31-vuotias Jonathan de Guzmán nauttii epäilemättä olostaan ja pelaamisesta Bundesliigan Eintracht Frankfurtissa. Hollantilainen on ollut keskikentän keskustassa Eintrachtin luottomiehiä niin Bundesliigassa kuin Eurooppa-liigassakin. Viime keväänä hän juhli joukkueineen Saksan Cup -finaalin voittoa Bayern Münchenistä, ja tällä kaudella alkukauden yllättäjä Eintracht porhaltaa Bundesliigan neljäntenä.

Frankfurtiin De Guzmán siirtyi kesällä 2017 Napolista. Kolme vuotta aiemmin hän oli pelannut vahvat MM-kisat Hollannin pronssimitalijoukkueessa, mutta aikaa Napolissa miehellä ei ole ikävä. Sen verran karua on de Guzmánin kertoma hänen saamastaan kohtelusta Napolissa.

Tähti jyrkässä nousussa neljä vuotta sitten

Kausi 2013-2014 oli de Guzmánille suuri menestys. Hän oli avauskokoonpanossa niin Hollannin MM-avauksessa Espanjaa vastaan (murskaava 5-1 -voitto) kuin myös pronssiottelussa Brasiliaa vastaan. Myös kaudet Swanseassa olivat poikineet mukavasti menestystä. Rafael Benítezin Napoli maksoi miehestä kesällä 2014 7,5 miljoonaa euroa. De Guzmánin tähti oli nousussa.

Ura Napolissa käynnistyikin hienosti. De Guzmán teki maalin heti Serie A -debyytissään Genoaa vastaan. Marraskuussa syntyi hattutemppu Eurooppa-Liigan Young Boys -pelissä, mutta maaliskuussa 2015 alkoivat vaikeudet.

De Guzmán huomasi epäilyttävän möykyn vatsassaan, ja kävi näyttämässä sitä Napolin lääkärille Alfonso De Nicolalle. Tämä suositteli pelaajalleen lepoa sekä muutosta ruokavalioon. Hiilihydraatteja piti vähentää. Sillä ongelma ei kuitenkaan ratkennut.

Magneettikuvissa ja testeissä ei selvinnyt vaivalle syytä. Rafa Benítez kehotti De Guzmánia kysymään toisen lääkärin mielipidettä, mutta Napolin seurajohto ei tähän suostunut.

Urheilujohtaja Giuntolista tuli todellinen kiusankappale

De Nicolan diagnoosi oli virheellinen, ja niin oli myös vaivan hoito. Ongelma jatkui kesän yli levosta huolimatta, Rafa Benítez vaihtui Maurizio Sarriin ja De Guzmán kärsi kivuista edelleen. Seuraan siirtyi Carpista uusi urheilujohtaja Cristiano Giuntoli, ja De Guzmán halusi osoittaa uusille nokkamiehille osaamisensa. Valitettavasti turhaan.

– Olen hyvin juoksuvoimainen pelaaja. Jos kuitenkin pystyt juoksemaan kymmenen kilometrin sijasta vain kuusi kilometriä, ja senkin puoliteholla, ei valmentaja halua sinua, De Guzmán selvittää De Volkskrantin pitkässä haastattelussa.

De Nicola kertoi mielipiteenään Sarrille ja seurajohdolle De Guzmánin olevan sataprosenttisen valmis pelaamaan. Valmennusjohto epäili hollantilaisen teeskentelevän loukkaantunutta ja ilmoitti tälle siirtoikkunan viimeisellä viikolla, että hänen pitäisi vaihtaa maisemaa.

– Pystyin kävelemään, mutta en harhauttamaan tai laukomaan. He luulivat minun keksivän sen kaiken. Minulle hoettiin sitä niin usein, että aloin itsekin epäillä kehoni signaaleja. Se oli sairasta.

De Guzmán ei kuitenkaan halunnut luovuttaa. Giuntoli kaupitteli tätä Sunderlandiin, mutta De Guzmán totesi manageri Dick Advocaatille – Giuntolin läsnäollessa – haluavansa päästä ensin taas pelikuntoon. Giuntoli ei tästä ilahtunut. Hän pakotti De Guzmánin yöpymään hotellissa, jossa hänkin oli majoittunut, ja tarjosi seuraavana aamuna siirtoa Bournemouthiin. De Guzmánin vastaus oli jälleen sama: hän siirtyisi vasta terveenä miehenä.

Pomon vastaus kuului: Ellei De Guzmán suostuisi siirtoon, hän olisi Napolille ”kuollut” eikä pelaisi seurassa enää lainkaan.

Tappelusta alkoi todellinen piina

De Guzmán keskusteli tilanteestaan agenttiensa kanssa ja päätti näiden neuvosta jäädä kuntoutumaan Napoliin. Siirtoikkuna meni kiinni, ja heti seuraavana päivänä Giuntoli lähestyi pelaajaa tylyn viestin kanssa: ”Helvetin likainen rakkikoira, sinähän lupasit minulle, että häivyt”. Solvauksensa päätteeksi Giuntoli mätkäisi De Guzmánia turpaan.

