai emme, on peliesityksen oltava parempi, sanoi Lambert seuransa verkkosivuilla.

Ludogorets pelasi viime viikonloppuna tasan Bulgarian sarjakärkeä CSKA Sofiaa vastaan. Toisena sarjassaan olevan Ludogoretsin hyökkääjä Dani Abalo on tehnyt neljä maalia viidessä viime liigapelissä.

– Meillä ei ole paineita. Pelaamme vapautuneesti ja annamme parhaamme voittaaksemme. Meillä on jo kokemusta tältä tasolta. Meille ei ole kohtalokasta, jos häviämme, sanoi bulgaarien päävalmentaja Georgi Dermendzhiev.

– Jos pelaamme hyvin, saamme hyvän tuloksen. Minun pitää saada joukkueen itseluottamus sille tasolle, että voimme pelata hyvin. Häviöistä voi oppia, ja niin aiomme tehdä, ennakoi kuumassa paikassa oleva Pool-manageri Brendan Rodgers.

Arsenalilla on syytä huoleen

Liverpoolin ohella yksi viime aikojen alavireisimmistä Mestarien liiga –joukkueista on Dortmundia isännöivä Arsenal. Sen jatkopaikka oli jo sen omissa käsissä Anderlechtia vastaan riehutun 3-0 –johdon ansiosta. Belgialaiset tulivat kuitenkin tasoihin, ja ovat Arsenalista viiden pisteen päässä. Arsenal on saanut kahdesta edeltävästä valioliigaottelusta Swanseaa ja Manchester Unitedia vastaan vain pisteen.

ManU-tappio maksoi sille pisteiden lisäksi tärkeät miehet: keskikenttäpelaaja Jack Wilsheren ja ykkösmaalivahti Wojciech Szczesnyn. Lisäksi Theo Walcott on sivussa, eikä ManU:a vastaan kentälle tullutta Olivier Giroudia ole merkitty Mestarien liiga –pelaajaksi kauden alussa.

C-lohkossakaan ei ole vielä yhtään jatkajaa selvillä, mutta lohkokärki Leverkusen varmistaisi paikan kahden parhaan joukossa tasapelillä Monacoa vastaan. Lääketehdaskaupungin ylpeys murjoi viikonloppuna Bundesliigassa Hannoverin, ja Monaco pelasi Ranskan liigassa tasan Caenia vastaan.

Monaco voitti Leverkusenin kotonaan, mutta sittemmin Leverkusenin Euroopan-kunto on ollut kova: kolme voittoa maalisuhteella 7-2. Voitto varmistaisi myös lohkovoiton ja helpommaksi ennakoidun jatkoarvan.

– Alku ei ollut hyvä, mutta se, että meillä on kaikki omissa käsissämme kotistadionillamme, tekee tästä entistä tyydyttävämpää, sanoi Leverkusenin päävalmentaja Roger Schmidt.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen