Kommentti: Miksi poliisi ja syyttäjä tekivät kalliin virheen?

© Kuva: Juha Tamminen

Turun Sanomat kertoi tänään aamulla, ettei Kakkosen länsilohkon ottelussa porilaisen Musan Salaman ja Kaarinan Poikien ollutta manipulaatioepäilyä tutkita.

Poliisi ja syyttäjä päättivät haudata esitutkinnan, ”koska jutun tutkiminen aiheuttaisi isot kustannukset saavutettavissa olevaan hyötyyn nähden”. Näyttöä on vaikea saada, oikeusapupyyntöjä vaadittaisiin toisista maista, ylipäätänsä tutkinta veisi aikaa ja olisi ongelmallinen.

Päätöksessä vedottiin myös siihen, että Kakkosessa palkkiotaso on hyvin matala. Ilmeisesti myös mahdollisten lahjusten katsottiin näin olleen vaatimattomia – satasista muutamaan tuhansiin euroihin.

Päätös on näitä perusteluita vasten looginen. Kaikkia epäilyjä ei yksinkertaisesti voida tutkia – laki sanelee säännöt ja rangaistukset, mutta myös resurssit luovat omanlaisiaan rajoja. Jokaista mahdollista lainrikkojaa ei yksinkertaisesti voida asettaa syytteeseen.

Silti kahdesta vaihtoehdosta yleensä se vaikeampi on oikea valinta. Näin olisi ollut tälläkin kertaa.

Ongelma ei olekaan niinkään järkeilyssä, vaan siinä, minkälainen viesti tästä lähtee pimeille vastavoimille. Kerrannaisvaikutukset voivat olla todella iljettävät. Jos poliisin tutkinta ei kerran kannata, ei rikollisten vedonlyöntisyndikaattienkaan samalla logiikalla kannata lopettaa toimiansa saatavilla olevaan hyötyyn nähden.

Aasialaiset rikolliset vedonlyöntisyndikaatit voivat näissä olosuhteissa vain muutamien satojen tuhansien eurojen liikevaihdolla (arvio) tehdä pitkällä aikavälillä varmaa tiliä, pelin eri osapuolet saavat pieniä bonuksia kehnon palkan päälle (mitä pienempi korvaus, sitä suurempi houkutus), ja jos tutkinta joskus aloitettaisiin, olisi mahdollinen rangaistus parin kuukauden ehdollisen luokkaa.

Tämä on se signaali, joka poliisin ja syyttäjän päätöksestä jää. Lainrikkojan näkökulmasta Suomi saattaa olla siis varsin potentiaalinen kasvupaikka. Luotetaanko tässä nyt siis lähinnä vain yksittäisten ihmisten omatuntoon, ettei vastaavaa epäilyä roiku ilmassa taas ensi suvena?

Tutkinnan lopettamisen sijaan voisi keskittyä rikollisen vastapuolen heikentämiseen. Ensiksi lainsäädäntöä pitäisi uudistaa ja tiukentaa, ja toiseksi kaikkiin epäilyihin pitäisi tarttua tiukasti. Jos ongelman lakaisee maton alla, siellä se saa kasvaa rauhassa ja levittää lonkeroitaan laajemmalle. Sitten vasta resursseja tarvitaankin.

Ja on sekin kummallista, että Palloliiton tutkintapyyntö asiasta oli vain ”ylimalkainen”.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko

Päivitys klo 14.06. Täsmennetty kohtia vedonlyöntisyndikaateista lisäämällä maininta rikollisuudesta.