Simo Valakari menetti malttinsa ja lensi katsomoon – toimitsijakieltoa luvassa

© Kuva: Juha Tamminen

Tromsö IL hävisi lauantaina Norjan pääsarjaa johtavalle Rosenborgille kotikentällään 0-3. Tromsön päävalmentaja Simo Valakari joutui avauspuoliskolla katsomon puolelle.

Tromsö sai hyvän tekopaikan reilun 20 minuutin kohdalla, kun Gjermund Åsen pääsi laukomaan boksin sisällä. Pallo suuntasi ensiksi ylärimaan, josta se kimposi oikeaan tolppaan ja ulos. Pallo ei koskaan ylittänyt maaliviivaa.

Valakari ei sulattanut tuomiota, vaan ryntäsi omalta tekniseltä alueeltaan ulos ja protestoi voimakkaasti tuomarin päätöstä jatkaa ottelua. Erotuomari Tore Hansen lähetti Valakarin lopulta katsomon puolelle käytyään ensin keskustelun Valakarin kanssa. Valakari oli myös vihainen sitä edeltäneestä tilanteesta, jossa Rosenborgille vihellettiin Valakarin mukaan vapaapotku, mutta aiemmin samaisesta tilanteesta Tromsö jäi ilman vapaapotkua.

– Sillä hetkellä olin varma, että pallo oli sisällä. En silti sanonut hänelle (Hansenille) paljoakaan. Luulen, että hän poisti minut katsomoon, koska olin ulkona tekniseltä alueelta. Se on ainoa syy, jonka voin ymmärtää, Valakari sanoi norjalaiselle NRK:lle.

– Olen pettynyt itseeni, petin joukkueeni ja kannattajat. Koska minun pitää olla siellä joukkueeni kanssa. Olen todella pettynyt itseeni, Valakari sätti itseään.

Erotuomari Hansenin mukaan Valakari ei sanonut mitään epäsopivaa, vaan syynä oli protestointi itsessään.

– Minä, avustava erotuomari sekä neljäs erotuomari olimme sitä mieltä, että hän reagoi epäluonnollisella tavalla. Hän juoksi tekniseltä alueelta ja protestoi todella pitkään. On hyväksyttävää olla spontaani ja vihainen hetkellisesti, mutta se kesti niin kauan, että koimme ettei sitä voinut hyväksyä, Hansen perusteli.

Valakarin reaktio saattaa poikia vielä toimitsijakieltoa. Norjan tuomariliiton johtaja Rune Pedersen sanoi, että Valakari on sivussa ainakin Tromsön seuraavasta pelistä, mahdollisesta jopa useammasta ottelusta.

Tromsö taistelee yhä säilymisestä sarjassa. Tromsö on tällä hetkellä suoran putoajan paikalla, mutta vain maalieron turvin Aalesund on ylempänä karsijan paikalla. Suoraan säilymiseen on nyt kaksi pistettä eroa. Rosenborg-tappio ei kuitenkaan Valakarin mukaan tappanut Tromsön säilymismahdollisuuksia.

– Tämä ei ollut se peli, joka päättää säilymmekö vai emme. Meidän täytyy voittaa kaikki viisi (viimeistä) ottelua, Valakari totesi.

Katso koko tilannesarja tästä linkistä (VG).