VAR teki taas temput – Bundesliigassa nähtiin lähes komediallinen rankkarituomio

© Kuva: Getty Images

Videotuomarijärjestelmä VAR on yleistynyt kauden edetessä useissa eri maissa, mutta ilman pettymyksiä, suuttumusta ja yllätyksiä ei sisäänajokaudesta ole selvitty. VAR on epäilemättä oikaissut lukuisia tuomarivirheitä, mutta on se tarjonnut myös suuria tunteita. Ja paljon.

Juuri kun joku saattoi ajatella, että kaikki on jo nähty, VAR iski jälleen. Bundesliigan maanantaiottelussa Mainz-Freiburg nähtiin kenties koko kauden erikoisin rankkarituomio.

Karsintaviivalla rimpuilevat joukkueet pelasivat ensimmäisen puoliajan ilman tehtyjä maaleja, ja poistuivat pukukoppeihinsa hakemaan päätösjaksolle lisää virtaa ja uusia juonia. Ja sitten erotuomari Guido Winkmann komensikin joukkueet kaikkien yllätykseksi pukukopista takaisin kentälle.

Winkmann oli jo viheltänyt avausjakson päättyneeksi, ja oli jo itsekin matkalla pukusuojaan, kun videotuomari Bibiana Steinhaus viestitti päätuomarin korvanappiin käsivirheestä. Freiburgin Marc-Oliver Kempf oli pelannut palloa kädellään maalin edustalla.

Winkmann kääntyi kannoillaan, tarkisti tilanteen vielä videolta ja päätti hälyttää joukkueet takaisin kentälle rangaistuspotkua varten. Pablo De Blasis ampui pilkun maaliin, ja aikakirjoihin maali jää myös erikoisen syntyaikansa vuoksi. Se kun syntyi lisäajan seitsemännellä minuutilla.

Toisella puoliajalla De Blasis teki vielä toisenkin maalin Freiburg-vahti Alexander Schwolowin katastrofaalisen virheen jälkeen. 2-0 -voitto nosti Mainzin maalieron turvin Freiburgin ohi pois karsijan paikalta. Suoriksi putoajiksi on jo lähes tuomittu Köln sekä Hamburger SV.

Erikoinen rankkarituomio ei ollut ainoa pelin edistymistä viivyttänyt asia. Bundesliigaseurojen kannattajat ovat protestoineet kauden aikana näkyvästi ja kuuluvasti maanantaipelejä vastaan, eikä Mainzissa tehty poikkeusta. Katsomossa pidettiin meteliä muun muassa torvin ja trumpetein, ja kentälle heitettiin toisella puoliajalla satoja vessapaperirullia.

Lähde: Der Spiegel