Valmentajalegenda Antti Muurinen ihmettelee FC Interin alakuloa: ”Jotain on todella pahasti pielessä”

© Kuva: Juha Tamminen

Seitsemän Suomen mestaruutta valmentajana voittanut Antti Muurinen seuraa intohimoisesti Veikkausliigaa. Kolmosen FC Kontun valmennusryhmään kuuluva valmentajalegenda on ihmeissään siitä, mitä FC Interille on tapahtunut. Seuralle, jonka pitäisi resurssiensa puolesta taistella kausi toisensa jälkeen lähes mitalisijoista.

– Jotain on ihan todella pahasti pielessä. Heillä on SJK-ilmiö, Muurinen toteaa.

Seuran sisällä on turbulenssia ja valmentajat ovat vaihtuneet tiuhaa tahtia. Siltikään pelillinen ilme ei ole muuttunut, vaikka valta penkin päässä on vaihtunut.

Pitkäaikaisen hollantilaisluotsi Job Dragtsman jälkeen onneaan ovat käyneet kokeilemassa kahden vuoden sisällä: Jami Wallenius, Shefki Kuqi, Fabrizio Piccareta ja nyt John Allen, jonka sopimus kattaa loppukauden.

– Se on tuhannen taalan kysymys, mikä siellä riepoo. Jos se on haluttomuutta, niin sitten pitää tehdä muutoksia. On kyse sitten jalkapallosta, työpaikasta tai avioliitosta, sitä nälkää ja kiihkoa pitää olla.

– Ensin pitää tajuta ja myöntää se, että juttu on suossa. Ei se aina ole valmentajan vika. Jalkapallossa on tehty se liian helpoksi, että aina vaihdetaan vain valmentajaa, jos pelaajia ei kiinnosta.

Inter voitti keväällä Suomen Cupin, jonka olisi luullut buustaavan joukkuetta eteenpäin. Näin ei kuitenkaan käynyt, joten täyttyikö Inter miehistön vatsat jo siitä, että europelipaikka saavutettiin ensi kaudelle?

– Pelaajilla on bonukset sun muut, joten se olisi heidän etunsa, että joukkue pärjää.

Muurinen on ihmeissään, kuinka moni Inter-pelaaja on pelannut kaukana tasostaan. Yksi räikein esimerkki on entinen tehopelaaja Mika Ojala.

– Ihan käsittämätöntä, miten hänen pelinsä ei kulje.

– On kumma, että Obilor (Friday Faith) on HJK:ssa ihan päällikkö, mutta Interissä hän ei ollut niin valovoimainen. Parhaiten tätä juttua kuvaa Mansally (Abdoulie), joka oli viime kaudella yksin koko Kemin joukkue. Aivan Top3 -pelaaja pelipaikallaan liigassa, joka on vaipunut Interissä ihan syövereihin, Muurinen toteaa.

Myös keskikentän keskustan Ivan Sesar saa raippaa.

– Talvella katsoin heidän EIF-ottelunsa Cupissa, joka päättyi murskavoittoon. Kiinnitin huomiota Interin numero kahdeksaan (Ivan Sesariin), joka liikutti palloa nopeasti ja teki nopeita ratkaisuja. Nykyään hän riistää hitaasti, hän liikkuu hitaasti ja syöttää palloa hitaasti. En ymmärrä, mikä hänellekin tuli. Tämä sama ilmiö on jatkunut pelaajilla jo monta vuotta.

Muurisen mukaan pelaajien ei pidä tiedostaa sitä, että vaihtopenkki kutsuu, mikäli peli ei kulje.

– Ei se kiristämällä mene. Jos saatat pelaajan epävarmaksi, hän ei onnistu. Valmentajan tehtävä on saada pelaajan olo itsevarmaksi. Peli on välillä paljon enemmän kiinni pääkopasta kuin jostain puolustusharjoitteesta.

Keinot pääkopan lukkojen aukeamiseen eivät välttämättä ole yksinkertaiset tänä päivänä.

– Ennen vanhaan järkättiin saunailta, jolla pelaajat sai paremmalle tuulelle kahdeksi päivää.

– Laiskat pelaajat pitää laittaa veke. Eikös se niin ole, että vierivä kivi ei sammaloidu. Muutosta pitää tapahtua, ettei pelaaja mukavoidu.

Muurinen ihailee puitteita, jotka seuran omistaja Stefan Håkans on luonut.

– Olen katsellut usein heidän kokoonpanoaan, ja välillä mietin millaisen kokoonpanon heistä saisi. Heidän viime vuoden materiaali oli mieletön. Henkipuolen asiat eivät vain toimi. Olen nähnyt sen meiningin Veritaksella. Pelaajat ovat puvut päällä, heillä on aamiaiset, lounaat ja hyvät palkat. Kaikki on siellä liian hyvin, jotta peli voi näyttää tuollaiselta. Ehkä seurasta puuttuu se henkilö nykyään, joka lyö sen nyrkin pöytään.

– Nyt esimerkiksi Kemi taistelee, anteeksi vaan, aivan toisentasoisilla pelaajilla kuin Inter, mutta he saavat silti sen hurmoksen aina päälle. Interin pitää saada se ilme takaisin. Kaikki on kyse nyt juuri siitä ilmeestä, eikä mistään pelijärjestelmistä. Pelaajien pitää olla kuin vasta rakastuneita, jotka pääsevät ensi kertaa laitumelle.

Interin ensimmäinen mahdollisuus uudelle hurmokselle on lauantaina, kun joukkue matkaa Tampereelle viime aikoina hyvin pelanneen Ilveksen vieraaksi.

Wissin Jallulle (Jarkko) on pakko nostaa hattureuhkaa korkealle. Ilveksen peli on kulkenut hyvien tähtien alla, vaikka viime kauden jälkeen joukkue kupattiin, kun tuli kovia menetyksiä. Joukkue on nuori ja heillä on sitä raikkautta, jota Interiltä puuttuu. Joukkue on pelannut odotettua paremmin.
– Molemmat haluavat hallita ottelussa palloa, kun pelataan Tampereella. Jallu saa joukkoihinsa hyvän asenteen, mutta syttyykö Inter? Heiltä puuttuu se jokin hullun raivo ja itseluottamus.

Jesse Happonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.