Jäähyt, videotarkastus ja muut ehdotukset: Toteutuvatko jalkapallohistorian suurimmat sääntöuudistukset?

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin IFAB kokoontuu maaliskuussa päättämään uusista säännöistä. Vaikka vain osa tänään vahvistetusta ehdotuslistasta toteutuisi, olisi edessä historian suurimmat muutokset jalkapallon sääntöihin.

Walesissa kokoustavan IFAB:in päätettävien asioiden listalla on monia kiisteltyjä sääntöehdotuksia, joita on valmisteltu puolitoista vuotta entisen Valioliiga-tuomari David Ellerayn johdolla.

Kenties suurin uudistus IFAB:in listalla koskee videotarkastusten käyttöönottoa jalkapallossa. Kansainvälisen sääntökomitean tammikuinen bisness-kokous antoi vahvan suosituksen videotarkastusten puolesta.

Jos videotarkastukset päätettäisiin ottaa käyttöön, niistä tehtäisiin ensin paikallisia kokeiluja.

Videotarkastusten lisäksi IFAB pohtii ”syntisäilön” – meille tutummin jäähyn – käyttöönottoa ”keskitason” rikkeistä. Rangaistus otettaisiin käyttöön esimerkiksi tilanteissa, jossa ennalta varoitettu pelaaja potkaisee ajanpeluuksi pallon katsomoon. Tällöin lievästä rikkeestä ei joutuisi enää ulosajetuksi niin helposti.

Jatkoajalle meneviin otteluihin IFAB ehdottaa neljännen vaihdon sallimista.

Muutoksia saattaa tulla lisäksi niin sanottuihin kolmoisrangaistuksiin. Tätä nykyä rankkarialueella rikkova pelaaja voi saada rikkeestään kolminkertaisen haitan punaisen kortin, pelikiellon ja vastustajajoukkueelle määrätyn rangaistuspotkun muodossa.

Kokonaisuudessaan sääntökomitean tavoitteena on lisäksi helpottaa jalkapallon sääntöjen tulkintaa yksinkertaistamalla sääntökirjoja.

IFAB kokoontuu maaliskuun 5. päivä.


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.