Veikkausliiga saatiin kunnialla maaliin viime lauantaina, vaikkakin karsintaottelut pelataan vielä tällä viikolla. HJK kruunattiin mestariksi, kun taas PS Kemi suuntaa ensi kaudeksi Ykköseen. TPS ja KPV karsivat paikasta liigaan ensi kaudeksi.

Listasimme kauden pahimpia pettymyksiä. Mukaan mahtuu niin kokonaisia joukkueita kuin yksittäisiä pelaajiakin.

Moshtagh Yaghoubi ja kausi roskakoriin

Ennen kautta 2018 moni odotti, että HJK:n keskikenttäpelaaja Moshtagh Yaghoubi tulee dominoimaan Veikkausliigaa. ”Mosan” lopullinen saldo on kylmää luettavaa: 22 ottelua, kaksi maalia, yksi maalisyöttö, 10 keltaista korttia, joiden lisäksi Yaghoubin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä muutama ottelu ennen kauden päättymistä.

Se ei varmasti ollut päävalmentaja Mika Lehkosuon tai Yaghoubin tavoite. Yaghoubi on parhaimmillaan todella laadukas pelaaja Veikkausliigaan. Lisäksi Yaghoubi on väläytellyt taitojaan myös Huuhkajien mukana, mutta viime kaudesta jäi todella huono maku.

Mosan kausi oli pannukakku. Kuva: Juha Tamminen.

Yaghoubi reposteli otsikoissa täysin vääristä syistä. Elokuussa liikkui huhuja, joiden mukaan Yaghoubi olisi kieltäytynyt pelaamasta PS Kemiä vastaan. Myöhemmin HJK oikaisi väitteet. Syksyllä Yaghoubi kävi pelaamassa futsalia Someron Voimassa. Uutinen vaikutti tulleen päävalmentaja Lehkosuolle yllätyksenä eikä hän kommentoinut aihetta mitenkään. Muutaman päivän päästä HJK ja Yaghoubi olivat purkaneet sopimuksensa.

Eikä Yaghoubin otteet kentälläkään olleet sitä, mitä mieheltä voidaan odottaa. 23-vuotiaan keskikenttäpelaajan tulevaisuus vaikuttaa olevan ulkomailla. Toivoa sopii, että seuraava kausi sujuu Yaghoubilta täysin erilaisissa merkeissä.

SJK ja mestaruuspuheet

Seinäjoella lähdettiin kuluneeseen kauteen kovin tavoittein. Tommi Kautosen johtama nimekäs ryhmä asetti tavoitteeksi – ainakin toimistolla ja mainospuheissa – mestaruuden. Lopulta SJK sijoittui sarjassa yhdeksänneksi. Piste-ero karsijan paikalle oli kolme pistettä.

Aleksei Eremenko Senior otti vetovastuun jo toukokuussa, kun SJK:n mestaruusjuna oli totaalisesti raiteiltaan. Pappa-Eremenko ei saanut SJK:ta ainakaan mestaruusraiteille, mutta sarjapaikka säilyi. Se on SJK:n vajaan miljoonan euron budjetilla todella iso epäonnistuminen.

HJK:n mestarivalmentaja Mika Lehkosuo heitti pienen piikin oletettavasti Seinäjoen suuntaan sarjan viimeisen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Meidän resurssit eivät ole niin ylivoimaiset verrattuna joihinkin tässä sarjassa pelaaviin seuroihin, joilla on 40 pistettä vähemmän. Me olemme melkein samoissa ja mielestäni olemme tehneet erinomaista työtä, Lehkosuo totesi.

PS Kemi ja valmentajarumba

PS Kemi oli Veikkausliigan huonoin joukkue kaudella 2018. Sen lisäksi Kemissä oli niin kovin tuulista, ettei aina tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ja tuulisuus jatkuu yhä. Tällä hetkellä PS Kemi hakee rahoitusta urheilullisuuden takaamiseksi, toisin sanoen varmistaakseen pelaamisensa ensi kaudella Ykkösessä. Aika näyttää, riittävätkö Kemin resurssit Ykkösen lisenssiin.

Kemin kaudesta voi nostaa monta eri kohtaa, jotka eivät menneet aivan niin kuin piti. Jari Åhmanin potkut ja niistä seurannut tapahtumeketju jäi ainakin ikuisesti mieleen. Tulokset Åhmanin kanssa eivät olleet hyviä, mutta Åhmanin potkujen jälkeen David Hannahin nostaminen päävalmentajaksi, ilman vaadittavaa valmentajakoulutusta urheilutoimenjohtajan paikalta, jota ei ilmeisesti monikaan tiennyt olevan, oli jo oma lukunsa.

Tuttu näky PS Kemin peleissä syyskaudella. Kuva: Juha Tamminen.

Hannah yritti nostaa Kemin putoajan paikalta pois kirjaimellisesti huutamalla. Huutoon ei vastattu, ja mies sai lähteä ennen kauden päättymistä. Sarjapaikka oli jo menetetty, kun Hannah sai lähteä. Kauden veti päätökseen virallisissa papereissa Kemiä jo aiemmin valmentanut Steven Polack.

Kaikkinensa Kemin toiminta valmentajiensa suhteen täytti kaikki puuhastelun merkit. Ainakaan Kemin valmentajasekoilua ei ensi kaudella tule ikävä.

FC Lahti ja kylmät kiitokset

FC Lahden loppukausi oli surkea. Lahti sijoittui kuitenkin lopulta kahdeksanneksi, joka ei toisaalta ollut ennakkoarvioiden mukaan mikään suuri yllätys. Lahdessa ei kuitenkaan tätä sulatettu. Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas ei välttämättä onnistunut parhaiten työssään, varsinkaan kauden loppupuoliskolla, mutta seurakaan ei valmentajansa kohtelusta puhtaita papereita saa.

Lahti ja Korkeakunnas ilmoittivat 14. syyskuuta, ettei yhteistyö jatku kauden jälkeen, mutta Korkeakunnaksen oli määrä vetää kausi loppuun. Tuloksellisesti Lahti pelasi tässä vaiheessa vain enää enintään sijoituksesta kuuden parhaan joukkoon, joka olisi tuonut ensi kaudelle yhden kotiottelun enemmän. Tulokset eivät kuitenkaan kääntyneet parempaan suuntaan ja 1. lokakuuta Korkeakunnas sai potkut, kun kautta oli jäljellä enää vain kolme ottelua.

Korkeakunnas siirtyi Lahteen vuonna 2014 ja heti ensimmäisellä kaudella joukkue juhli kolmatta sijaa. Budjettiin nähden Korkeakunnas teki Lahdessa vuodesta toiseen todella hyvää tulosta. Muun muassa kaudella 2017 Lahti nappasi europaikan. Korkeakunnas ei ollut Lahden kannattajien suosikki, eikä ilmeisesti seurajohdonkaan. Sillä sen verran ikävällä tavalla pisimpään yhtäjaksoisesti viime kauden veikkausliigavalmentajista seuraansa luotsannut Korkeakunnas sai lähteä joukkueen peräsimestä.