Näkökulma: Parma nousi tuhkista kuin feenikslintu tekemään italialaista jalkapallohistoriaa

© Kuva: Getty Images

Kolme vuotta sitten perinteikäs Parma koki yhden seurahistoriansa synkimmistä iskuista. yli 200 miljoonan euron velat ajoivat Serie A:n takavuosien suurseuran vaikeaan konkurssiin.

Vanhan seuran kuoltua raunioista on noussut feenikslinnun lailla uusi Parma Calcio 1913. Tämä joukkue on tehnyt räjähdysmäistä nousua divari Serie D:stä alkaen edeten joka vuosi sarjaporrasta korkeammalle.

Eilen vihdoin koitti se suuri päivä ja Parma palasi pääsarjatasolle sinetöityään Serie B:n kakkosijan vierasvoitolla Speziasta.

”Tein Lupauksen, että tuon Parman takaisin”

Parman 40-vuotias kapteeni Alessandro Lucarelli seisoi uskollisena seuran takalinjoille koko uuden nousun ajan.

– Tein lupauksen, että tuon Parman takaisin Serie A:han. Pidin lupaukseni, Lucarelli iloitsi sarjanousun ratkettua.

Temppu oli italialaisessa jalkapallossa ainutlaatuinen. Parma oli ensimmäinen joukkue Italiassa, joka onnistuu nousemaan peräkkäisinä vuosina kolme sarjaporrasta ylöspäin.

Vanha Italian suurseura

Parman historiasta löytyy lukuisia menestysvuosia Serie A:n huipulla. Pitkään italialaista palloilua seuranneet saattavat muistaa seuran suuruuden vuodet kultaiselta 90-luvulta.

Kerrataanpa hieman.

Vuosien 1992-2002 välillä Parma voitti jopa kahdeksan pokaalia. Tähän saldoon sisältyivät muun muassa kolme Italian Cupia, yksi Italian Supercup ja kaksi entisen Uefa Cupin (Eurooppa-liiga) voittoa.

Kirsikkana kakun päälle Parma saavutti kaudella 1996-97 seurahistoriansa parhaan sarjasijoituksen sijoittumalla Serie A:ssa toiseksi.

Myös joukkueen materiaalisto vastasi tuolloin Euroopan huipputasoa. Maalissa Gianluigi Buffon. Toppareina Lillian Thuram ja Italian maailmanmestarikapteeni Fabio Cannavaro. Keskikentällä Juán Sebastián Verón ja kärjessä Hernán Crespo.

Näistä tähtinimistä esimerkiksi Buffon ja Thuram nousivat suuriksi pelaajiksi Juventuksessa. Myös Cannavaro päätyi myöhemmin Juveen Interin kautta.

Konkurssi tapahtui jo kerran aiemmin

Parman menestysvuodet katkesivat kuin seinään 2000-luvun alussa. Seura kaatui myös vuonna 2004 konkurssiin ja joutui tutkinnan alle kolmeksi vuodeksi.

Seura perustettiin vielä samana vuonna uudelleen Parma FC SpA -nimellä, mutta edellisen vuosikymmenen menestys ei enää toistunut.

Meno oli yhtä vuoristorataa.

2000-luvun loppuun ja 2010-luvun alkuun mahtui putoaminen, putoamistaisteluita sekä valmentajarulettia. Vaikkakin uusioseura onnistuikin parhaimmillaan sijoittumaan kymmenen parhaan joukkoon, vanhasta huippujoukkueesta oli tullut hallitsematon sekasotku.

Vuosi ennen kohtalokasta kevättä 2015 Parmalla oli nähtävissä jopa valoa tunnelin päässä Roberto Donadonin johdettua joukkueen kuudenneksi ja takaisin europeleihin.

Talousongelmat murskasivat unelmat nopeasti. Eurooppa-liiga kaatui UEFA:n lisenssin menettämiseen. Seuraavalle kaudelle kummittelivat myös pistemenetykset. Lisäksi pelaajien palkkoja oli rästissä.

Tästä päästäänkin takaisin seuran 2000-luvun toiseen konkurssiin, jonka jo alussa mainitsin. Koska kukaan uusi sijoittaja ei tarjoutunut maksamaan 22,6 miljoonaa euroa veloista Serie B:ssä pysymiseen, seura häipyi jälleen uutta uudelleensyntymistä varten.

Viimeiset vuosikymmenet ovat todistaneet, että Parmalla on monta elämää. Unohduksiin tyhjiin pumpattu seura ei suostu vaipumaan.

Seuraako tuhkimotarinaa romanttinen kotiinpaluu?

Nyt kun paluu Serie A:han on lukuisien vaikeuksien jälkeen saavutettu, mikä voisi olla jatko-osa tälle tarinalle?

Vastausta on jo pari päivää viritelty. Vuonna 2001 Parman jättänyt maalivahti ”Gigi” Buffon ilmoitti kuin sattumalta torstaina pitkän Juventus-uransa päättyvän (lue lisää tästä).

40-vuotiaan Azzurri-ikonin päätös saattoi hyvinkin olla lähtölaukaus pitkään odotetulle kotiinpaluulle.

Alunperin torstain ison pressin odotettiin olevan ilmoitus Buffonin uskomattoman uran päättymisestä. Nyt tarina voi saada todellisen onnellisen lopun.

17 vuotta Juventuksessa Serie A:ta dominoinut ja maailman huipulla pysynyt oman aikansa legenda palaisi päättämään uransa nuoruusvuosiensa kasvattajaseuraan.

Se olisi koko kaupungin jalkapallolle unelmien täyttymys niin urheilullisesti kuin seuran brändin kannalta.

Seuran yleinen kiinnostus koko Euroopassa kasvaisi pilviin. Parma on nyt saavuttanut haluamansa ja palannut Serie A:han. Onko seura tullut pysyäkseen, sen aika näyttää.

Toivottavasti konkurssit ovat nyt historiaa.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni


EM-FUTIS: 5€ Ilmaisveto

1. Siirry Betsafelle tästä
2. Klikkaa ”Lunasta”
3. Saat ilmaisen 5€ vedon mihin tahansa EM-matsiin

Huom! Ilmaisveto on voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille