165 Veikkausliiga-ottelua Turun Palloseuran paidassa torjunut Jukka Lehtovaara lopetti uransa vajaat kaksi kautta sitten ja hyppäsi työelämän haasteisiin mukaan. Maalivahdinhanskoja turkulainen ei ole juuri tuon jälkeen sujauttanut käteensä, mutta on seurannut aktiivisesti Veikkausliigaa Veritas Stadionin lehtereiltä.

TPS:n pelit ovat muistuttaneet Lehtovaaran mukaan vuotta 2014, jolloin seura putosi Ykköseen. Tuolloin maalivahdin ja seuran tiet erosivat, ja turkulainen siirtyi uransa kahdeksi viimeiseksi kaudeksi FC Interiin.

– Eivät ne (TPS:n) pelit kauheaa ilotulista ole tarjonnut. Ei ole mennyt oikein mistään sisään, kommentoi Lehtovaara SuomiFutikselle.

– Karusti sanottuna: laatua puuttuu. Maalipaikkojen hyödyntäminen on ollut todella huonoa ja vastustajille on annettu ilmaisia maaleja. Erikoistilanteiden puolustaminen on ollut ihan hirveää.

TPS:n maalilla torjuu toista kautta putkeen kanadalainen Jonathan Viscosi.

– Hän täytti paikkansa hyvin viime kaudella Ykkösessä. Tällä kaudella hänen taakse on mennyt muutamia sellaisia maaleja, joihin hän ei voi olla kovin tyytyväinen.

– TPS:n tilanteessa niitä pelejä tulee, joissa pitää ottaa voittavia koppeja. Veskan pitää pystyä kääntämään niitä pelejä. Nyt hän ei ole pystynyt siihen kertaakaan.

Lehtovaara antaa kollegalleen kritiikin lisäksi myös kehuja.

– Hän on hyvä hakemaan keskityspalloja ja pelaa tosi rohkeasti jalalla. Välillä sen takia tulee jopa liian tiukat paikat, mutta se voi johtua ihan valmennuksen ohjeista.

Lehtovaaran mukaan TPS:lla on maalivahtitilanteessa kuitenkin etu sen pahimpiin kilpakumppaneihin verrattaessa.

– Maarianhaminan (Marc) Nordqvist ja (Anton) Lepola ovat kovin kokemattomia. Kemillä on myös tilanne nyt hieman auki, kun Oskari Forsman lähti (FC Lahteen).

Alle 19-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen valitsi perjantaina joukkueen ensi viikolla alkaviin EM-kotikisoihin. Kalkkiviivoilla miehistöstä putosi nuori Onni Valakari, joka kuuluu TPS:n profiilipelaajiin.

– Niin ei Suomella hirveän huono jengi taida olla, jos hän ei pelillisistä syistä mahtunut mukaan. En tiedä kuitenkaan taustoja, joten en halua liian kärkevästi kommentoida asiaa, Lehtovaara sanoi.

– Hänessä on kuitenkin valtava potentiaali ja suomalaiseksi pelaajaksi häneltä löytyy sopivaa juonikkuutta ja röyhkeyttä.

TPS suuntaa lauantaina sarjakärki Helsingin Jalkapalloklubin vieraaksi Telia 5G Areenalle. Helsinkiläiset pelaavat parhaillaan myös Mestarien liigan karsintapelejä.

– Nyt on varmasti ihan hyvä paikka kohdata heidät. TPS:lla on pahin paine helpottanut parin hyvän tuloksen myötä. Kukaan ei odota heiltä Helsingissä mitään, joten nyt voisi olla sen vierasvoiton paikka. Yllätystuloksia pitää ottaa, jos haluaa olla lokakuussa kuivilla.

– Se mantra turhauttaa, että sanotaan ”ollaan pelattu hyvin, mutta ei ole tullut vain tulosta”. Tämä on kuitenkin tulosurheilua, joten pitäisikö siinä kohtaa muuttaa jotain? Kannattaisiko tehostaa sitä, että haetaan puhtaammin sitä tulosta? Lehtovaara kysyy.

Lehtovaaran mukaan taistelu sarjan häntäpäässä on nyt TPS:n kahden tuoreen voiton myötä täysin auki.

– Tilanne on uusi. Henkinen paine purkautui ja joukkue tietää nyt, että se pystyy tekemään maaleja. Kemi voi olla muutosten myötä vähän sekaisin. Maarianhamina oli täällä Turussa sanalla sanoen sysipaska. Heidän pelinsä oli ihan sekaisin ja TPS otti tuolloin ansaitun voiton ja pystyi vielä johtoasemassakin hallitsemaan palloa.

HJK – TPS lauantaina 14.7 Telia 5G Areenalla kello 19:00. Voit seurata ottelua suorana Ruudusta.