Huippulupauksena pidetty ei halua jäädä Ykköseen: ”Ulkomaille ja maajoukkueeseen”

© Kuva: Joonas Hepola

”Suomen lupaavin nuori futaaja.”

Hehkuttavia otsikoita kerännyt ja ylipäätänsä kovana lupauksena vuosien aikana pidetty Matias Ojala on pyrkinyt ottamaan harppauksia isompiin ympyröihin, mutta tällä hetkellä sarjana toimii Ykkönen ja seurana AC Oulu.

Samaisen seuran paidassa Ojala teki debyyttinsä Veikkausliigassa vain 15-vuotiaana kesällä 2010, jolloin hänestä tuli nuorin Veikkausliigassa pelannut pelaaja.

Sen jälkeen vuosien varrelle on mahtunut muun muassa käynti saksalaisseura Hamburger SV:stä, mistä Ouluun paluun jälkeen Ojala on käynyt muun muassa Veikkausliigaseuran Jaron testattavana sekä harjoittelemassa SJK:n kanssa.

Näistä kumpikaan käynti ei tuottanut sopimusta ja Ojala onkin jatkanut pelejään AC Oulun paidassa.

Tällä kaudella Ojala joutui olemaan pidemmän tovin ajan sivussa nilkkavamman takia. Juurikin nilkkavammat ovat olleet Ojalalle jo useamman kerran riesana, mutta 20-vuotias hyökkääjä ei kuitenkaan allekirjoita sitä, että loukkaantumiset olisivat haitanneet hänen urakehitystään.

– En mä voi sen taakse mitenkään piiloutua, että olisi ollut loukkaantumisia. Ainoa mikä on vaivannut, on tuo nilkka. Ei muuten ole ollut mitään lihasvammoja sun muita. Musta se on väärä kuva mitä jotkut ovat sanoneet, että loukkaantumiset olisivat jarruttaneet kehitystä. Jos on ollut vain muutamia nilkkavammoja, eikä mitään lihasvammoja, niin ei se ole mun mielestä totta, Ojala tuumaa SuomiFutis-sivustolle.

Jos jotain vammoja on tullut vastaan, niin muitakin haasteita on riittänyt. Saksassa lainalla ollessaan Ojalalla todettiin mykoplasma, mikä toi eteen pidemmän huilijakson.

– Hänellä on ollut vaikeita vuosia tässä ja paljon noita loukkaantumisia sun muita, tänäkin vuonna. Meillä on kuitenkin yhdeksän peliä tässä jäljellä, niin toivon kovasti, että hän pysyy terveenä ja pystyisi ottamaan sellaisen aseman joukkueessa, että hän olisi se pelaaja, joka kantaa meidät vaikeina hetkinä voittoihin ja pystyisi tekemään oikeita asioita, AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen käy läpi ja muistuttaa:

– Ja onhan hän edelleenkin vasta 20-vuotias.

Nilkkavammasta Ojala on omien sanojensa mukaan toipunut vähintäänkin kohtuullisesti. Tärkein eli se, että pääsee pelaamaan, on täyttynyt.

– Sellaisia ihan pikkuvammoja sitten on tässä ollut. Nilkka vei pari kuukautta, mutta nyt se alkaa olla ihan ok, vaikka ei se ihan vielä täydessä iskussa ole. Sitten on ollut vähän takareiden kanssa ongelmia, mutta eivät nuo ole mitään sellaisia, mitkä estäisivät pelaamisen. Vähän ehkä haittavaat pelaamista, mutta eivät estä.

Parempaan kuntoon päästyään Ojala on ottanut vakiopaikkaa haltuun tällä hetkellä kahdeksan ottelun tappiottomassa putkessa vetävän AC Oulun paidassa.

Ihan kuitenkaan ruusuilla tanssiessa pelit eivät ole vielä menneet. Välillä eteen on tullut jo hehkutuksia muun muassa Ojalalta, mutta välillä taas on mennyt vaisummin.

– Kyllä mä ihan hyvin olen omasta mielestä pelannut, vaikka on mulla parannettavaa. Muutama heikompi peli on tullut vastaan, erityisesti vieraissa. Kotipeleissä olen mielestäni vetänyt hyvin ja pystynyt auttamaan joukkuetta voittamaan otteluita.

Mutta odotukset ovat vielä korkeammalla.

– Hyökkäyssuuntaan hän pystyy antamaan hyviä juttuja, mutta taas maaleja toivoisin häneltä enemmän. Hän kyllä myös puolustaa äärimmäisen hyvin ja ottaa riistoja vaikka kuinka paljon, päävalmentaja Ojanen näkee ja jatkaa:

– Me tarvitaan Matias tuohon kymppipaikalle nimenomaan. Meillä on ollut siinä monenlaista pelaajaa ja nyt kun Matias alkaa olla taas kunnossa, niin hän on todella tärkeä linkki siinä meille. Mutta seuraavaksi hän alkaa tehdä maaleja, Ojanen uskoo.

Ojasen viestin Ojala itse allekirjoittaa suoraan. Maaleja ja tehoja on toivelistalla.

– Kyllä, koska olen kymppipaikan pelaaja. Niitä tehoja pitäisi tulla. Pyrin vain antamaan kaikkeni kentällä ja kyllä ymmärrän sen, että pitäisi tehdä tehoja enemmän. Jos en siihen pysty, niin ainakin annan kaikkeni kentällä, taistelen ja teen kaikkeni sen eteen, että joukkue voittaisi. Jos ei maaleilla pysty auttamaan, niin sitten muilla tavoin.

Ojalan tulevaisuuden suhteen molemmilta, niin pelaajalta kuin päävalmentaja Ojaselta, löytyy selkeä näkemys.

Isommat ympyrät ja kentät.

– Hän ei ole enää lupaava nuori, vaan on enemmänkin lupaava aikuinen nuori mies. Nyt pitää ruveta asioita tapahtumaan. Se ei riitä, että kaksikymppinen on lupaava, vaan nyt pitää pystyä ratkomaan pelejä Suomen Ykkösessä. Hänen pitäisi pelata Veikkausliigassa, mutta ei ole ollut vielä valmis siihen, Ojanen sanoo suoraan.

Mutta Ykköseen Ojala ei aio koko uran ajaksi jäädä.

– Totta kai sitä pyrkii korkealle ja tavoitteena on Euroopan kentät ja ura ulkomailla. Kyllä moni on varmasti huomannut, että pystyn pelaamaan Ykköstä korkeammalla tasolla. Ainakin itse uskon, että pystyisin pärjäämään helposti korkeammallakin tasolla.

– Ja kyllä mulla on tavoitteena päästä Euroopan kentille, enkä tyydy siihen, että pelaisin jonkun 300 peliä Ykkösessä ja pysyisin divarijyränä. En mä siihen tyydy. Kyllä haluan päästä ulkomaille ja maajoukkueeseen. Tavoitteet ovat edelleen korkealla, enkä aio tyytyä siihen, että pelaan vain divarissa loppuelämäni ajan, Ojala niputtaa.

Lue lisää:
Kovavireisellä AC Oululla selkeä tähtäin – ”Voidaan nousta Veikkausliigaan”

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen