TV-sopimusten arvot kasvavat räjähdysmäisesti, seurojen menestysbonukset nousevat, siirtosummat kohoavat pilviin ja palkkaa sataa pelaajille järjenvastaisia summia. Huippujalkapalloilu on tänä päivänä äärimmilleen kaupallistettu tuote.

Saksan vuoden 2014 maailmanmestarijoukkueen jäsen, kisoissa tosin vain vaihtopenkkiä kuluttanut keskuspuolustaja Matthias Ginter on kehityksestä aidosti huolissaan. Hän ei epäröi myöntää, että pelaajille maksetaan tänä päivänä liikaa.

– Minusta tuntuu, että meidän pitäisi pysähtyä pohtimaan jalkapallon kehityssuuntaa, 24-vuotias Mönchengladbachin toppari toteaa Welt am Sonntagin haastattelussa.

– Olemme vieraantuneita arkitodellisuudesta. Voi olla, että ammattijalkapalloilijat ovat aina olleet, mutta minusta tuntuu, että se vain lisääntyy.

– Kun mietin, kuinka ankarasti rakennusmiesten tai sairaanhoitajien täytyy raataa, ja heille maksetaan siitä palkkaa, joka riittää hädin tuskin elämiseen, on minun pakko myöntää: totta kai me jalkapalloilijat tienaamme liikaa, Ginter tunnustaa.

– Emmehän me tee mitään elintärkeää. Toisin kuin vaikkapa lääkärit, jotka pelastavat henkiä ja parantavat ihmisiä. Sellaisella on aitoa yhteiskunnallista merkitystä, eikä jalkapallon pelaaminen mahdu välttämättä samaan kategoriaan.

Sportbuzzerin haastattelussa Ginter menee askeleen pidemmälle ja ehdottaa Bundesliigaan läpinäkyvyyttä lisäävää ja sarjaa tasoittavaa palkkakattoa.

– USA:ssa palkat ovat läpinäkyviä ja siellä on palkkakatto. Luulen, että se vähentää hieman pelaajien välistä kateutta.

– Palkkakatto tekisi Bundesliigasta hieman tasaisemman. Se antaisi Freiburgin kaltaiselle pikkuseuroille mahdollisuuden sijoittaa suhteessa vähän enemmän, Ginter uskoo.

Ginter on pelannut Saksan maajoukkueessa 17 A-maaottelua. Borussia Dortmund ja Borussia Mönchengladbach ovat maksaneet miehestä siirtokorvauksina yhteensä 27 miljoonaa euroa.

– Minulle oli aina tärkeää olla muutakin kuin pelkkä jalkapalloilija. Vaikka pelaankin ammatikseni jalkapalloa en ole muita parempi ihminen, Ginter korostaa.

Freiburgista kotoisin oleva Ginter perusti maaliskuun alussa säätiön, joka tukee heikommassa asemassa olevia lapsia ja nuoria.