Saksan juniorimaajoukkueiden entinen pelaaja Burak Karan olisi täyttänyt viime syyskuussa 30 vuotta, mutta hän kuoli vuonna 2013 taistellessaan terroristijärjestö ISIS:n riveissä.

Mikä ajoi lupaavan jalkapalloilijan alun hänen valitsemalle, lopulliselle tielleen? Espanjalaislehti AS muistelee Karanin tarinaa, joka tuli suuremman yleisön tietoisuuteen viisi vuotta sitten.

Puolustajana pelannut Karan herätti huomiota jo nuorena taitojensa takia, ja Saksan suurseura Bayer Leverkusen poimi hänet organisaatioonsa. Hyvät esitykset jatkuivat myös seurajoukkueessa, ja pian Karan sai kutsun Saksan juniorimaajoukkueeseen, jossa hän tutustui muun muassa Sami Khediraan (nykyään Juventus)ja Kevin-Prince Boatengiin (Eintracht Frankfurt).

Kykyjenetsijät bongasivat hänet myöhemmin Hertha Berliniin ja HSV:hen ennenkuin Karan lopulta liittyi Aacheniin.

Vaikka Karanilla näytti olevan edessään lupaava ja mittava ura jalkapallon parissa, koki hän 19-vuotiaana suuren muutoksen, kun hän loukkasi polven ristisiteen vakavasti. Noihin aikoihin Karan alkoi kiinnostua ääriliikkeiden toiminnasta Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa. 20-vuotiaana hän päätti lopettaa jalkapallon kokonaan.

Karan osallistui ensimmäisen kerran ääriliikkeiden toimintaan lähettämällä ruokaa ja lääkintätarvikkeita Syyriaan, mutta pian hän halusi toiminnan ja tapahtumien keskelle itsekin.

– Burak kertoi minulle, että raha ja hänen jalkapallouransa eivät olleet tärkeitä hänelle. Hänestä tuli erilainen ihminen ja hän rupesi katsomaan internetistä videoita sota-alueilta. Hän koki, että ihmiset kuolivat epäreilusti, ja yhtenä päivänä hän vain pakkasi kamansa ja lähti, kertoi Burakin veli Mustapha Karan saksalaislehti Bildille.

Karan purki sopimuksensa Aachenin kanssa 20-vuotiaana ja matkusti vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Pohjois-Afrikkaan. Siellä hän liittyi jihadistiryhmään, joka valmisteli taistelijoita liittymään muun muassa Syyrian konfliktialueilla toimiviin ääriliikkeisiin. Karanille opetettiin esimerkiksi aseiden käyttöä ja terroristien taktiikoita.

Lopulta Saksan viranomaiset kiinnostuivat Karanin toimista ja yhteyksistä Al-Qaidaan.

Vuonna 2013 Karan sai surmansa Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa sijaitsevassa Azazin kaupungissa taistellessaan Bashir al-Assadin (Syyrian arabitasavallan presidentti) lojalistiarmeijaa vastaan. Syyrian ilmavoimat pommittivat ISIS:n tuliasemia, jollaisessa Karankin oli.