Simo Valakarin seura yli miljoonan euron velkakierteessä – kuinka käy suomalaispelaajien?

© Kuva: Juha Tamminen

Simo Valakarin valmentaman Tromsön kulisseista on paljastunut huolestuttavia talousvaikeuksia. VG uutisoi norjalaisseuran rypevän yli miljoonan euron veloissa.

ITromsön tietojen mukaan tappiot paljastuivat seurajohdon viimeisimmässä kriisipalaverissa.

Seuraavaksi joukkueen on mahdollisesti myytävä avainpelaajiaan. VG:n mukaan kapteeni Simen Wangberg ja puolustaja Magnar Ödegaard ovat katkaisseet neuvottelut jatkosopimuksesta. Hyökkääjä Gjermund Åsenin odotetaan olevan varma lähtijä.

– Tässä on kaksi syytä. Toinen on pelaajien palkat. Nyt pelaajien sopimuksia on katsottava uudelleen, että seuralla on varaa pitää ne. Yhtä tärkeä pointti on, että seuran on jossakin vaiheessa aloitettava myymään pelaajia. Se on vaikeaa, mutta välttämätöntä, Tromsön puheenjohtaja Stig Björklund sanoi keskiviikkona ITrömsölle.

Tromsö on päätynyt viime vuosina useampaan otteeseen miinukselle. Esimerkiksi vuonna 2015 seura teki 500 000 euroa tappiota.

Vuonna 2018 Trömso tulee jäämään vielä plussalla, mutta vain Troms Kraftilta ja Sparebank Nord-Norgelta saadun rahoituksen ansiosta.

Seuran toimitusjohtaja Kristian Höydal perusteli surullisia lukuja.

– Mikään yksittäinen tapahtuma ei ole johtanut tähän. Emme ole hullutelleet palkkojen kanssa, mutta olemme yleisesti käyttäneet enemmän rahaa mitä olemme ansainneet. Yleisömäärämme ovat vähentyneet ja olemme maksaneet hieman enemmän pelaajille, Höydal avasi ITrömsölle.

Valakaria vietiin jo kesällä pois

Valakari teki viime kaudella Trömsöön saapuessaan heti sankariteon pelastettuaan seuran putoamiselta. Suomalainen yhdistettiin kesällä hyvien tuloksien jälkeen Norjan suurseura Rosenborgin peräsimeen (lue lisää).

Nyt Valakarin osakkeet valmentajamarkkinoilla ovat saattaneet pudota. Tromsö on nimittäin hävinnyt viimeisestä 13 ottelustaan 10 ja seuran vire on koko sarjan heikoin.

Tromsössä pelaa myös kaksi suomalaista Robert Taylor ja Valakarin poika Onni.

19-vuotiaan nuoremman polven Valakarin sopimus ulottuu jopa vuoteen 2021 saakka. Keskikenttäpelaaja on saanut ensimmäisellä kaudellaan minuutteja 11 ottelussa.

Elokuun lopussa saapuneen Taylorin rooli on ollut suurempi. 24-vuotias laituri on tehnyt 25 sarjaotteluunsa neljä maalia.

Nähtäväksi jää, mikä on Valakarin hankkiman duon tulevaisuus kriisiseurassa.