UEFA huolissaan: Yhdeksän superseuraa ylivertaisessa asemassa taloudellisesti, muiden mahdotonta saada kiinni – arvaatko joukkueet?

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n raportti katsoo, että yhdeksän seuraa on repinyt Euroopassa niin pitkän välimatkan muihin seuroihin, että niitä ei voida enää saada kiinni. Eron ”superseurojen” ja muiden välille tuottaa taloudellinen asema.

Peräti viisi näistä seuroista pelaa Valioliigassa: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea sekä Liverpool.

Valioliigan taloudellinen dominanssi näkyy myös palkkamenoissa, sillä liigan palkkakulut ovat yli kaksinkertaiset verrattuna seuraavaksi korkeimpia kokonaispalkkoja maksavaan Italian Serie A:han. Valioliigaseurojen yhteenlasketut palkkakulut ovat vuodessa yli 2,6 miljardia euroa.

Loput UEFA:n identifioimista superseuroista ovat Barcelona, Real Madrid, PSG sekä Bayern München.

Näiden yhdeksän seuran taloudellinen asema on ylivoimainen perässä tuleviin. UEFA ilmaisee raportissa huolensa, että näiden seurojen asema keskittää sponsorisopimukset ja mainostulot liiaksi yksittäisten harvojen seurojen käsiin.

Superseuroja luonnehditaan kansainvälisiksi megabrändeiksi, jotka pystyvät sosiaalisen median aikakaudella tavoittamaan ennen näkemättömän, globaalin yleisön.

Päivitetty 13.1. klo 9.42 kuvatekstiä.