Näkökulma: Kiinnostaako 1 500 euron ystävänpäiväkortti? PS Kemin kampanja ei ole tästä maailmasta

© Kuva: Juha Tamminen
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus AC Oulun nollapelillä!

PS Kemin ei enää tarvitse Veikkausliiga-paikkansa puolesta jännittää, sillä sarjasta putoaminen varmistui jo neljä kierrosta ennen maalia. Seuraavaksi kutsuu Ykkönen – toivottavasti.

Tehdään ihan ensimmäisenä selväksi, että en toivo pahaa yhdellekään suomalaiselle jalkapalloseuralle. Konkursseja kotimainen futis on nähnyt vuosien saatossa ihan tarpeeksi. Internetissä on helppo naureskella anonyymisti vaikeuksissa oleville seuroille, mutta tosiasiassa seurojen häviäminen jalkapallokartalta ei palvele ketään.

Veikkausliigassa Kemi ei siis ensi kaudella pelaa, mutta nyt joukkuetta tekohengitetään, ja jännityksellä odotetaan, jatkuvatko pelit Ykkösessä, Kakkosessa tai edes Kolmosessa. Tahtoa seuran taustoissa epäilemättä on, mutta löytyykö keinoja ja osaamista?

Hyvä joukkorahoituskampanja vaatii uskollisen joukon, toimivan idean ja houkuttelevan vastineen – Kemillä ei näistä mitään

Meri-Lappiinkin on kantautunut tieto muodikkaista joukkorahoituskampanjoista. Kun syyskuu vaihtui lokakuuksi, PS Kemi nimittäin tiedotti aloittaneensa joukkorahoituskampanjan, jolla pyritään haalimaan kokoon 100 000 euroa lokakuun loppuun mennessä.

– Meillä on paljon tukijoita ja kannattajia, mutta lisää tarvitaan. Tahtotila on kova, mutta taloudelliset haasteet ovat sellaiset, että nyt tarvitaan lisää kuorman kantajia, jotta veitsen terältä päästään pois, PS Kemin toiminnanjohtaja Jarkko Ruhanen motivoi tiedotteessa.

Jep jep, vanha hyvä konsti huutaa kannattajia apuun hädän hetkellä ”kuormaa kantamaan”. Miksikäs ei? Onhan joukkorahoituksella saatu Suomessa aikaiseksi jo monenlaista muutakin hyvää.

Ongelmana vain oli, että PS Kemillä ei ollut tarjota mitään, mitä menestyksekäs joukkorahoituskampanja tarvitsee. Ei ole tavoitteeseen sitoutunutta, innostunutta joukkoa. Ei kantavaa liikeideaa eikä houkuttelevaa vastinetta. Vai onko lukijoiden joukossa joku, jonka mielestä 1 500 euron ystävänpäiväkortti ja pullakahvit kuulostaa hyvältä idealta?

Reilussa viikossa 2 000 euroa koossa

Kuten arvata saatoi, kovin lennokkaasti kampanja ei ole käyntiin lähtenyt. Tiistaina, yhdeksän päivää kampanjan avaamisen jälkeen PS Kemi oli saanut summasta kasaan ”hiukan reilut 2 000 euroa”. Kolmessa viikossa pitäisi siis haalia kokoon puuttuvat 98 prosentissa tavoitteesta. Ehkei kannata henkeä pidätellä odotellessa.

Pienen talousalueen PS Kemin sinnittelylle Veikkausliigassa voidaan nostaa myös hattua. Joukkuetta veikattiin ennen jokaisen kauden alkua suurimmaksi putoajaehdokkaaksi, mutta aiemmilla kahdella kaudella sarjapaikka säilyi suoraan ilman karsintoja. Käväisipä Kemi välillä jopa liigakärjessä.

Myös pelaajatarkkailu sai ansaittuja kehuja. Kemi löysi Filip Valencicin kaltaisia helmiä, joiden jälleenmyynnistä se sai kassaansa mukavasti katetta.

Tälläkin kaudella Kemiä pidettiin suurimpana putoajasuosikkina, ja nyt noutaja lopulta tulikin. Kun tein sivustollemme PS Kemin kaudenalusennakkoa, jututin puhelimitse hyvää työtä Kemissä tehnyttä valmentaja Jari Åhmania. ”Ootsi” kehui Kemin tämän kauden joukkuetta ”taitavammaksi kuin kertaakaan hänen aiemmilla kausillaan”, ja muistutti, että Kemiä veikattiin jo Ykkösessä putoajaksi (lue kausiennakkomme täältä).

Kauden alla PS Kemin tekeminen vaikutti Åhmanin optimismin lisäksi muutenkin hyvältä. Vielä keväällä kemiläinen futisyleisö oli sankoin joukoin omiensa tukena, sillä Kemin kausarihaaste tuotti yli 3 000 myytyä kausikorttia. Myös Sonata Arctican tähdittämä ”Midnight Special” oli niin sanottua hyvää pöhinää (lue lisää täältä.)

