MYPA:sta täksi kaudeksi Kotkaan ja FC KTP:n riveihin siirtynyt maalivahti Jere Pyhäranta, 22, on ensimmäistä kertaa urallaan ykkösvahtina Veikkausliigatasolla. Liigadebyyttinsä kaudella 2013 MYPA:ssa tehnyt Pyhäranta jäi Myllykoskella Ville Iiskolan varjoon ja pelasi kahden edellisen kauden aikana yhteensä 25 liigapeliä.

Tällä kaudella Pyhäranta on pelannut kotkalaisten kaikki kahdeksan liigapeliä.

– On ollut jännä fiilis, sillä olen aina aiemmin lähtenyt haastajan asemasta kauteen. Voisi sanoa, että nyt minulla on elämäni tilaisuus ykkösenä.

– Tässä on kova halu näyttää, että ansaitsen paikkani, Pyhäranta sanoi SuomiFutis-sivustolle.

Nuorempana Suomen U15-U18-maajoukkueissa pelanneen Pyhärannan uraa ovat jarruttaneet lukuisat polvivammat. Vasen polvi on leikattu kolme kertaa ja oikea kerran. Edellisen kerran polvi hajosi keväällä 2012, jolloin Pyhäranta edusti Tampere Unitedia. Seura suljettiin keväällä sarjasta, ja mies loukkaantui epäonnekseen seuran viimeisissä harjoituksissa.

– Olemme keskittyneet maalivahtivalmentaja Tatu Niskasen kanssa talven ajan fysiikan parantamiseen. Minulla on ollut sen kanssa haasteita, koska jouduin aiemmin jättämään polvivaivojen takia fysiikkatreenit kokonaan pois.

– Nyt olen kuitenkin ollut terveenä, eivätkä jalat vaivaa ollenkaan, Pyhäranta kertoi.

KTP on pitkin talvea ja kevättä etsinyt kilpailijaa kahden vuoden sopimuksen seuran kanssa tehneelle Pyhärannalle, mutta ainakin toistaiseksi miehen kakkosvahtina toimii nuori Sauli Kilpeläinen.

– Olen minäkin kaikenlaisia juttuja kuullut, mutta en mieti niitä sen enempää. Tällä hetkellä tiedän, että valmennukselta löytyy minuun luottoa, eikä yksi huonompi peli ole maailmanloppu.

– Eiköhän viimeistään ensi kaudeksi joku kilpailija tule, mutta se on vain hyvä asia. On tärkeää saada peliaikaa, mutta myös päivittäinen kilpailu kehittää, Pyhäranta totesi.

Edelleen Myllykoskella asuva Pyhäranta on pitänyt siirtoa Kotkaan erinomaisena ratkaisuna, sillä vastuuta on tullut ja sopeutuminen on ollut helppoa.

– Meillä on tiivis ja hyvähenkinen joukkue, johon oli hyvä päästä sisään. Tykkään myös siitä, että ”Risu” (päävalmentaja Sami Ristilä) pitää tiukkaa kuria. Hän puuttuu heti, jos treenikentällä ei tehdä niin kuin on sovittu.

KTP pääsi sunnuntaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella pelaamaan omalle kotikentälleen Arto Tolsa Areenalle, jolle on alkukauden ajan asennettu uutta keinonurmea. Avauspeli uudella alustalla SJK:ta vastaan päättyi 0-0. Seuraava kotiottelu on edessä jo torstaina, jolloin toinen nousija HIFK saapuu Kotkaan.

– Odotan peliä innolla, sillä siellä on niin paljon tuttuja jätkiä, joiden kanssa olen pelannut Viikingeissä ja MYPA:ssa.

– Vastakkain on myös sarjan parhaat fanit, joten tulee varmasti mahtava tunnelma. Uskon, että pelissä molemmilla on tämän takia ainakin lataus ja asenne kohdillaan, Pyhäranta sanoi.

Matti Heikkilä