Näkökulma: Onko tyylitajunsa menettänyt Sergio Ramos uhriutumisen uusi maailmanmestari?

© Kuva: Getty Images

Otetaanpa jo heti aluksi vähän jäitä hattuun ja kerrataan faktat. Sergio Ramos on yksi tämän aikakauden parhaista puolustajista ja suurimmista johtajista, pitipä siitä tai ei. Meriittilista on huima ja Ramos tuppaa olemaan parhaimmillaan niissä kaikkein kovimmissa otteluissa. Mahtava pelimies, epäilemättä.

Sergio Ramos on kuitenkin pelaaja, joka jakaa mielipiteet tällä hetkellä enemmän kuin kenties yksikään toinen aktiivijalkapalloilija. Omat rakastavat ja muut vihaavat – siinä kohtalaisen selkeä jakolinja.

Rotaksikin Ramosia usein suomen kielellä haukutaan, mutta ei miestä tunnu oma maine huolettavan. Niin tietoisen tyylitajuttomasti puolustaja valeli bensaa kriitikoidensa liekkiin.

Soppa kiehunut Mestarien liigan finaalista lähtien

Ei Ramosin likaisen pelaajan leima mikään uusi keksintö ole, vaan Real-kippari pelaa jatkuvasti sääntöjen rajamailla eikä kaihda likaisiakaan temppuja, jos niistä vain on voitto palkintona. Mohamed Salah’n loukkaantumiseen Mestarien liigan loppuottelussa johtanut sitkeä käsipuolessa roikkuminen vain toi asialle aivan uudet mittasuhteet.

Jopa sadattuhannet ihmiset allekirjoittivat nettiadressin, jossa vaadittiin (turhaan) Ramosille rangaistusta Salah’n telomisesta. Vihaiset yhteydenotot saivat myös Ramosin perheineen vaihtamaan puhelinnumeroitaan.

Ramosin ryöpytys sai kuitenkin vielä lisäbuustia, kun selvisi, että kyseisessä loppuottelussa kahteen otteeseen kohtalokkaasti mokaillut Loris Karius sai aivotärähdyksen Ramosin kyynärpäästä tulleen iskun seurauksena (lue lisää).

Törkeämpiäkin temppuja on toki futiskentillä nähty, viikottain. Nyt vain toilailut sattuivat yhdessä koko jalkapallovuoden kohokohdista. Ramosin ja Salah’n kaksinkamppailusta ja teon tahallisuudesta on väännetty peistä pitkään, ja molemmat osapuolet ovat varmasti osin oikeassa. Selvää on vain se, että Ramos oli osallisena kahdessa pelin kulkuun merkittävästi vaikuttaneessa tilanteessa.

Jälkipyykkiä Ramos ei puolestaan joko osannut tai edes halunnut pestä.

Tuoreessa haastattelussa täydellinen ylilyönti

Real-kipparilta kysyttiin Mediadetin haastattelussa mielipiteitä tuoreista käänteistä, ja miehen vastaus oli röyhkeä, tahditon ja jopa ylimielinen.

– Hitto kun Salahista onkin jaksettu jauhaa. En halunnut puhua siitä, koska kaikki vain paisuu.

– Kun katsoin tilanteen tarkasti, hän tarttui ensiksi käsivarteeni ja loukkasi kättään, joka ei edes jäänyt alleni. Sitten sanotaan, että tein hänelle judoliikkeen.

– Sen jälkeen maalivahti sanoo, että hän sai aivotärähdyksen törmättyään kanssani. Enää puuttuu vain, että (Liverpoolin hyökkääjä) Firmino sanoo saaneensa flunssan, koska hänen päälleen putosi hikipisarani, Ramos heittää.

– Olen viestitellyt Salah’n kanssa ja hän voi melko hyvin. Puudutettuna hän olisi ehkä voinut pelata toisen puoliajan, sillä minäkin olen joskus tehnyt niin. Ei se niin paha juttu ollut, mutta aina kun Ramos on osallisena, jutut tuppaavat kasvamaan. Kun pelaa Madridissa ja voittaa niin paljon vuosien ajan, sinua aletaan arvioida toisin.

