Pikkuhuuhkajien päävalmentaja toivoo FC Inter -lupaukselle pian uusia haasteita: ”Liian monetta vuotta samalla tasolla”

© Kuva: Juha Tamminen

Vaikean alkukauden läpikäyneen FC Interin päävalmentaja Fabrizio Piccareta erosi yllättäen tehtävistään kaksi päivää sitten sunnuntaina. Inter nimitti uudeksi päävalmentajaksi loppukauden ajaksi John Allenin, joka toimi Piccaretan apuvalmentajana. Avukseen Allen saa Kari Virtasen.

Suomen U19- ja U21-maajoukkueiden päävalmentajana työskentelevä Juha Malinen tietää, minkälaista on hypätä kesken kauden Veikkausliiga-joukkueen puikkoihin. 59-vuotias valmentajalegenda palkattiin kesken kauden FC Hakaan kaudella 2012 ja FC Lahden vetovastuun hän otti samalla tavalla vuotta myöhemmin.

– Kaikki riippuu paljon joukkueen henkisestä tilasta. Pelaajien valitseminen ei ole enää mahdollista. Pelaajilla voi olla sellainen ”Tee meille jotakin” -asenne tai sitten he ovat ihan ”ymmärkäisinä” vallitsevasta tilanteesta.

– Yleensä valmentajanvaihdos on pysäytys pelaajille, Malinen pohtii.

Malinen ei kuulu Interin sisäpiiriin, mutta osaa yleisellä tasolla arvioida, onko seurajohto mahdollisesti keskustellut joukkueen johtavien pelaajien kanssa uuden päävalmentajan nimittämisestä.

– Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin kyllä. Valmentajan lähtö tuli kuitenkin yllättäen, joten hirveän montaa palaveria siinä ei ole ehditty pitää, Malinen toteaa.

– Valinnan taustalla on todennäköisesti hyvät näytöt, pelaajien tuki ja seurajohdon tuki.

Inter ei ole viime kausina menestynyt kovin hyvin Veikkausliigassa, mutta tänään sillä on mahdollisuus aloittaa uusi nousu, kun PS Kemi saapuu Turkuun vierailulle.

– Interiltä on puuttunut rohkeus, intohimo ja yhtenäisyys. Tänään se on kuitenkin varmasti erittäin vaikeasti voitettava joukkue.

Malinen on noteerannut kemiläisten piristymisen vaikean alkukauden jälkeen ja odottaa näkevänsä taistelutahtoisen joukkueen. Kemi tulee otteluun kuitenkin pitkän bussimatkan jälkeen, joka antaa hieman tasoitusta.

Malinen valmensi edelliset neljä kautta Rovaniemen Palloseuraa, joten hän tietää tarkalleen, miltä matkustaminen kauden aikana tuntuu.

– Pitkässä mittakaavassa se vaikuttaa. On se ihan erilaista, kun vieraspelireissuun kuluu se 2,5 vuorokautta. Voisi laskea, että se vie joukkueelta yhden harjoituspäivän viikossa, kokenut valmentaja aprikoi.

Interin ja Kemin välisessä ottelussa kentällä kirmaa Maliselle Pikkuhuuhkajista tuttuja pelaajia. Yksi heistä on Benjamin Källman, jolta moni odottaa Veikkausliigassa paljon. Hyökkääjän maalimäärä liigassa on kuitenkin monien pettymykseksi vain kolme.

Viime viikolla Källman osui kahdesti Färsaarien verkkoon Malisen alaisuudessa alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelussa.

– Minun mielestäni hän on huippu-urheilija ja suuri lahjakkuus. Suomessa alkaa tippua esiin näitä poikia, jotka osaavat pistää palloa maaliin. Hänen lisäksi Rasmus Karjalainen ja Marcus Forss ovat tällaisia pelaajia. Enää pinnalle ei nouse pelkästään toppareita ja maalivahteja, josta pitää antaa krediittiä maamme nuorisovalmennukselle.

Malisen mielestä Källmanin olisi pikkuhiljaa aika jättää Turun pölyt taakseen.

– Hän on loistotyyppi, mutta pelaa mielestäni liian monetta vuotta samalla tasolla. Nuoren pelaajan pitää ottaa seuraava askel tasaisesti 1-3 kauden välein. Muuten siinä helposti ikään kuin taantuu, kun ajattelee, että ”kehitynkö minä ja miksen ole tehnyt sitä loikkaa.” Tekemiseen tulee tuollaisia lieveilmiöitä.

Kokenut valmentaja korostaa sitä, että seurojen pitää tunnistaa realistiset mahdollisuudet
siirtomarkkinoilla, eikä jäädä odottelemaan turhaan markkina-arvon nousemista. Hän kuvainnollistaa Källmanin tilanteen omaperäisellä ja rahtusen kesäisellä jäätelövertauksella.

– Markkinat eivät valehtele. Ne eivät muutu odottelemalla. Ajattele jäätelötötteröä, jossa on kaksi parhaan makuista palloa. Ne ovat ihanan kiinteitä. Sellainen käy kaupaksi. Mutta jos mietit liian kauan, se alkaa sulamaan, eikä se enää ole niin houkutteleva.

– Källmanin pallo ei ole vielä sulamispisteessä, mutta maku on vaihtunut vaniljasta mansikaksi, Malinen runoilee.

Jesse Happonen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!