Juha Malinen loi RoPS:lle identiteetin ja lähtee seurasta hymyillen: ”Täyttynyt olo”

© Kuva: Juha Tamminen

RoPS sijoittui Veikkausliigassa lopulta seitsemänneksi. Kaikki tapahtumat huomioon ottaen se oli maksimisuoritus nuorelta joukkueelta. Viimeinen ottelu tällä haavaa RoPS:n päävalmentajana sai Juha Malisen herkistymään. Neljä kautta RoPS:n peräsimessä jätti jäljen Maliseen, mutta ennen kaikkea Malinen jätti jäljen Rovaniemen Palloseuraan.

RoPS:n kausi oli melkoista vuoristorataa. Taloudellinen ahdinko pakotti seuran pudottamaan pelaajabudjettia jopa puoleen kaudesta 2016. Sellainen ei voi olla näkymättä pääsarjajoukkueen otteissa. Silti sarjasijoitus putosi vuoden takaisesta vain yhdellä sijalla.

– Meidän kausi oli sellainen, että siitä on vaikea tehdä kopiota. Siinä oli niin paljon erikoisia käänteitä, uskomattomia muutoksia ja lähtökohtana budjetin puolitus. Siihen jos oikeasti paneutuu, niin se on kova paikka, koska käytännössä se tarkoittaa, että kaikkien palkat pitäisivät puolittaa, Malinen kertoo SuomiFutis-sivustolle komean HJK-voiton jälkeen.

– Sillä rahalla on silti selvitty. Mielestäni se on uskomaton suoritus, Malinen jatkaa.

RoPS tunnettiin ennen Malisen aikaa joukkueena, joka taisteli säilymisestä Veikkausliigassa. Joukkue rakennettiin usein ulkomaalaispelaajien varaan ja säilyminen sarjassa oli Rovaniemellä mestaruus.

Osittain pakon sanelemana RoPS on joutunut muuttamaan kurssia. Nykyään Rovaniemellä panostetaan nuoriin pelaajiin ja heistä pyritään jalostamaan sellaisia timantteja, että myös kassa kiittäisi siirtosummien muodossa. Tällä kaudella muun muassa Robert Taylor lähti Rovaniemeltä AIK:hon ja siirto oli yksi seuran merkittävimmistä pelaajakaupoista.

– Itseäni nostamatta jalustalle, mielestäni RoPS on noussut (minun aikana) hissijoukkueesta, joka turvautui ulkomaalaisiin ja lämmitteleviin suomalaisiin, urheilulliseksi ja tulevaisuuden pelaajien hautomoksi. Ja siitä hissimaineesta olemme nousseet aktiiviseksi top-6-joukkueeksi. Vaikka nyt olimme seitsemänsiä, niin silti RoPS taistelee nykyisin aina kuuden parhaan joukkoon pääsemisestä. Se on mielestäni isoin perintö minulta seuralle, Malinen toteaa.

Haikea helpotus

Uusi pesti nuorten maajoukkueessa tuo Maliselle ansaitun haasteen. Vaikka aika Rovaniemellä on ollut varmasti antoisaa ja kehittänyt Malista valmentajana, paistaa hänestä myös pienoinen helpotus.

– Tämä on ollut sellaista tyypillistä pikkuseuran toimintaa. Kaikenlaista voi sattua, mutta tällä kaudella ei todellakaan ollut vain, että voi sattua, vaan nyt perkele myös sattui.

Yksi urakka on takanapäin ja seuraavaksi Malisella on käytössään Suomen parhaat pelaajat ikäluokassaan, jonka lisäksi olosuhteet ja resurssit ovat aivan toista luokkaa kuin RoPS:ssa.

Vielä ei tiedetä kuka nousee RoPS:n seuraavaksi päävalmentajaksi, mutta Malisen jättämät saappaat ovat joka tapauksessa suuret. Uuden päävalmentajan, kuka se ikinä onkaan, tehtävää helpottaa se, että Malisen jäljiltä RoPS:lla on oma selkeä identiteetti nuorten pelaajien kehittäjänä.

Malinen on kuitenkin työnsä tehnyt Rovaniemellä. Nykyisessä hektisessä jalkapallomaailmassa harva valmentaja saa lähteä seurasta samalla tavalla kuin Malinen. Hymyillen.

– Tämä on haikeaa, mutta olen myös älyttömän ylpeä. Aika monesti työpaikoista lähdetään sen takia, että joku juttu ei suju. Mutta nyt sujui. Saan mahdollisuuden päästä sellaiseen paikkaan, mikä minua kiinnostaa. Tämän mukavempaa ja ihanampaa tapaa vaihtaa työtä ei oikeastaan ole. Nyt on täyttynyt olo, Malinen kiittää ja nakkaa kassinsa olalle suunnatakseen kohti seuraavia haasteita.

Lue myös Malisen tärkeät terveiset Suomenmestari HJK:lle tästä linkistä

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen