Näkökulma: Lionel Messi on voimavara, jota Argentiina käyttää väärin – turhaan kansan sylkykuppi

© Kuva: Getty Images
Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Tällä puolen maapalloa on vaikea kuvitella, että Barcelonan Lionel Messi ei nauti kotimaassaan Argentiinassa samanlaista arvostusta kuin Euroopassa.

Vuodesta 2005 lähtien A-maajoukkueessa pelannut Messi, 30, on Argentiinan kaikkien aikojen maalintekijä 64 osumallaan. Hän on yltänyt tuohon lukemaan 125 ottelussa, eli maalia on ”lupa odottaa” joka toisessa ottelussa.

Messi kuului Newell’s Old Boysin maankuuluun vuoden 1987 ikäluokkaan, joka hallitsi Argentiinan juniorisarjoja mielin määrin. Tulevan viisinkertaisen Ballon d’Or -voittaja Messin kyvyt olivat jo tuolloin nähtävillä. Juniorivalmentajien mukaan ”Kirppu” viimeisteli Old Boysin juniorijoukkueille yli 500 maalia ennen kuin hän lähti Barcelonaan hormonihoitojen ja unelmiensa perään. Ujosta pojasta kuoriutui Kataloniassa supertähti, joka on voittanut seurajalkapallossa kaiken rikkoen matkalla lukuisia ennätyksiä.

Maradona

Euroopassa Messiä vertaillaan Real Madridin ja Portugalin Cristiano Ronaldoon. Argentiinassa vaa’an toisella puolella pönöttää yksi lajin historian kirkkaimmista tähdistä, Diego Maradona.

Maradona, 57, on ristiriitainen, mutta ennen kaikkea rakastettu hahmo Argentiinassa. Hän johdatti La Albicelesten maailmanmestaruuteen Meksikon kisoissa vuonna 1986.

Messi oli toistaa saman tempun neljä vuotta sitten Brasilian turnauksessa, jossa Argentiina ylsi aina loppuotteluun asti. Mariö Götzen jatkoajan osuma toi kuitenkin Saksalle loppuottelussa 1-0-voiton. Messin taakkaa ei helpota myöskään se, että hän on ollut häviämässä kolmea Copa Américan finaalia, vuonna 2007 Brasilialle ja edellisellä kahdella yrittämällä Chilelle.

Hänen ainoat saavutuksensa maajoukkuetasolla ovat alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus vuodelta 2005 ja olympiakulta vuodelta 2008.

Maradona oli maajoukkueen karismaattinen johtaja. Samaa ei voi sanoa Messistä, joka on kuitenkin toiminut Argentiinan joukkueen kapteenina jo lähes seitsemän vuoden ajan.

Kentällä Messi näyttää esimerkkiä kanssapelaajilleen loistavilla esityksillään. Hän on isoin yksittäinen syy siihen, miksi Argentiina ylipäätään selvisi Venäjän MM-kisoihin. Karsinnoissa isketty hattutemppu Ecuadoria vastaan sinetöi Argentiinan paikan kesän lopputurnaukseen.

Nykyään kroppansa tatuoinneilla peittävä Messi ei ole enää se sama sulkeutunut poika, joka saapui Barcelonaan, mutta hänessä on yhä rippeitä siitä. Televisiolähetykset eivät kerro kotona ottelua seuraaville, kuinka paljon Messi on äänessä ottelun aikana tai miten hän ohjeistaa joukkuekavereitaan. Hänestä ei kuitenkaan syystä tai toisesta välity sitä samaa karismaa, jota Maradona hohkasi. Onko hän oikeista syistä Argentiinan kapteeni?

Messi voi olla Argentiinan pelillinen johtaja, mutta argentiinalaisten silmissä hän ei ole Maradonan veroinen sankari ennen kuin hän kantaa MM-pokaalin lentokoneesta ulos.

Argentiinan ja Maradonan suhdetta on lujittanut myös hänen seurahistoriansa. Maradona vakuutti uskolliset kannattajansa ensin Argentiinan sarjoissa ja lähti vasta sitten rapakon taakse. Hän myös palasi lopettamaan pelaajauransa Argentiinaan.

Messi katosi argentiinalaisten silmistä jo 13-vuotiaana muuttaessaan Barcelonaan, jossa hän on viettänyt koko uransa. Messin uran päättyminen on vielä sumun peitossa. Jääkö hän Espanjaan, jossa hän nauttii joukkuekavereidensa ja kannattajien yltäkylläistä arvostusta ja rakkautta vai palaako hän Argentiinaan, jossa puolet kansasta näkee hänet pelaajana, joka on hävinnyt neljä finaalia.