Puppua, Sergio Ramos. Toni Kroosia ei haukuta likaiseksi pelaajaksi. Luka Modricia ei haukuta likaiseksi pelaajaksi. Karim Benzemaa saatetaan välillä haukkuakin joksikin, mutta häntäkään ei haukuta likaiseksi pelaajaksi.

Kyse on ennen kaikkea asenteesta. Tätäkään juttua ei kirjoiteta noiden koiruuksien, vaan nimenomaan Ramosin kommenttien takia. Real Madrid -toppari ei selvästikään koe mitään tarvetta irtopisteiden keräilyyn, mutta sillä on sitten hintansa. Se miehen on pakko hyväksyä.

Annettaisiinko lääkärienkin tehdä työnsä?

Ramos on itse rakentanut oman maineensa, eikä se suinkaan syntynyt kahden Liverpool-ottelussa sattuneen kyseenalaisen törmäilyn seurauksena. Tuoreilla lausunnoillaan Ramos tekee hallaa paitsi omalle maineelle niin koko lajin maineelle, ja vähättelee samalla lääkäreitä ja jalkapalloyleisöä.

Sergio Ramosin tehtävä ei todellakaan ole arvioida sitä, olisiko Salah voinut pelata ottelun loppuun. Jos vamma olisi toisella puoliajalla pahentunut, olisi MM-kisoihin osallistuminen voinut vaarantua entisestään – eikä Egyptin läsnäolo niissä kekkereissä kisoista toiseen ole todellakaan varmaa, tai edes todennäköistä.

Se, että Ramos vähättelee Kariusin päävammaa typerillä ylimielisillä sanavalinnoillaan, menee vielä pidemmälle. Vasta aivan viime vuosina jalkapalloilussa on alettu kiinnittää kunnolla huomiota pelaajien päävammoihin, eikä niitä ole todellakaan syytä painaa villaisella. Vakavat päävammat ovat pilanneet monien entisten pelaajien uranjälkeisen elämän ja lyhentäneet myös monien elinikää.

Loris Karius muistaa Mestarien liigan loppuottelun takuulla paljon pidempään kuin haluaisi. Kuva: Getty Images

Neutraalisti arvioituna parasta, mitä Karius olisi voinut tehdä, olisi kenties ollut pyytää vaihtoa kesken pelin, mutta kunnianhimo uran suurimmassa pelissä on epäilemättä tällaiselle pyynnölle iso este. Samalla Liverpool olisi joutunut tekemään jo toisen vaihdon loukkaantumisen takia.

Neutraalisti arvioituna pahinta, mitä Ramos puolestaan saattoi tehdä, oli heittää kaikki lekkeriksi ja naureskella vastapelaajien loukkaantumisille.

Kun Ramosilta kysyttiin mielipidettä kohtalokkaisiin loukkaantumisiin, olisi hän voinut vastata myös jotain kovassa pelissä sattuvista vahingoista, pahoitella Liverpoolin huonoa tuuria ja toivottaa pelaajille pikaista paranemista. Sen sijaan Ramos valitsi uhriutumisen tien.

No, tulos on ja pysyy, eikä Mestarien liigan loppuottelua tulla uusimaan. Ramos on nyt nelinkertainen UCL-voittaja, Salah tekee parhaansa ehtiäkseen kisakuntoon Venäjän MM-turnaukseen ja Karius kokoaa parhaansa mukaan itseään kesän ajan.

Sitä, jos Sergio Ramos onkin Venäjän MM-turnauksessa kaikista suurin yleisön inhokki ja saa kuunnella vihellyskonserttia jokaisessa Espanjan ottelussa, miehen ei kannata lainkaan ihmetellä. Toisin kuin Ramos itse väittää, hän ei ole maineensa vanki. Sillä pikemminkin Ramos on tuon maineen vartija.

Heikki Kuparinen