– Minä en luvannut yhtikäs mitään, De Guzmán kertoo.

– Ja sitten yhtäkkiä hän löi minua naamaan. Minä sekosin. Aloimme tapella ja tuoleja kaatuili.

Kolumbialaispuolustaja Camilo Zúñiga tuli tappelupukarien väliin ja lähetti De Guzmánin kotiinsa. Kotimatkalla hän yritti soittaa seuran puheenjohtaja Aurelio De Laurentiisille, mutta tämä ei vastannut puhelimeen. Tekstiviestiinkään ei saapunut vastausta.

Olin pelannut ja nauranut heidän kanssaan vuoden ajan. Kukaan ei auttanut minua.

Seuraavan päivän harjoituksissa De Laurentiisin poika Edoardo oli paikalla. Hän toi hollantilaispelaajalle selkeäsanaisen viestin: ”Enää et lähde mihinkään. Sinä jäät Napoliin ja olet kuollut mies”. De Guzmán pelkäsi uransa olevan ohi.

Tulevien neljän kuukauden ajan De Guzmánia ei päästetty Napolin harjoituksiin, vaan hän sai kävellä ja hölkkäillä itsekseen. Yksikään joukkuekavereista ei tehnyt elettäkään lähestyäkseen häntä.

Napolin vuosista tuli hyvän alun jälkeen Jonathan De Guzmánille melkoista painajaista. Kuva: Getty Images

– Olin pelannut ja nauranut heidän kanssaan vuoden ajan. Kukaan ei auttanut minua. Jos he olisivat halunneet auttaa, he olisivat kysyneet seuralta, mitä hittoa he meinaavat minun kanssani, De Guzmán harmittelee.

Oikea diagnoosi kymmenessä minuutissa

Vihdoin viimein kuukausien piinan jälkeen seura De Guzmán pääsi näyttämään vaivaansa toiselle lääkärille, tanskalaiselle Per Holmichille. Kymmenessä minuutissa lääkäri teksi oikean diagnoosin: De Guzmánia vaivasi leikkaushoitoa vaativa tyrä.

– Kymmenen minuuttia! Hän tarvitsi kymmenen minuuttia todetakseen: urheilutyrä, leikataan.

De Nicola ei diagnoosista huolimatta halunnut pelaajaa leikattavan.

– Hän vain sanoi minulle: ”En usko leikkaukseen. En halua olla se, joka tuhoaa urasi”, De Guzmán muistelee pöyristyneenä.

Kevään 2016 ajaksi De Guzmán lainattiin Serie A:n pohjamudissa rypeneeseen Carpiin. Lopulta De Guzmánin tyrä leikattiin Münchenissä. Operaation suoritti saksalainen Ulrike Muschewick. Keho ei kuitenkaan ollut enää entisensä ja De Guzmán oli alkanut kärsiä masennuksesta. Niinpä pienemmät vammat alkoivat seurata toistaan.

”Pelaaja, joka ei pelaa, ei ole kiinnostava”

Kaudella 2016-2017 De Guzmán lainattiin Chievo Veronaan, jossa vaikeudet yhä jatkuivat. Mies sai rahakkaita tarjouksia Aasiasta, mutta hän halusi mieluummin todistaa kykynsä eurooppalaisessa huippusarjassa, ja vastasikin kesällä 2017 myöntävästi Eintracht Frankfurtin kutsuun.

Nyt De Guzmán pelaa omasta mielestään elämänsä parasta jalkapalloa. Yli kaksi vuotta piinanneet hankaluudet Italiassa kuitenkin pudottivat miehen Hollannin maajoukkueesta. Miehen sieluun aika Napolissa jätti kuitenkin syvät arvet.

[readmore from=Napoli]

– Se meni, miten meni. Haluan panna tuolle synkälle ajalle Napolissa pisteen tämän haastattelun myötä. Rakastan tätä lajia älyttömästi. Muuten en olisi muuttanut 12-vuotiaana toiselle mantereelle ja juossut 28-vuotiaana miljoonia kierroksia tyhjällä harjoituskentällä. Silloin koin oloni todella huonoksi, Kanadassa syntynyt De Guzmán muistelee.

– Jotkut jalkapalloilijat ovat täysin rikki eikä kukaan tiedä siitä, sillä ulkomaailmassa ei tunneta kaikkia yksityiskohtia. Pelaaja, joka ei pelaa, ei ole enää kiinnostava. Seurat hallitsevat kommunikaatiota. Nyt on kuitenkin minun vuoroni puhua.

Napoli ei kommentoinut hollantilaislehdelle De Guzmánin väitteitä, vaikka lehti tarjosi sille siihen tilaisuuden.