Kun Messi vetäytyi maajoukkueen palveluksesta vuoden 2016 Copa América Centenarion jälkeen, argentiinalaiset anelivat häntä takaisin. Hän on ”kaikesta huolimatta” maajoukkueen isoin ja kenties ainut toivo voittaa maailmanmestaruus. Messi on väläytellyt maajoukkueessa lopettamista myös Venäjän kisojen alla. Hän vihjasi varsin suoraan, että jatko Albicelestessa on kiinni menestymisestä Venäjällä. Toisin sanoen vain MM-pokaali kelpaa.

On mielenkiintoista nähdä, miten argentiinalaiset reagoivat, jos Messi palaa turnauksesta tyhjin käsin.

Argentiinan ongelmat

Argentiina oli hyvin lähellä jäädä kokonaan ulos Venäjän kisoista. Paikka lopputurnauksessa varmistui vasta viimeisellä kierroksella rinnakkaisten otteluiden tulosten avustuksella.

Kisapaikkaa juhlittiin luonnollisesti asiaankuuluvin tavoin. Monen argentiinalaisen mielen sopukoihin hiipi silti varmasti ajatus siitä, että karsinnat eivät luvanneet kovin hyvää. Argentiina iski 18 karsintaottelussa vain 19 maalia, joista Messi teki seitsemän.

Argentiinan pelaajalistaa katsellessa onkin outoa ajatella, miten Messi on niin isossa vastuussa Argentiinan tulivoimasta. Maajoukkueessa häntä avittavat muun muassa Gonzalo Higuaín ja Sergio Agüero, jotka iskivät päättyneellä kaudella seurajoukkueissaan yhteensä 53 maalia.

Maajoukkueluotsi Jorge Sampaolilla oli varaa jättää 29 maalin Mauro Icardi ulos kisaryhmästä, joskin päätös on herättänyt runsaasti keskustelua.

MM-kisojen avausottelussa Argentiinan oli tyytyminen 1-1-tasapeliin sensaatiojoukkue Islantia vastaan. Messi oli Argentiinan pelin sielu hyvässä ja pahassa.

Kymppipaikalla pelannut taituri oli jatkuvasti pallossa etsien väyliä itselleen ja muille hyökkääjille. Argentiinan pelaaminen tuntui kuitenkin kärsivän Messin jatkuvasta osallistumisesta rakenteluun ja hyökkäyksien päättämiseen.

Ottelussa nähtiin useita tilanteita, joissa pallo pelattiin Messille negatiivisiin peliasentoihin ja ahtaisiin väleihin. On hän niistä ennenkin selvinnyt, mutta Argentiinan taitotason omaavalta joukkueelta ja sen kymmeneltä muulta pelaajalta odottaisi enemmän.

Erityisen huvittavia olivat tilanteet, joissa Messi kuskasi pallon laidalle joukkuekaverilleen ja sai sen heti takaisin. ”Ota sinä se mieluummin”, tuli ensimmäisenä mieleen.

Islanti oli varautunut kohtaamaan tähtisikermän, mutta sai vastaansa Messin ja kymmenen statistia.

En osaa avata Argentiinan pelin taktisia koukeroita enkä voi siten sanoa, onko Albicelesten pelaaminen rakennettu yksinomaan Messin ympärille, vaikka se äkkiseltään siltä vaikuttaakin. Jätetään sen perkaaminen ammattivalmentajille ja asiantuntijoille, jotka ovat opiskelleet lajin saloja huomattavasti pidempään. Oman puolimittaisen näkemykseni antaminen huippujoukkueen pelitavan nyansseista ja transitioista olisi mielestäni huonoa jalkapallokeskustelua.

Maajoukkuevalmentajan työ on armotonta. Tapahtumia on vuodessa vähän, ja valmistautumiseen käytettävä aika on huomattavasti lyhyempi kuin seurajoukkueissa. Kaunis peli on kannattajille laiha lohtu, jos tulosta ei tule.

Olen silti yllättynyt ja hieman pettynyt, jos Sampaoli ja Argentiina eivät ole keksineet illan Kroatia-otteluun jotain uutta. Messi on voimavara, jota käytetään tällä hetkellä väärin.

Ville Liimatta

Pian jatkuu Valioliiga!

Valioliigan ja Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Valioliigan ja Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS