TOP 10: Tässä MM-kisojen parhaiten tienaavat valmentajat – isäntämaa Venäjä panostaa isolla kädellä

© Kuva: Getty Images

Saksalaislehti Bild on listannut tulevan kesän MM-kisojen maajoukkuevalmentajien vuosipalkat.

Parhaiten tienaavat käskyttäjät keventävät jalkapalloliittojensa lompakkoa lähes neljällä miljoonalla eurolla vuodessa. Joidenkin on tyytyminen vähempään.

Kisamaiden ”huonotuloisin” maajoukkuevalmentaja on Senegalin Aliou Cisse, joka tienaa vuodessa 198 000 euroa. Pohjoismaiden valmentajat eivät komeile listan kärkisijoilla, mutta heidänkin palkoillaan luulisi tulevan toimeen.

Ruotsin päävalmentaja Janne Andersson tienaa vuodessa 447 000 euroa, Islannin Heimir Hallgrímsson 697 000 euroa ja Tanskan Åge Hareide 925 000 euroa.

Voit katsoa listan kesän kisojen kymmenestä parhaiten tienaavasta valmentajasta alta.

10. Óscar Tabárez, Uruguay – 1,7 miljoonaa euroa

71-vuotias Tabárez kuuluu kisojen kokeneimpaan kaartiin. Omalla pelaajaurallaan puolustajana operoinut Tabárez on valmentanut jo yli 30 vuotta. Hänet muistetaan monista Etelä-Amerikan suurseuroista sekä Italiasta, jossa hän valmensi Cagliaria ja AC Milania. Uruguayn maajoukkueen valmentajana hän on toiminut jo vuodesta 2006 lähtien.

9. Jorge Sampaoli, Argentiina – 1,8 miljoonaa euroa

Tulisieluinen Sampaoli, 58, pääsi viime vuonna toteuttamaan unelmansa, kun hänet nimettiin kotimaansa miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Argentiina oli lähellä jäädä kisoista kokonaan ulos, mutta joukkue kampesi itsensä karsintojen viimeisellä kierroksella Etelä-Amerikan karsintalohkon kolmannelle sijalle. Sampaoli valmensi Chilen Copa Américan mestaruuteen vuonna 2015.

7. Carlos Queiroz, Iran – 1,9 miljoonaa euroa

Vaatimaton pelaajaura ei haitannut Queirozin, 65, nousua jalkapallovalmentajien eliittiin. Hän on valmentanut Portugalin kahdesti alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi ja valmentanut myös Portugalin miesten maajoukkuetta kahteen otteeseen. Queiroz on toiminut myös muun muassa Real Madridin päävalmentajana sekä Sir Alex Fergusonin apuvalmentajana Manchester Unitedissa. Irania hän on luotsannut vuodesta 2011 alkaen.

7. Gareth Southgate, Englanti – 1,9 miljoonaa euroa

47-vuotias Southgate hyppäsi toissa vuonna astetta isompiin ympyröihin, kun hän siirtyi alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta Kolmen leijonan päävalmentajaksi. Hän teki väliaikaispestinsä aikana vaikutuksen Englannin jalkapalloliittoon ja sai työn vakituisesti. Englanti selviytyi kisoihin häviämättä karsinnoissa peliäkään, mutta onko Southgate oikea valmentaja viemään Englannin maailmanmestaruuteen 52 vuoden tauon jälkeen?

6. Fernando Santos, Portugali – 2,2 miljoonaa euroa

Kolme vuosikymmentä valmentajana toiminut Santos, 67, johdatti Portugalin sensaatiomaisesti Euroopaan mestaruuteen kaksi vuotta sitten. Hän on pääasiassa valmentanut kotimaassaan Portugalissa sekä Kreikassa, jonka päävalmentajana hän toimi vuosina 2010-2014. Portugalia hän luotsaa nyt neljättä vuottaan.

5. Stanislav Cherchesov, Venäjä – 2,5 miljoonaa euroa

Cherchesov, 54, on kenties kärkikymmenikön yllättävin nimi, kun ottaa huomioon Venäjän viime vuosien heikohkon menestyksen arvoturnauksissa. Valtaosan pelaajaurastaan Moskovassa vaikuttanut Cherchesov nimitettiin Venäjän päävalmentajaksi vuonna 2016. Tuolloin hänelle asetettiin tavoitteeksi selviytyä tulevan kesän kotikisoissa vähintään semifinaaleihin. Cherchesovin sopimus päättyy MM-turnauksen jälkeen.

4. Julen Lopetegui, Espanja – 2,9 miljoonaa euroa

Pelaajaurallaan tolppien välissä maalivahtina viihtynyt Lopetegui, 51, on kavunnut Espanjan jalkapalloliitossa hiljalleen portaita ylöspäin. Hän aloitti valmentajan uransa alle 17-vuotiaiden maajoukkueesta ja on valmentanut yhtä ikäluokkaa lukuun ottamatta jokaisessa Espanjan miesten maajoukkueessa. La Rojan päävalmentajaksi hän siirtyi vuonna 2016 Portosta. Vuosina 2008-2012 Espanja juhli kahdesti Euroopan mestaruutta ja kerran MM-kisojen voittoa. Joko on aika palata ehdottomalle huipulle?

2. Tite, Brasilia – 3,6 miljoonaa euroa

Brasilia koki Luiz Felipe Scolarin alaisuudessa kovan nöyryytyksen kotikisoissaan vuonna 2014 kärsimällä semifinaalissa 1-7-tappion tulevalle maailmanmestarille Saksalle. Kisojen jälkeen Scolari irtisanoutui. Kaksi vuotta myöhemmin Brasilia jäi Copa América Centenariossa pudotuspelien ulkopuolelle, ja oli valmentaja Dungan aika siirtyä sivuun. Pelastajaksi saapui Tite, jonka Brasilian joukkue selvisi ensimmäisenä maana karsinnoista MM-kisoihin isäntäjoukkue Venäjän seuraksi.

2. Didier Deschamps, Ranska – 3,6 miljoonaa euroa

Entisellä huippupelaaja Deschampsilla, 49, on todennäköisesti viimeinen näytönpaikkansa Ranskan maajoukkuevalmentajana. Hän johdatti kaksi vuotta sitten Ranskan EM-kotikisojen finaaliin, jossa Portugali oli kuitenkin jatkoajan päätteeksi vahvempi lukemin 1-0. Deschamps on valmentanut Les Bleusia vuodesta 2012 lähtien. Joko on seuraavan vuoro yrittää?

1. Joachim Löw, Saksa – 3,8 miljoonaa euroa

Suurin mestarisuosikki, suurin palkkapussi? 58-vuotiaan Löwin näytöt maajoukkueessa ovat kiistattomat. Hän on saanut jatkaa Saksan käskyttäjänä jo 12 vuotta toimittuaan ensin joukkueen apuvalmentajana. Vuonna 2010 hän johdatti Saksan MM-kisoissa pronssille ja edellisessä MM-turnauksessa mestariksi. Viime vuoden MM-esiturnauksen, eli Confederations Cupin, Saksa hoiti nimiinsä maajoukkueen tulevaisuuden tukipilareilla, joita nähdään varmasti jo Venäjän kisoissa. Löwin on huhuttu siirtyvän takaisin seurajoukkuevalmennukseen, mutta olisiko hänestä vielä viimeiseen urotekoon Die Mannschaftin peräsimessä?

Voit katsoa listan kaikkien MM-kisojen valmentajien palkoista Bildin sivuilta.