Sesongin edetessä kannattajien kiinnostus kuitenkin lopahti – ja näyttää nyt olevan kuolemassa kokonaan. Mikä sitten meni vikaan?

Ensinnäkin Jari Åhmanilta vietiin työkalut, eli valmentaja oli heikentyneine kokoonpanoineen – tämä on toimittajan, ei Åhmanin näkemys – tekemättömässä paikassa. Edelliskauden avainpelaajista seuran jättivät läpimurtopelaaja Rasmus KarjalainenAubrey DavidMatias Ojala ja Abdoulie Mansally, ja tilalle tuli pääasiassa kysymysmerkkejä.

Kesällä sirkus päästettiin valloilleen

Eväät oli syöty. Ensin seurassa vaihtui toimitusjohtaja, ja kun kesäkuun loppuun mennessä voittoja oli karttunut vain neljä, osoitettiin ovea valmentaja Åhmanille (uutinen). Rivien välistä oli luettavissa molemminpuolinen kyllästyminen – Åhman sai tarpeekseen PS Kemistä ja PS Kemi Åhmanista.

Kun vauhtiin oli päästy, ei rulettia pysäyttänyt enää mikään. Seura luopui avainpelaajistaan yksi kerrallaan (ensin Kosta Manev, sitten Keaton IsakssonJulian Guevara ja Oskari Forsman), eikä tilalle tullut kuin tusinaa. Tulokkaista yksikään ei ole vahvistanut joukkuetta merkittävästi.

Nimekkäistä ja hyväpalkkaisista pelaajista luopumalla – muistaen vielä edelliskauden tapaus Valencicin sekä Seinäjoelle siirtyneen Billy Ionsin – olisi luullut talouden pysyneen jossain määrin kurissa. Toki puolentusinaa kesken kauden tullut hankintaa on muodostanut menoerän sekin, ja useiden valmentajien sopimusten purusta on arvatenkin syntynyt kuluja.

Åhmanin työtä jatkamaan palkattiin skottikaksikko David Hannah ja Jordan Tait (lue uutinen). Loppukaudesta apuriksi, ja lopulta myös vastuuluotsiksi naarattiin Steven Polack. Kuvaavaa kauden kaaokselle on, että Åhmanin lähdetttyä Kemi on voittanut vain yhden ainoan ottelun. Nyt alla on kuuden pelin tappioputki. Koko paketti suli syyskaudella kuin lumilinna.

Kuinka kalliiksi David Hannah tuli PS Kemille?

Seurauskollisuus on jalkapallon maailmassa kauneimpia asioita päällä maan, mutta kuinka paljon uskollisuutta kannattajilta voidaan vaatia, jos näille ei anneta mitään takaisin? Tällä kaudella ei ole saatu tuloksia, ei saatu säilytettyä pääsarjapaikkaa eikä Ykkösenkään paikasta ole mitään takeita. Sen sijaan saatiin kaaosta ja vahingoniloista naureskelua pitkin internettiä.

Nyt etsitään kemiläisiä enkeleitä, joiden pitäisi ostaa sadallatuhannella eurolla ystävänpäiväkortteja. Jos olisin itse kemiläinen, kysyisin nopeasti, miksi rääväsuinen ja kokematon Hannah palkattiin suoralla kolmen vuoden sopimuksella, ja kuinka paljon hänen päävalmentaja- ja urheilutoimenjohtajasopimuksensa ulosostosta syntyy kuluja? Meneekö summaan koko nyt kalastettava satatonnia?

En tunne PS Kemin talouslukuja, mutta koko soppa haisee melko huonolta johtamiselta. Vanha suomalainen futisvitsaus vauhtisokeus taisi jälleen yllättää. Jälkiviisaus on maailman helpoin laji, mutta ehkä sittenkin olisi ollut viisasta kiiruhtaa hitaasti, ja hoitaa kausi loppuun vaikkapa Meri-Lapin omilla kasvateilla?

Maito on jo kaatunut, mutta en ihmettele, miksi kemiläiset eivät suoranaisesti jonota vuoroaan päästäkseen maksamaan seuran tämänkautisia sekoiluja. Minkäänlaisia takeita paremmasta huomisesta kun ei ole annettu.

Perjantaina kello 17 PS Kemi pyrkii antamaan vastauksia kannattajilleen suorassa Facebook Live -lähetyksessään. Ehkä illalla ollaan jo vähän viisaampia? Tai sitten taas kerran puulla päähän lyötyjä.

Heikki Kuparinen

» Katso Veikkausliigan kaikki ottelut suorana Ruudusta!

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus AC Oulun nollapelillä!